Vi ser det i Danmark, og vi ser det i udlandet. Spektakulære nye byggerier og byplaner er i disse år fulde af græs, træer og sågar sommerfugle.

Man kan for eksempel se tendensen i Paris. Her ligger Musée du Quai Branly, et etnografisk museum udspændt over en stor have og med en facade beklædt med græs. Og man kan se den i New York, hvor man har planer om at bygge en hel kunstig ø i Hudson River, Pier 55, der skal være tilgængelig via broer fra Manhattan og tjene som rekreativt område for byens borgere.


Musée du Quai Branly i Paris har en såkaldt vandret have på facaden. Museet er tegnet af arkitekten Jean Nouvel og indviet i 2006. Foto: Rex

Herhjemme kan man blandt andet se den i initiativet til af skifte Åboulevardens seks vejbaner ud med en rindende å.
 
Den travle københavnske trafikåres navn er nemlig ikke taget ud af fantasien. Der hvor den løber i dag, gik  Ladegårds Å tidligere.

Åen har i mange år været forvist til et betonrør under kørebanen, men en initiativgruppe  har foreslået en plan, hvor vandløbet igen kommer op til overfladen, mens trafikken bliver lagt nedenunder i en tunnel. Åen er endnu ikke endelig vedtaget i Københavns forvaltning, men overborgmester, Frank Jensen har erklæret sig som tilhænger af projektet, der både skal forskønne københavnernes liv og give afløb for fremtidige skybrud.


Ladegårds Å på en regnvejrsdag. Illustration: Miljøpunkt Nørrebro

Netop klimaproblemernes høje placering på den internationale dagsorden er medvirkende til, at mange arkitekter og byplanlæggere forsøger at genintroducere siv, græs og træer i byernes landskaber af sten, stål, beton og glas.

Det mener Peter Møller Rasmussen, der er programchef på Copenhagen Architecture Festival, der løber fra 19.-22. marts.

”I hele klimadebatten er der en stemning af, at mennesket har ødelagt naturen. Derfor er der i mange nye arkitektoniske projekter en tendens til, at man mimer noget, der er selvgroet. Noget, der er rent, og oprindeligt. Uspoleret af mennesker,” siger programchefen, der ikke er uenig i, at der kan være rekreative gevinster forbundet med for eksempel at genoprette en å midt i København.

Omvendt synes han, at diskussionen om at genskabe den naturlige uskyld i byen trænger til nogle flere nuancer.

”Nogle gange synes jeg, at den tankegang kan blive en lille smule simpel. Ideen om at indføre en lomme af vild natur i byen. Er det overhovedet muligt? Kan Åboulevarden nogensinde blive til en å? Eller bliver det snarere en rende på Nørrebro med noget vand i? Det kan godt give anledning til nogle overvejelser,” siger Peter Møller Rasmussen.


Pier 55 i New York er konstrueret på 300 svampelignende stylter, strukturen skal sikre, at der stadig vil strømme dagslys ned i vandet og til fiskene. Byggeriet er stadig på tegnebrættet. 

Det er blandt andet diskussioner af denne art som Peter Møller Rasmussen og folkene bag Copenhagen Architecture håber at rejse med temaet ’Naturforestillinger’, der blandt andet involverer visningen af 12 film og afholdelsen af et seminar

”Der er en ide om, at natur har en beroligende effekt på de mennesker, der kigger på den og bruger den. Det tror jeg også er meget rigtigt, men vi vil gerne diskutere alle de former, hvor det selvgroede blander sig med det menneskeskabte. Altså, der er jo nogen, der ville sige, at der er en grund til, at vi har begrænset mængden af vandoverfladen i byen – mindre udklækning af myg, for eksempel. Under modernismen har man ryddet Nogle af de her ting ud af det urbane. Af komforthensyn,” siger Peter Møller Rasmussen.

´Naturforestillinger’ er langt fra det eneste, Copenhagen Architecture Festival har på programmet. I de tre dage festivalen varer, er der i alt 70 events i København og Aarhus, som man kan deltage i, heriblandt en lang række arkitekturfilm. 

En af filmene handler om den fallerede amerikanske by Detroit, hvor den utæmmede natur i takt med, at byen affolkes, vender tilbage.



Diskussionen om, hvad naturen er, og hvor dens skal finde sin plads i det moderne samfund, berøres også under et andet af festivalens temaer. Titlen er ’Rurale rum’, og det handler om udkantsområder. 

Programchef Peter Møller Rasmussen, synes, at det er mærkværdigt, at man, i en tid, hvor det naturlige er efterspurgt i byerne, ikke værdsætter landet på samme måde.

”De landlige områder uden om byerne tilfredsstiller jo lysten til natur på en langt mere autentisk måde. Lidt polemisk kan man sige: Hvis man anerkender Åboulevarden som en å, så har man jo på mange måder forsimplet en å. Åerne, som vi har i Danmarks landdistrikter, hænger jo sammen med et øko-system, de er en del af landskabet og har en langt højere artsdiversitet. De har en hel del ting, som jeg aldrig tror på kommer til at eksistere på Nørrebro.” 

Du kan se det fulde program på Copenhagen Architecture Festivals hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer Danmarks nye trafikknudepunkt til at se ud

LÆS OGSÅ: Video: Jeg er faktisk grafisk designer

LÆS OGSÅ: Nybegynderens guide til arkitektur: Sådan får du styr på din by