Statistisk set er den voksne befolkning i enhver husstand splittet imellem den ene halvdel, som elsker at se fodbold, og den anden halvdel, der absolut ikke gør.

En perfekt herreaften med landskamp og Champions ­League-gyser i et skybrud af pilsner kan derfor opleves som en decideret invasion af hjemmet for den halvdel, som måske er mere interesseret i vinduesshopping end transfervinduer.

Selv når husstands-hooliganen er alene med sit hold i fjerneren en søndag, kan det være en udfordring at dele rummet med ikke-fodboldrelaterede aktiviteter. Dertil kommer, at de perfekte omgivelser for en god fodboldaften ligner en blanding mellem engelsk pub og hjemmebiograf.

Stilmæssige referencer for boligindretning, der ikke nødvendigvis er guf for alle.
Så hvordan bevarer vi husfreden og skaber optimale omgivelser for både fodboldtossen og den mere moderate samlever, hvis kvadratmeterne i hjemmet ikke er uendelige?

Lad os bruge den helligste katedral i dansk fodbold som eksempel. Parken er hjemmebane for hovedstadens danske mestre og det danske landshold. Her kan du tage med drengene til kampdag på Nedre C om søndagen og til ­Beyoncé-koncert ugen efter.

Parken er nemlig så genialt organiseret med fleksibel funktionalitet, at man kan skifte scene afhængigt af, hvilken aktivitet der skal udspille sig på stedet – uden at det ene kompromitterer det andet.

I vores faglige vokabularium hedder det en ’aktivitetsbaseret løsning’, og det er netop det vigtigste trick, når mange drømme skal udleves på få kvadratmeter.

Aktivitetsbaseret daglistue. I en fuldt optimeret aktivitetsbaseret løsning ville vi normalt lave specielt designede udklappelige og konverterbare indbyggede komponenter. Det kan dog hurtigt blive en større byggeproces, så vi har her fokuseret på tilgængelige møbler på markedet.

Overordnet kan en god idé være at benytte sig af meget lette, sammenklappelige og mobile møbler. Det giver en let og luftig oplevelse i små rum, men vigtigst af alt gør det det nemt at flytte møblerne rundt i forskellige opstillinger for at sætte den perfekte scene for hver aktivitet.

A. Default-dagligstuen
Her er møblerne arrangeret til hverdag, klar til både en Netflix-aften og uventede kaffegæster. De to flagermusstole er orienteret med ryggen til tv’et for at opløse den dominans og ensretning, en tv-skærm kan give i indretningen af dagligstuen. De seks sammenklappelige strandstole er hængt op på væggen bag tv’et.

B. Kampdag med vennerne
Det totale invasion af fodboldtosser i hele stuen – eller en startopstilling, om man vil, da der er plads til 11 personer i denne opstilling. De sammenklappelige strandstole er her arrangeret i en stadionagtig bue i forreste række, da den lave siddehøjde gør det muligt at se over stolerækkerne fra sofaen og flagermusstolene som i en tribune-opstilling.

C. Solo-kampdag
Her er tv’et rykket ud i rummet med ryggen mod sofaen og fungerer som en rumdeler, der skaber to zoner i stuen. Sofaen er konverteret til daybed, og her kan den moderate samlever ligge med en god bog og samtidig holde øje med, at husstands-hooliganen ikke udviser symptomer på stærkt
forhøjet blodtryk.

Officiel EM-sofa

Trepersonerssofaen Nova har en spinkel messingramme, der giver et let udtryk. Ryglænet er justerbart i flere positioner – fra oprejst position til flad daybed – og oven i købet dimensioneret til couch-surfing.

Betrækket er udskifteligt, hvis man skulle få lyst til at forny farven, eller de mange øl-skjolder med tiden danner et alt for asymmetrisk mønster. Bonus-info: Softline leverede møbler til indretningen af den officielle EM 2016-­lounge på Stade de Lyon. Og det vil naturligvis kunne mærkes mellem kickoff og slutfløjt.
Nova fra Softline, vejl. udsalgspris: 9.990 kr.

