Anders Fogh Rasmussen skal være selvstændig. Her fortæller han Anne Sofie Kragh om overvejelserne bag hans nye karrierevej.

”Det er vist ikke set herhjemme før, at en politiker tager springet til selvstændig rådgivningsvirksomhed, men det er meget udbredt i USA, og jeg er blevet bekræftet i, at der er et marked for det,” siger Anders Fogh Rasmussen til euroman.dk.


I telefonen fra sit hus i Frankrig fortæller han desuden, at han skal skrive en bog og rejse rundt i verden og holde foredrag.

Hvem bliver dine kunder hos Rasmussen Global?

”Det kunne være regeringer, fx regeringer i lande, der gerne vil have en nærmere tilknytning til NATO eller EU. Det kunne være globalt orienterede virksomheder, der skal vide mere om relationer til offentlige myndigheder, eller det kunne være en globalt orienteret virksomhed, som har brug for specifik viden om sikkerhedsrisici i forskellige lande. Men jeg kan ikke blive mere konkret end det.”

Hvad ville være din drømmeopgave?

”Ha, ha, ha, du bliver ved.  Ja, det ved jeg godt, men jeg vil hverken røbe eller antyde noget konkret endnu. Men som du sikkert kan regne ud, ville jeg ikke kaste mig ud i det her uden nogen forventninger om, at der nok skal komme kunder.”

LÆS OGSÅ: Euroman-klassiker: Foghs mission

Skal du arbejde alene? 

”Nej, der skal helt sikkert ansættes folk, men det er jeg ikke begyndt på endnu. Men jeg kommer til at ansætte en kerne af medarbejdere. Og så skal jeg bygge min virksomhed op omkring samarbejde med andre firmaer rundt om i verden. Jeg kommer til at rejse meget rundt i verden og pleje og udvikle kontakter.”

Hvor længe har du vidst, at det var det her, du ville lave?

”Det har ligget og modnet i nogle måneder. Jeg har haft travlt som NATO-generalsekretær, så det er ikke noget, jeg har kunnet bruge lang tid på, og jeg har været meget opmærksom på, at det ikke skulle kollidere med mit NATO-job. Men jeg har længe haft et ønske om et sporskifte, og det er også grunden til, at jeg ikke har søgt nogen stillinger noget sted. Men jeg tog en snak med Ulveman (Michael Ulveman, tidligere rådgiver for Fogh) i starten af året, hvor jeg nævnte nogle tanker meget løst for at høre hans vurdering af det.”

LÆS OGSÅ: Mads Holgers forunderlige rejse

Hvor skal I bo rent fysisk?

”Det bliver med base i Danmark, men nærmere kan jeg ikke komme det nu. Det ville jo være stærkt upassende, hvis jeg som NATO-generalsekretær havde været ude og leje kontorlokaler.”

Hvor meget koster du i timen?

”Ha ha ha. Det kan man vist tillade sig at kalde en forretningshemmelighed.”

LÆS OGSÅ: Se Thomas Skov Gaardsvigs praktikansøgning til DR

Hvad er det for en bog, du skal skrive?

”Det bliver en bog med et meget direkte budskab om, at vi har brug for mere amerikansk lederskab i verden, og at det transatlantiske samarbejde skal styrkes. EU og USA skal være tættere forbundne, fx med en handelsaftale. Det bliver også en bog med et budskab om, at hvis vi vil have fred i verden, så kan det blive nødvendigt at bruge magt. Eftergivenhed inviterer kun til mere undertrykkelse. ”

Det lyder som en meget politisk bog?

”Ja, det er det også. Den bliver skrevet på engelsk rettet mod det amerikanske marked. Det er ikke ligefrem mine erindringer.”

Nej, det ville være lidt for tidligt, fornemmer jeg?

”Alt, alt for tidligt at se tilbage. Jeg ser fremad.”

Hvordan var det at forlade NATO?

”Det var faktisk meget rørende. Jeg tør godt sige, at min modtagelse for fem år siden mildest talt var … afventende, så det var helt overstrømmende at skulle sige farvel, og det var også med en vis vemod. Men jeg glæder mig rigtig meget til det nye, så jeg går rundt og har det rigtigt godt.”

Læs et længere interview med Anders Fogh Rasmussen i den kommende udgave af Euroman.

LÆS OGSÅ: Euroman i Afghanistan: Det korrupte politikorps