Selv om årligt tilbagevendende efterårs- og vinterfænomener som regn, sjap og vejsalt godt kan få dit læderfodtøj til at se noget træt ud, så vil læderet, hvis det er af en ordentlig kvalitet, altid være i stand til at restituere og genfinde sit skinnende smil. Hvis det altså bliver behandlet ordentligt. 

”Læder er fremstillet til at være udendørs i al slags vejr, allerede fra oksens side, det kan holde evigt. Det eneste, der kan dræbe læder, er kemiske produkter” siger Carsten Tästensen, der ejer den danske lædervarefabrik Scanbelt i Løgumkloster.

LÆS MERE: Varm og stilsikker vinter: 15 forskellige støvler


Knofedt. Du behøver ikke (nødvendigvis) at sætte dine børn eller småbrødre til at pudse sko for dig. Det kan nemlig være et ganske tilfredsstillende arbejde. Der er mange forskellige mærker af skocreme at vælge imellem, men det vigtigste er, at den er blød, passer i farven og kan arbejdes godt ind i læderet. For øvrigt siger tidligere værnepligtige, at man kan gnide sine støvler fuldstændig skinnende bare ved hjælp af spyt, klud og masser af tålmodighed.

 
Det leder os frem til første punkt i vores lille fem-punktsguide til, hvordan man bringer sine lædersko trygt gennem årstidens farer:

1. Imprægnering af læder
Carsten Tästensen hælder ikke til imprægnering af sko, selv om det bliver anbefalet af mange skomagere og, naturligvis, producenter af skopleje. Blandt andet fordi der kan være uigennemskuelig kemi i produkterne.

”Jeg tror ikke, det virker overhovedet. Hvis skindet, som dine sko er lavet af, er garvet af et ordentligt garveri – og her taler jeg altså ikke om sko fra Kina eller Østasien – så er det allerede imprægneret med garvningen.” 

Ifølge Carsten Tästensen betyder det ikke, at lædersko af god kvalitet kan holde alt vand ude. Han mener snarere, at man ikke skal bekymre sig om det, hvis det sker. For læderet kan godt tåle at blive komplet gennemblødt. Det skal bare have tilført nyt fedt og fugt i form af skocreme, når det er tørt igen.

Men der er delte meninger om det der med imprægnering af sko. Skomager Per Ingvorsen, indehaver af Triangel Hælebar i København, foreslår, at man bruger en fluorbaseret universalimprægneringsspray fra Woly, der hedder 3x3 , inden man tager sit nye læderfodtøj i brug.

”Man skal bare spraye to tynde lag på. Det tørrer på et minuts tid, så du kan bare tage den ene sko, mens den anden tørrer,” siger han.

2. Rens dine sko
Når skoene eller støvlerne så har fået deres dåb i smat, vand og sjap og ikke længere er præsentable, anbefaler Per Ingvorsen, at man bruger et skumprodukt fra Woly, der hedder Combi Cleaner.

”Det kan sprayes på en klud eller svamp og så påføres skoen. Det renser bedre og mere skånsomt end vand. Vand udtørrer og indeholder kalk,” siger han.

3. Fjern saltrande
En af de hårdeste ting for læderet og en af de ting, der skæmmer dine flotte lædersko allermest, er saltet, som strøs ud over danske veje og fortove med løs hånd i de måneder, hvor det fryser.
Men selv om saltet misfarver og bider sig godt fast, kan det godt fjernes. 

Per Ingvorsen anbefaler en opløsning af eddike i vand, som man sprayer på s