Stol på en flagermus


Den klassiske Bat Chair (som også findes under prædikatet Butterfly Chair) er designet i 1938 a Jorge Ferrari Hardoy og bliver her bragt op igen pga. dens særlige mobile kvaliteter.

Den lette stålramme gør det nemt at flytte rundet på den ellers meget komfortable lænestol, og den høje ryg er desuden velegnet til at skabe en adskilt zone fra det, man vender ryggen imod. Flagermusstol: 3.200 kr. på casashopping.dk

Ølbord


Sinnerlig er navnet på en limited kollektion, som den hypede britiske designer Ilse Crawford har skabt for IKEA. Det er tilsyneladende kun begyndelsen på en ny kurs for svenskerne, der for nylig har annonceret, at de i foråret lancerer lignende samarbejder med Hay, Tom Dixon og Piet Hein Eek.

Kork-taburetten, som både fås i sort og natur-kork, kan bruges som ekstra ølbord til kampdag for derefter at være dekorativ i hverdagen.
Sinnerlig taburet af Ilse Crawford for IKEA: 399 kr. på ikea.dk

Mobil bar


Bar-vognen fra 1956 er designet af den tidligere Bauhaus-elev Herbert Hirche. Med de grafiske sorte stålrammer og de gennemsigtige glasplader har den et let og luftigt udtryk.

Funktionelt er vognen perfekt til aktivitetsbaseret indretning, da den er udstyret med hjul. Vognen har oven i købet en hylde under bordpladen til opbevaring af de tomme dåser. Bar Wagon af Herbert Hirche: 6.243 kr. på pleasewaittobeseated.dk

Ophængt

En god, bred krog i forskellige farver, der normalt bruges som knage. I denne sammenhæng er den et bud på en knage til at hænge Lean Chair op på, når den klappes sammen efter en fodboldaften.

Så kan fodboldgæsterne også hænge deres overtøj op, mens de sidder i strandstolen. Curve Hook af Peter Johansen for Normann Copenhagen: 149 kr. på normanncph.dk

Klapstolen til klaphatten


Lean Chair er designet af Hans Sandgren Jakobsen for Trip Trap (som nu hedder Skagerak, red.). Den klassiske sammenklappelige strandstol er genfortolket i formspændt krydsfiner til typen, der mener, at dåsemakrel, tomandstelte og stribede strandstole bør være forbeholdt Roskilde Festival.

Funktionalistisk er strandstolen perfekt til at skabe ekstra siddepladser til en flok venner til kampdag. Efter slutfløjt klappes den sammen og hænges op på væggen bag fjernsynet. Den lave siddehøjde gør stolen velegnet
til forreste række. Lean Chair: 1.995 kr. hos Skagerak.

Rumdeler-tv


Samsung Serif med den umiskendelige silhuet er designet af Bouroullec-brødrene og står med sine spinkle stålben let og pænt i sammenhængen af mobile elementer. Serif har et uldpanel til at dække over kabelrod på bagsiden og gør det derved til noget så sjældent som et tv med en pæn bagside.

Derfor kan Serif stilles midt ud i rummet og bruges som en pæn rumdeler, så stuens anden zone ikke forstyrres af hverken lyd eller billede. Samsung Serif fås i tre farver og i størrelse 24”, 32” og 40” til henholdsvis 5.499 kr., 7.999 kr., og 11.999 kr. hos Hay.

Spacon & X er et design-, arkitektur- og innovationsbureau stiftet af arkitekt Nikoline Dyrup Carlsen og konceptudvikler Svend Jacob Pedersen. Firmaets vision er at udvikle smartere måder at leve og arbejde bæredygtigt i storbyer, hvor pladsmangel er en udfordring. 

LÆS OGSÅ: En dansk klassiker: Denne værkstedsvideo er det mest tilfredsstillende, du kan se i dag

LÆS OGSÅ: Flyvende sky leverer musikken og lyset til dit hjem

LÆS OGSÅ: 30 ting der gør dig klar til ødemarken (og baghaven)