Procentregning kan være svært. Og udfordrende at diskutere med en af verdens førende økonomer. På tv.

Den tvivlsomme ære havde Norwegians øverste chef, Bjørn Kjos, da han forleden gæstede talkshowet Skavlan på den norske tv-station NRK, hvor det blandt andet handlede om den seneste tids omfattende pilotstrejker i hans selskab.

I studiet var også den franske økonom Thomas Piketty, der i sin bog ’Kapitalen i det 21. århundrede’ blandt andet argumenterer for, at kapitalismen kun kan reddes, hvis de allerrigeste betaler mere i skat.

Kjos: Jeg betaler 1000 procent i skat

Da Piketty har fortalt om sin forskning, spørger Bjørn Kjos ham, om det er rimeligt, at Kjos betaler ti gange så meget i skat som han tjener.

”Jeg betaler 1000 procent i skat,” bedyrer Bjørn Kjos i tv-klippet, der er blevet flittigt delt og heftigt debatteret i norske medier de seneste dage.

”Så hvor meget betaler du i skat af din formue?,” spørger økonomen med tyk, fransk accent.

”Fortæl os, hvor stor din formue er, og hvor meget du betaler i skat,” vedbliver Piketty.

Kjos taler udenom

Mens Piketty insisterer på at få kolde facts på bordet, svarer Bjørn Kjos på alt muligt andet.

”Det, jeg går op i, er, at folk bliver betalt for det arbejde, de udfører,” siger han.

Piketty får den sidste bemærkning:

”Jeg prøver bare at forstå, hvor stor din formue er, og hvad du betaler i skat, så vi alle sammen kan få et overblik over, hvad der foregår. Jeg kender ikke svaret.”

Se klippet herunder. Mundhuggeriet varer fra ca. 4:58 til 6:45:

Heftig debat om heftig tv-debat

Tv-debatten har affødt en masse reaktioner, debat og kommentarer i Norge. Og forslag til, hvad Bjørn Kjos kunne have svaret.

I den norske avis VG skriver advokat Eirik H. Vinje, at Bjørn Kjos er et ”kroneksempel” på, hvor skadelig formueskatten - som Piketty anbefaler i sin bog, og som Norge har indført - er. 

Ingen virksomheder vil over tid tjene penge på den model, skriver han:

”Norwegian blev grundlagt i 1993 af en relativt uformuende Kjos. Først fra 2002 tog væksten fart, da selskabet blev en reel udfordrer til SAS på indenrigsruterne. Siden børsnoteringen i 2003 er aktiekursen skudt i vejret. På grund af enorme investeringer har Norwegian imidlertid aldrig haft noget udbytte. Aktionærerne har altså ikke fået en krone ud af selskabet efter 13 år på børsen”, skriver han.

Læs hele kronikken her. Og se et udpluk af reaktionerne på talkshowet her:

LÆS OGSÅ: Zoo-direktør sætter engelsk tv-vært på plads

LÆS OGSÅ: Sådan investerer du dig rig igen

LÆS OGSÅ: De 11 mest læste på Euroman i 2014