Der er lavet hundredvis af dem, og langt de fleste er tåkrummende elendige. Men der er også enkelte lysende undtagelser, og da man ofte ser dem i en formgivende alder, sætter ungdomsfilm sig bedre fast end andre filmoplevelser. Vi har samlet nogle af vores favoritter.

1. The Breakfast Club (1985)
Man kan altid diskutere, om det er den bedste film. Men den er øverst på vores liste, da den om nogen er den arketypiske moderne (amerikanske) ungdomsfilm, og er en af de første film, der tager highschool-livet alvorligt. Filmen er kronen på instruktørens lange og flotte karriere ud i at skabe medrivende ungdomsfilm. Egenhændigt skabte han en bølge af kvalitetsfilm som blandt andet ’En vild Pjækkedag’ og ’St. Elmos Fire’, og han fungerede siden hen som inspiration for nutidens bølge af ungdomsfilmskabere som Judd Apatow og Seth Rogen.

2. Fucking Åmål (1998) 
Fantastisk svensk film om to unge piges spirende seksualitet i en svensk flække. Filmen var Lukas Moddyssons store kunstneriske og kommercielle gennembrud.

3. Kids (1995)

Da den kom frem, var den voldsomt provokerende. De helt unge hovedpersoner dyrkede (ubeskyttet) sex, røg tjald og drak i en skala, man ikke havde set helt så ufiltreret før.

4. Ung flugt (1959)

Nu bliver det fransk. Truffaut skabte denne ungdomsklassiker, der er uundgåelig, og som har været med til at inspirere andre instruktører som vores egen Nils Malmros, der selv betegner en anden af hans fremragende film ´Jules og Jim´ som en ’åndelig vækkelse’.

Spoiler alert: Her er den klassiske slutscene.

5. Rushmore (1998)

Mange af de bedste instruktører har skabt deres første store film i ungdomsgenren. En af dem er Wes Anderson, der lavede denne perfekte, men desværre noget oversete perle, om et utraditionelt venskab mellem Herman (Bill Murray) og Max (en ung Jason Schwartzman).

6. Juno (2007)

Charmerende lille film, der blev gennembruddet for både Ellen Page og Michael Cera. Ved et uheld bliver unge Juno gravid, og det søde, spøjse par må klare den store udfordring og ikke mindst omverdens forargelse.

7. American Graffiti (1973)

Før Star Wars tog hele George Lucas’ karriere som gidsel, lavede han denne lille fine film med den (meget) danske titel ’Sidste nat med kliken’. Den bygger delvis på hans egen opvækst og er produceret af Francis Ford Coppola.

8.  Superbad (2007)

Manuskriptet er skrevet af Seth Rogen og Evan Goldberg, der har beskrevet, at brændstoffet for deres samarbejde var at skabe noget, der var antitesen til Beverly Hills ’90210’. Og hovedpersonerne i denne velplacerede teenageplathed er også alt andet end picture-perfect og succesfulde. Til gengæld er de liderlige.

9. Almost Famous (2000)

Cameron Crowe, der har lavet flere gode ungdomsfilm, bygger denne fine film på sin egen historie, om en ung journalist, der kommer landet rundt med et rigtigt rockband med alt, hvad der fører med af groupier, druk og oppustede egoer.


10.  Fagre voksne verden (1967)

Egentlig var Dustin Hoffman alt for gammel til at spille den dimitterende collegeelev, der bliver involveret i en affære med den langt ældre mrs. Robinson, faderens forretningsforbindelses kone. Til gengæld demonstrerer Hoffman evnerne til med cool underspillethed at udfylde rollen som en ung mand ved en skillevej, der skal finde sit eget moralske og følelsesmæssige kompas.


11. Donnie Darko (2001)

Underfundig og skæbnetung independentfilm om den skizofrene Donnie (Jake Gyllenhaal), der prøver at manøvrere mellem skolens bøller, ungdommens forelskelser og hule voksenværdier i et dødkedeligt lillebysamfund. Patrick Swayzes læderbrune mentalcoach og Drew Barrymoores sexede skolelærer er stærke biroller.

12. Mig og Charly (1978)

”Du finder nok aldrig ud af, hvem Charly var, for pludselig så var han der bare,” skråler C.V. Jørgensen, som sammen med Kasper Winding skabte soundtracket, der var med til at gøre filmen ikonisk. I slutningen af ’70erne dukker Charly op i og skaber med sin stenbroscharme røre i en søvnig dansk provinsby.

13.  Tro, håb og kærlighed (1984)

Fintfølende socialrealisme fra Bille August (måske en af hans bedste film) om venskabet mellem den populære Bjørn (Adam Tønsberg) og den mere sky Erik (glimrende spillet af Lars Simonsen), der har hver deres form for utilpashed at slås med. Filmen foregår i tresserne og er et portræt af en ungdom, der vender ryggen til forventningerne.


Andre gode:
Garden state, The outsiders, Fame, Swingers Boyz in the hood, Ghost World, Det forsømte forår, Elephant, Less than zero, Kundskabens træ, Reality Bites, Mallratts, The Social Network, Real genius (Geniskolen), Beautiful girls, Vi ses igen, Ondskab,Tilbage til fremtiden, Footlose.