Børn er verdens sværeste publikum. Umulige at imponere. Men de er også det bedste publikum, for deres reaktioner er altid ægte. Vi har tidligere talt med børnetv's helt store helt Hr. Skæg, der altid lader børn være klogere end ham.

 Her er der Oliver Zahle og Jens Korse.

Oliver Zahle (OZ):

"Når du skal lave sjov for børn, handler det om at være 100 % ærlig. Hvis du ikke er det, kan det lugtes på lang afstand. Både børn og voksne kan jo godt mærke, når man er overfladisk. Du skal aldrig tabe i Ludo med vilje."

OZ:

"Når jeg laver noget for voksne, kan jeg ubevidst godt have en ambition om at være lidt klogere, end jeg i virkeligheden er. Nu skal mine venner jo se det. Der går nogle forfængelighedsting i gang. Mine ambitioner kommer til at stå i vejen for, at det bliver ligefremt og umiddelbart. Når det er til børn, slapper jeg mere af, og derfor bliver det ofte meget bedre."

OZ:

"Når jeg i dag en gang imellem bliver genkendt, er det fra ’Sku’ du spørge fra nogen’. Et ’Fjernsyn for dig’-program, som jeg lavede for 20 år siden. Det er jo fantastisk, at folk stadig har det børneprogram i deres bevidsthed så lang tid efter, at de er blevet voksne."

JK:

"Jeg tror, at vores tv-serie ’Max’ blev en succes, fordi det ikke var regnet ud af nogle ondskabs-kynikere, der havde siddet og kalkuleret med, at vi skulle have nogle bestemte typer med. Hovedpersonen Mette Horn er sådan, som hun er – også i virkeligheden. Og hun kom med en ærlighed og et levet liv."

OZ:

"I dag er børn desværre blevet en målgruppe, der er mange penge i. Men det er vigtigt ikke at lefle for dem. Det behøver ikke handle om mobiltelefoner, iPads og alt muligt udenom for at fange dem. Man skal bare holde fast i, at det at være barn sgu er en fed ting, og så give dem noget, der har en værdi på deres præmis. Jeg siger ikke, at man skal være ligeglad med formen, men det er først og fremmest den gode historie, det handler om."

JK:

"Når man ser serier som ’Nana’ og ’Busters verden’, holder de jo stadig. Det er ikke bare god underholdning. De serier er også med til at forme børn som mennesker. I al beskedenhed er det også det, vi prøver."

OZ:

"Vi har aldrig selv været de mest populære i klassen. Derfor er det også outsidere, vi gerne vil tage frem og hylde lidt."

OZ:

"Jeg savner nogle gange at grine, som jeg gjorde, da jeg var barn. Der går mange år imellem, at jeg oplever det. Nu er det måske fordi, jeg er erhvervsskadet. Når jeg ser noget sjovt, sidder jeg og tænker: ”Den havde jeg regnet ud,” eller: ”Satans også, jeg ikke selv fandt på det.” Alle mulige filtre bliver blandet ind i det. Jeg tror, at mange voksne savner at blive opslugt på samme måde, som man gjorde som barn."

JK:

"Når jeg har stået i mine børns vuggestuer, børnehaver og siden skoler, har jeg altid tænkt, at alle de mænd i jakkesæt er ældre end mig. Men det er de ikke – tvært-imod. De er yngre. De er bare blevet alvorlige. Og så kniber det med at lave sjov med børn."

OZ:

"Jeg skulle engang være julemand for børnene til et gløgg-arrangement. Jeg har sådan en lidt lys mellemtone-stemme, så jeg kunne ikke lave den dybe røst med et overbevisende ’ho, ho, ho’. Derfor prøvede jeg med en mere knirkende stemme. Samtidig havde jeg meget buskede øjenbryn og kom krumrygget ind med min sæk. Børnene blev vildt bange og skreg: ”Julemanden er alt for gammel.” For at bløde tingene op kom jeg til at love børnene, at de ville få alle deres ønsker opfyldt på de ønskesedler, de havde skrevet, inden jeg kom. Det blev forældrene ikke så begejstrede for."

JK:

"I real life er jeg røvkedelig."

OZ:

"Børns sprog udvikler sig hele tiden. Nogle gange må man ændre replikkerne, efter at børnene har læst dem. På ’Pendlerkids’ kendte de fx ikke ordet højrøvet. Da de fik det forklaret, sagde de: ”Nå, du mener snobbet.” Det ville jeg ellers have troet var et ældre udtryk. Man skal lytte efter, hvis de fortæller, at sådan ville man aldrig sige."

JK:

"Vi har aldrig prøvet at please børns lyst til at se noget, der er større eller ældre end dem selv. Vi prøver at give kanalen tilbage til barndommen. Vi har fx aldrig prøvet at få fat i 12-årige ved at snakke om spirende seksualitet. I stedet prøver vi at nå dem, der hvor de præcis er med de problemstillinger, de har lige nu."

OZ:

"Man falder nemt i den fælde, hvor man synes, alting var bedre i gamle dage, da man bare legede med en pind. Men jeg synes, der i dag er en kedelig tendens til, at barndommen bliver kortere og kortere. De ser så meget voksent tv. Der er mindre tv lavet til dem. Det må heller ikke hedde ’børne-tv’ længere, for så kan man ikke få dem til at se det. Derfor er det så skide vigtigt at lave noget, der har værdi på deres præmisser."

OZ:

"Mange børn ser ’Klovn’, og det er også sjovt. Men det handler jo ikke om deres verden."

JK:

"Der er nogle programmer, der prøver at sige bitch og give finger for at virke seje. Den vej skal vi ikke gå."

Jens Korse, 47 år, og Oliver Zahle, 44 år. Begge bl.a. medforfattere til tv-serien om ’Max’ (som senere blev til filmene om ’Max Pinlig’). Sammen har de lavet ’Pendler Kids’ med Nikolaj Peyk. I øjeblikket laver de radiosatire-programmet ’Selvsving’ på P1.

LÆS OGSÅ: Cool skolelærer viser utroligt overskud og får hel skole til at danse

LÆS OGSÅ: Sjov video: Forældre forklarer deres børn, hvor babyer kommer fra

LÆS OGSÅ: 11 sjove Instagram-profiler du skal følge