Blokerer du toilettet til familiefesten, fordi du skal tjekke Twitter? Sidder du til møder med telefonen under bordet og sms’er? Og surfer du gennem søndagen mellem Instagram, Facebook og Snapchat og bliver ved med at opdatere, selv om der stadig ikke dukker noget særlig sjovt op?

Så har du måske brug for en hviledag (eller du har fortjent årets hadegave til de telefonafhængige). Teis Tøgern Jensen, der netop har taget en kandidatgrad i virksomhedsledelse, foreslår, at vi alle tager en helt dag uden mobil, tablet eller computer.

”Jeg havde en oplevelse, hvor vi skulle være sammen en masse venner. Efter en halv time sad alle med dukkede nakker og tjekkede deres telefon. Det fik mig til at undre mig over, hvorfor vi egentlig skulle mødes, og hvorfor skulle vi bruge en måneds forberedelse på at lave denne fest?”

Han mener, at den samme scene går igen overalt på restauranter, caféer og i nattelivet. Alle steder, hvor folk er taget hen for at snakke og være sammen, ender de alligevel med at være skilte af skærme.

”Vi bør have en debat om, hvordan vi bruger nettet, de sociale medier og al elektronik i al almindelighed. Jeg synes, vi bruger det alt for ukritisk. Jeg synes, der mangler en social etikette.”

LÆS OGSÅ: 7 ting der får dig til at lyde dummere end du er

Derfor har han oprettet en Facebook-gruppe under navnet ’Offline onsdag’, der, som navnet indikerer, opfordrer til en elektronisk fridag midt i ugen.

Er der ikke noget paradoksalt ved at lave en Facebook-gruppe om at være mindre på Facebook?

”Jo, men det er nu engang der, vi netafhængige er,” mener Teis Tøgern Jensen, der ikke prædiker total afholdenhed men måske snarere mådehold.

Kan du ikke bare selv slukke telefonen? Hvorfor skal andre trækkes ind i det?

”Jeg har selv en masse dårlige vaner, og det er nu engang nemmest at være flere om at bryde dem. Det er ikke så sjovt at gøre alene. Jeg vil gerne have, at vi er flere om det.”

”Jeg har endnu ikke forstået, hvad det er, der er på internettet, som er mere spændende end den virkelige verden. Det Facebook er allermest fyldt af er åndssvage klip og kattevideoer. Sådan noget var sjovt i nullerne. Men nu har vi set det,” siger han og fortsætter:

”Jeg har ikke noget imod, at man bruger nettet, så længe det underholder og beriger, men når det bliver det her tomgangsforbrug, hvor man ukritisk zapper mellem tre-fire apps, er det for meget. Man sidder og keder sig, og alligevel bliver man ved med at tjekke. Det er livet for kort til.”



Peter Olesen er journalist og foredragsholder. For ham er den teknologiske udvikling endnu voldsommere end for de generationer, der er vokset op med nettet.

”Jeg kan huske, at min tidligere chef på Tv-Avisen var en af de første med en mobil, da man skulle have fat i ham døgnet rundt. Han fik engang et opkald ved et middagsselskab, og selv om han var høflig nok til at tage den i et andet rum, sad vi alle tilbage og var forbløffet. Men nu tager alle jo telefonen og snakker ved bordet.”

Et andet sted, der irriterer ham med den øgede brug af mobilen, er ude i trafikken. Især dem med håndfrit sæt kan man blive i tvivl om, hvem de egentligt snakker med.

”Da jeg voksede op, var dem, der talte højt med sig selv på gaden, lidt bims. I dag er alle bims.”

Både Teis Tøgern Jensen og Peter Olesen bruger både pc, mobiler og tablets, og de anerkender også, at de er fremragende at kommunikere på. Men der bør være grænser.

”En hovedregel bør være, at man ikke tager den i biografen og på restaurant,” mener Peter Olesen og bakkes op af Teis Tøgern Jensen.

”Jeg synes personligt, at i samvær med andre skal man ikke have den op af lommen. Generelt synes jeg ikke, at de hører hjemme i eksempelvis nattelivet, med mindre man skal aftale at mødes et sted. Man kan godt mødes med nogle venner en søndag og se Premier League og så lige tjekke nogle andre resultater på mobilen. Men jeg synes, det er vigtigt, at man lige aflæser situationen.”



Også de kommercielle kræfter har opdaget, at flere mennesker ønsker telefonfri-tid. Kaffemærket Merrild har startet en kampagne, de kalder Projekt Slow Down. Og som en del af det arrangerer de ’No phone dining’, hvor man på Facebook kan tilmelde sig gruppen og deltage i en konkurrence om at få en middag. I skrivende stund har over 24.000 tilmeldt sig.

Det er ikke kun i samværet med andre, at vi bør lægge telefonen fra os. Man skal også kunne være alene, mener Peter Olesen.

”Det er ikke kun andre mennesker, man ikke fornemmer. Man oplever heller ikke rummet omkring sig, hvis man konstant kigger på en skærm.”

Også på ferier er folk konstant på, synes han.

”Når jeg er på ferie i Grækenland, har alle i gang i et kommunikationsværktøj. Og jeg tænker, hold da op, hvor har de travlt.”

Han har selv lagt regler for sin egen brug af sin iPad fx, at den ikke kommer med i seng.

”Man bør ikke være tilgængelig hele tiden. Læs den forbandede mail i morgen.”

Også Teis Tøgern Jensen mener, at det kan være brugbart med klare retningslinjer som en dag uden forbindelse. I øjeblikket er der kun nogle få hundrede tilmeldte til hans Offline onsdag-gruppe, men det er heller ikke det væsentlige, fastslår han.

”Succeskriteriet er, hvis jeg selv får lidt styr på mit medie- og mobilforbrug. Og vi får diskuteret det her. Hvor mange likes det får, er ikke vigtigt.”

LÆS OGSÅ:
7 ting der får dig til at lyde dummere end du er

LÆS OGSÅ: Sådan scorer du et job via de sociale medier

LÆS OGSÅ: Se video af Snapchat der dræber Facebook