Der skal ikke meget mere end en rask cykeltur, en overfyldt togkupe eller en kort morfar i flysædet til, før dit pæne tøj er forvandlet til krøllede og usoignerede klude. Velklædthed og transport er ikke gode venner.

Alligevel er vi afhængige af at nå frem, hvis vi overhovedet gerne vil tage os velklædte ud over for andre. Og det er de færreste af os, der kan klare os med en adstadig spadseretur for at ankomme til arbejdet, forretningsmiddagen eller bryllupsfesten.

Så her er en guide i 11 punkter, hvor skrædderiekspert og stilskribent Torsten Grunwald samt vores egen moderedaktør, Frederik Lentz Andersen giver gode råd til små og store ting, man kan gøre for at trodse vejens slid og støv:

LÆS OGSÅ: Et af livets store spørgsmål: Skal skjorten ned i eller uden på bukserne?

Bliv stående

”Hvis det er meget vigtigt, at jeg er helt pletfri, kan jeg godt finde på at lade være med at sætte mig ned i toget,” siger Frederik Lentz Andersen, der på den måde forsøger helt at undgå støv og folder.

Sæt dig - forsigtigt

Til gengæld har han en fast vane, hver eneste gang, han er iklædt habitbukser og sætter sig, hvad enten det er i kontorstolen eller for at spise frokost. Mens han sætter sig, hiver han op i pressefolderne på lårene. 

”På den måde modvirker man knæ i bukserne, altså det der sker, når bukserne får folder og tager form efter dine knæ.”

Pak dit tøj ordentligt

Hvis du skal have dit tøj med dig, sådan at du har noget pænt at tage på, når du er nået frem, er det altafgørende, at det er ordentligt pakket. Frederik Lentz Andersen ruller både bukser og jakker i pølser, som bliver lagt direkte i tasken. De skal ikke være for stramt rullede - det giver flere folder - men heller ikke fylde for meget. Jakken vender han, bortset fra ærmerne, på vrangen. Så får skuldrene et let tryk indad.

Frederik Lentz Andersen anbefaler desuden en billig dragtpose eller en flot suit bag, det sidste hvis man gerne vil være elegant under transporten.  

Hvis han bare skal have en ekstra skjorte eller et par rene sokker med for at klæde om til en forretningsmiddag, bruger han bare en plasticpose:

”Husk at bruge en frisk pose, ikke en, der er fuld af løgskaller efter indkøbsturen i Kvickly.”

Køb stort ind af fnugruller

”Jeg anbefaler alle at have fnugruller stående, hjemme og på arbejdspladsen,” siger Frederik Lentz Andersen og uddyber:

”Hvis du har stået op ad en syntetisk pels i S-toget, risikerer du jo at have halvdelen af den siddende på skulderen.”

Dampstrygejern på arbejdet

På samme måde mener moderedaktøren, at det er en god ide at købe et billigt dampstrygejern til at have stående på arbejdspladsen. Han mener ikke, at du skal give dig til at stryge. Det er nok at hænge sit tøj op på en bøjle og sprøjte damp på det.

”Så kan du altid glatte de værste folder ud. Det er jo umuligt at undgå at få, så snart du har sat dig ind i en bil.”

Cykelbukser

Man kan godt cykle til sin destination og stadig se ulastelig ud. Dog kommer man ikke uden om at skifte efter ankomst. Der er to skoler: Enten går du helt i spandex og skifter til jakkesæt efter at, du er kommet frem. Ellers, hvis du ikke ønsker at blive set i neon, og ikke har nogen ambitioner om at slå rekorder på cykelstien, gør du overgangen mindre drastisk.

”Jeg cykler meget. Så bruger jeg det, jeg kalder for et par cykelbukser, et par pæne lærredsbukser med god bevægelighed, og som ikke er alt for kostbare, men som man godt kan have på sammen med skjorte og jakke. Når jeg når frem, skifter jeg til habitbukser,” fortæller Torsten Grunwald.

Vent med slipset

Når han cykler, bærer Torsten Grunwald ikke slips. Det hænger sammen med to ting:

”Det er mest fordi, jeg synes, at der skal være sammenhæng mellem underdel og overdel, og når jeg nu har lærredsbukser på, hænger det ikke sammen med slips. Og så kommer der også lidt ekstra luft ind, når man bevæger sig.”

Åbn manchetterne

På samme måde benytter Torsten Grunwald sig også af det lille fif at lade skjortemanchetterne stå åbne under cykelturen, altså han knapper ikke ærmerne.

”Det har faktisk overraskende stor betydning for luftgennemstrømningen,” siger han.

Den ekstra skjorte

Den ulastelige skjorte er måske det allervigtigste i en korrekt påklædning. Derfor kan det anbefales altid at have en ekstra skjorte med i tasken, ligegyldig om man er på forretningsrejse eller bare er cyklet til restauranten.

”En plet kan ikke nødvendigvis ses på jakken eller bukserne. Men fordi den typisk er lys og af bomuld, er snavs meget synligt på skjorten. Hvis du nu får flymad på den eller sveder lidt meget, er din veklædthed ødelagt,” siger Torsten Grunwald.

Moderedaktør Frederik Lentz Andersen har også tit en ekstra skjorte med:

”Hvis jeg har et arrangement om aftenen og ikke kommer hjem inden, kan jeg godt finde på at skifte skjorte. Det tillader mig også at gå fra for eksempel en mere afslappet lyseblå skjorte til en mere festlig hvid.”

Rejseskohorn

Torsten Grunwald har altid et lille rejseskohorn med sig, som sikrer en ordentlig behandling af skoene, når man skal have dem af for at skifte fra cykelturens bukser til habitbenklæder:

”Det er jo ikke noget, man behøver at tænke på, hvis man går i tennissko, men hvis man går i lædersko, så  undgår man med et skohorn at slide på hælkapperne.”

Travel Suits

Flere mærker, for eksempel Hugo Boss, J. Crew  og Paul Smith laver jakkesæt, som er fremstillet til den travle forretningsmands rejsebrug. De krøller mindre og msiter hurtigere de folder, de får i gnidningen med flysædet.

”Teknisk set er det fremstillet af garn, der er mere hårdt spundet. Det giver et lidt mere hårdført og ru materiale. Det går lidt ud over blødheden, uden at det dog bliver rigtig hårdt af den grund,” siger Torsten Grunwald, der anbefaler at købe et jakkesæt, der ikke er syntetisk – selv om det også gør det mindre modtageligt over for folder:

”Det er en fordel, at det ikke krøller, men det er simpelt hen ikke behageligt at have på.” 



LÆS OGSÅ: De værste tøjfejl, som mænd begår på kontoret

LÆS OGSÅ: Ure som alle mænd bør kende: dress-uret

LÆS OGSÅ: Det skal alle mænd kunne: Smage på vin på restauranten