Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Pasta: Italiensk, når det er bedst

Vi kan nok alle blive enige om, at italienerne gjorde hele verden en tjeneste, da de opfandt pastaen. Du kan være vovet og prøve en helt ny pastaret, som du aldrig før har hørt om, eller du kan køre med en klassiker, hvis du vil holde dig på sikker grund. Med en carbonara, bolognese eller all’amatricana kan det i hvert fald ikke gå helt galt. Lige meget om du vil vove dig ud på ukendt territorie, eller om du sigter efter en italiensk klassiker, så finder du inspiration til det hele lige her på siden.
 


vis
mere

Der er pasta på menuen…

Eneste spørgsmål er nu, hvilken pastaret, du skal servere. Skal det være traditionelt, kan du lave pasta med kødboller, er selskabet til skaldyr, kan du imponere med en linguine ai frutti di mare, mens du kan genopfinde den klassiske mac ’n cheese med en håndfuld hummer eller to. Skal det bare være billigt, har du her 7 pastasaucer til under 50 kr.
 
Vi har selvfølgelig også taget forbehold for dem, der bare gerne vil have bacon. Voilà, her er fem pastaretter med bacon.

Do’s and don’t’s, når du tilbereder pasta

Godt nok er det såre simpelt at koge pasta, men der skal stadig arbejdes for det. For selvom det er nemt, kan du stadig fejle, og hvis ikke pastaen er tilberedt helt perfekt, kan det tydeligt smages i den færdige ret. Fortvivl dog ej, for det er relativt simpelt. Her har du en liste over ting, du aldrig må gøre, når du koger pasta. Så langt, så godt. Er du klart til at tage skridtet videre, kan du her læse, hvordan pasta koges, hvis det skal være helt efter bogen.

Den tynde, tykke, runde og brede

Spaghetti, lasagne, pappardelle, ravioli, farfalle. Til trods for, at pasta er et relativt simpelt stivelsesprodukt, findes det i utallige former og farver. Omend ingredienslisten er omtrent den samme, varierer det dog, hvilken type pasta der egner sig til den ret, du vil lave. Er du ude i en klassisk cacio e pepe, så er spaghetti den oplagte variant, mens en ægte bolognese serveres med pappardelle.

Hvilken type skal du så bruge?

Tagliatelle – Lange, flade pastastrimler, som passer godt med lette, cremede saucer.
Spaghetti – Til kødsauce, tomatsauce, ostesauce eller en hvilken som helst anden sauce.
Linguine – Som en mellemting mellem spaghetti og tagliatelle rent formmæssigt, er det en god, all-round pasta.
Pappardelle – Brede, flade pastabånd, som typisk spises til tunge saucer, gerne med svampe og vildt kød.
Penne – Korte pastaer med et hul i midten. De er gode til tungere saucer, som f.eks. kødsauce.
Fusilli – Den klassiske pastaskrue, som går til lidt af hvert; kødsauce, andre saucer, grøntsager og alt det andet.
Calamari – brede pastaringe, der, jævnfør navnet, passer godt til alt godt fra havet.
Farfalle – Opkaldt efter den sommerfuglelignende form, og passer til cremede saucer med kød eller grøntsager – eller kolde pastaretter.
Macaroni – Brug dem til mac ’n cheese eller minestronesuppe.
Lasagne – Bruges til, ja, lasagne.
Ravioli – Pasta-firkanter med fyld i form af kød, fisk eller friskost. Spis dem med en simpel, krydret tomat- eller smørsauce.
 
Du kan også vælge at lave din pasta selv. Så kan du helt selv bestemme, hvordan det skal se ud.

Video: Ragù alla bolognese på et par minutter

Se, hvad vi ellers skriver om: Film, Gastronomi, Guide til København og Fisk