Manden bag kamerat er den tysk-fødte fotograf Juergen Teller, der siden sit gennembrud i midten af 90'erne har markeret sig som en af verdens mest omtalte og eftertragtede fotografer. Hans CV inkluderer arbejde for modegiganter som Marc Jacobs, Helmut Lang og Celiné, mens han for magasiner som Purple, The Face og Vogue har fotograferet en række af verdens mest berømte mennesker fra Matthew McConaughey til Björk og Kanye West. Derfor er dagens Morgenpost er dedikeret til ham.
____________



Her er et foto af Juergen Teller, der knuser spillet iført habitjakke og løbesko til modeugen i Milano i 2012.
____________



I slutningen af sidste år gjorde han sig blandt andet bemærket for sin fotoserie med supermodellen Lara Stone, der poserede topløs i en række ikke-retouchere billeder for magasinet System.
____________



"You know when the work is good." Juergen Teller om nøgenbilleder, selvportrætter og at sige nej til Marc Jacobs' kampagne med Miley Cyrus på Thetalks.com, der er et af mine yndlings-interviewsites.
____________



I anledning af Oscar-uddelingen i 2014 dedikerede W Magazine deres januar-publukation til de skuespillere, der havde udmærket sig i det forgangne år. Juergen Teller skød hele fotoserien, der inkluderede portrætter af folk som Matthew McConaughey, Jennifer Lawrence, Will Ferrell og 29 andre superstjerner. Her hans foto af Scarlett Johansson, der på det tidspunkt var aktuel i Spike Jonze-filmen 'Her'. Hele serien er bare så fucking god.
____________



Teller blev i 2013 udsat for den berygtede 'Proust Questionaire' i AnOther Magazine. Det dertilhørende foto er i øvrigt et selvportræt.
____________


Teller fotograferede tidligere på måneden designlegenden Giorgio Armani til forsiden det den nyeste udgave af førnævnte System Magazine. Så godt.
____________



Lasse Bech Martinussen er en fotograf, der blandt andet har skudt billeder for Euroman, Ud og Se samt mange andre. Jeg har talt med ham om Juergen Teller og hvad der gør ham til en af de bedste fotografer.

"Hvis du kigger på Juergen Tellers arbejde, er hans stil først og fremmest enormt genkendelig. Og karakterdrevet. Du kan stå og kigge på en magasinhylde, og ret præcist spotte et billede, han har taget. Det er fascinerende, synes jeg. Det hænger nok først og fremmest sammen med de stiltræk, han bruger. Han skyder meget med hård flash, som jeg også selv har benyttet mig meget af. Han bruger den her amatør-agtige snapshot-æstetik med alt, hvad den foregiver af spontan energi, tilfældighed og rå autenticitet. Og så bruger han snapshottet til at fotografere diverse folk fra det etablerede parnas - mennesker, der typisk repræsenterer noget elitært, uopnåeligt og alt andet end amatør-agtig. Det er én af de mest interessante ting, synes jeg: Den levende stemning billederne får, når Teller blander de to verdener. Hans kompositioner er skæve og bryder med foto-dogmerne, og det er charmerende, når han portrætterer ikoner inden for modebranchen, filmbranchen og jeg ved ikke hvad. Der opstår sikkert uventede, sjove indslag under sådan en skydning, hvilket virker godt, da jeg har læst, at Teller samtidig instruerer nøje og så selvfølgelig har et sindssygt øje for hvad der er interessant. Hvis du for eksempel ser hans portræt af Björk, hvor hun har det her sorte spaghetti ud af munden. Eller Vivienne Westwood, der ligger nøgen med hendes flammende røde hår op ad puden af samme farve. Der er masser af humor, overraskelse og dekadence på én gang. Det virker osgå godt, når han tager den tilgang ind på et kommercielt domæne og arbejder med luksuriøse brands som Marc Jacobs eller Céline. Det kan nogle gange være fjollet, men næsten altid super fedt.”
____________



Jeg bad også Lasse pege på ét foto, han ville fremhæve fra Tellers bagkatalog.

"Senest har Teller lavet bogen ‘The Keys to the House’, der er et projekt, hvor han har fotograferet mennesker, der har besøgt ham i hans sommerhus i Suffolk. Det er en fed bog med en masse skøre og charmerende portrætter. Det her er af kunstneren Cerith Wyn Evans, som vist nok er blevet indlagt med sygdom, og derfor har fået en hilsen med på vejen fra Teller." Følg Lasse Bech på Instagram.
____________

Oliver Enné på Twitter / Instagram
____________

Bliv ven med Euroman på Facebook