Hvorfor kan musik få dig til at græde og hvad er det, der gør nogle sange særligt sørgelige? Dét og meget, meget mere får du svar på her.
____________



Vi starter med udsendelsen, der inspirerede dagens tema. Nemlig den glimrende episode fra NPRs All Songs Considered: The Songs That Make Us Cry.
____________



Dengang Oprah fik Pharrell til at græde, da hun viste ham, hvordan folk verden over reagerede på 'Happy'. Men så igen: Hvis jeg havde produceret det bedste coke-rap nogensinde og samtidig lavet musik til børn og bedsteforældre, ville jeg nok også græde. Pharrell er så vild.
____________



“It begins with sadness, and then there’s some hope.” Komponist Chill Gonzales forklarer, hvorfor ‘No Rest For The Wicked’ af Lykke Li er så sørgelig og stadig så ørehængende.
____________



Har du nogensinde overvejet, hvorfor Adeles ‘Someone Like You’ får dig til at græde? The Wallstreet Journal har fundet svaret.
____________



For at blive klogere på emnet har jeg fået TIDALs musikredaktør, Jonas Kleinschmidt, til at give sit besyv med.

“Der skal meget til, at en sang lige frem kan få mig til at græde. Jeg tror nærmest aldrig, det er sket. Hvis jeg oplever at blive meget berørt af et nummer, er det mere som om tiden går i stå omkring mig. Det skete på Roskilde i 2013, da Rihanna sang ‘Stay’. Der var et eller andet magisk over at høre den her sårbare og næsten pinligt private popballade blive fremført for så mange mennesker, hvoraf mange i forvejen havde svinet festivalen for at hyre en popsanger til at spille på Orange Scene. Den kontrast gjorde, at øjeblikket blev meget, meget stærkt.

En anden gang var, da jeg var blevet inviteret til en koncert, hvor en af mine venner, der gik til sang, skulle opføre forskellige numre med sit sanghold. De sang allesammen fint, men så var der én pige, der slet ikke kunne synge. Hun stod helt alene på scenen og sang ‘Every Breath You Take’, uden rytme, lidt falsk og helt monotont. Men hendes version af sangen rørte mig dybt. Og jeg har aldrig glemt den. Den var tusind gange mere vedkommende end Stings pletfri version. Og sådan tror jeg det er med den musik, der rør mig. Jeg skal kunne mærket mennesket bag. Hellere en søgende og dirrende usikkerhed end en målrettet og stålsat selvsikkerhed.”
____________



Jeg har også fået ham til at pege på to sange, der rammer ham lidt hårdere end andre sange.

“Jeg var besat at den her sang og især den video, da den udkom. Måske fordi min datter lige var blevet født. For mig er videoen det smukkeste billede på kærligheden imellem netop en far og hans datter, der forsøger at finde ind til hinanden. Jeg kan se den igen og igen, og jeg er lige berørt hver gang. Jeg elsker Sia for den sang, og jeg elsker Shia LaBeouf for den musikvideo.”
____________



Og den anden ...

“Dokumentarfilmen ‘Under Great White Northern Lights’ om The White Stripes, der følger bandet på turné, slutter med en enestående smuk scene, hvor Jack White spiller nummeret ‘White Moon’ for Meg. De er begge to hele tiden ved at bryde sammen, men Jack White færdiggør nummeret. Der er så meget kærlighed i det fem-minutters klip.”
____________

Oliver Enné på Twitter / Instagram
____________

Bliv ven med Euroman på Facebook