Den 69. udgave af Cannes Film Festival løber ned ad den røde løber i den næste halvanden uges tid. Med i hovedkonkurrencen – hvor der dystes om den legendariske Den Gyldne Palme – er instruktører som canadiske Xavier Dolan, de belgiske Dardenne-brødrene, spanske Pedro Almodóvar, amerikanske Jim Jarmusch og danske Nicolas Winding Refn.

De har alle været med før, når verdensmesterskabet i film har skullet udkæmpes ved den sydfranske riviera. For det er lige præcis, hvad Cannes er: Et verdensmesterskab i kunstfilm.

Glem alt om Oscar og glamour. Filmskaberne, der udtages til Cannes, laver film, som ofte er svære at forstå, men som da netop også er lavet til, at filmfolk og anmeldere skal kunne sidde og kloge sig på livets store spørgsmål i koncentreret form. Cannes er for feinschmeckere, og det vidner disse filmperler – som flyder rundt på streamingtjenesterne for tiden – da også om.

The Artist

Nogle gange drøner en film helt fra Cannes og til Oscar-uddelingen året efter. Der var ikke mange, der havde regnet med noget fra instruktør Michel Hazanavicius, da han i 2011 troppede op med denne stumfilm på Cannes, men et år senere havde instruktøren både vundet priser her og nappet Oscar-statuetten for bedste film.

Og ’The Artist’ er da også en sort-hvid genistreg, hvor en skuespiller ikke kan vende sig til, at filmmediet i 1920’erne går fra stum- til talefilm. Dette er videreformidlet med respekt for traditionerne, men også med masser af finurlige greb, hvilket gør filmen til noget helt særligt.

Kan streames på Viaplay

Alt om min mor

Pedro Almodóvar er en af Spaniens største nulevende instruktører, og han vandt instruktørprisen i Cannes i 1999 for sin stærke film, der, som titlen nævner, afsøger alt.

Den er både tragisk og humoristisk, mens flere og flere kvindehistorier fletter sig ind og ud imellem hinanden – altid med mændene hvilende som sovende kæmper i baggrunden. Kvinderne står på den måde frem i det patriarkalske samfund, og selvom de bliver slået i jorden, rejser de sig igen. Filmen blev Almodóvars store gennembrud, og den siger ikke så lidt om det samfund, der var i sluthalvfemserne, men som samtidigt trækker tråde til i dag.

Kan streames på HBO Nordic

Gomorra

Matteo Garrone vandt juryens pris (det, der svarer til 2. præmien i Cannes) i 2008 med sin fortælling om den italienske mafia i og omkring Napoli. Filmen er et barskt virkelighedsblik på verden, som den ser ud i og omkring Napoli. De kriminelle styrer slaget om gaden, hvor unge rekrutteres på de mest barske måder overhovedet. ’Gomorra’ er slet og ret en fremragende film om mandefællesskaber, familie, respekt og bristede drømme.

Kan streames på Viaplay

To dage, en nat

Marion Cotillard var den første kendte skuespiller, som Dardenne-brødrene valgte at arbejde med, da de var med i hovedkonkurrencen i Cannes i 2014. Inden da havde brødrene imidlertid vundet Guldpalmen intet mindre end to gange tidligere med udelukkende amatørskuespillere bag det altid håndholdte og registrerende kamera.

På to dage og en nat skal Cotillards hårdtarbejdende kvinde overbevise sine kolleger om, at de skal droppe deres årlige bonus, for ellers bliver hun fyret på grund af nedskæringer. Det er finanskriseproblemer for fuld udblæsning, og det er mesterligt leveret.

Kan streames på Viaplay

Broken Flowers

Jim Jarmusch vandt juryens pris i Cannes i 2005 for denne lille perle, hvor Bill Murray spiller manden, som pludselig finder ud af, at han har en søn, og derfor drager ud på en rejse for at finde ud af, hvem moren mon så er. Alt er sprødt og kitschet, som det kun kan være i Jarmuschs univers.

Historie, musik og billeder sidder altid en smule skævt i fremviserskabet, og det gamle instruktør-ikon, der stod bag 1980’er-mesterværker som ’Down By Law’ og ’Night on Earth’ har sjældent været mere underfundig end netop her.

Kan streames på HBO Nordic

Adèles liv – kapitel 1 & 2

Man bliver simpelthen rystet. Rystet. Fransk-tunesiske Abdellatif Kechiches guldpalmevinder fra 2013 er så eminent, smertelig, sexet, udefinerbar og billedbrillant, at man sidder tilbage med et væld af følelser, når filmens rulletekster begynder.

Teenagepigen Adèle drages af en lidt ældre pige, og hendes første møde med kærligheden er ikke bare hjerteskærende. Det er også universelt fortalt i et roligt tempo, men med dramatiske begivenheder, der ikke efterlader noget til fantasien – til gengæld er nærmest alt i filmen en lang, drømmende fantasi i sig selv. Dette er uden tvivl én af de stærkeste kærlighedsfilm, der nogensinde er lavet.

Kan streames på Netflix