En gang var øl noget, man bestilte til smørrebrød eller på thai-restauranten. Og udvalget svang sig sjældent op over en pilsner. I dag er der heldigvis stadig flere muligheder for at kombinere seriøse øloplevelser med mad. Her er 12 forskellige af slagsen alt efter humør, pengepung og kulinariske præferencer:

Den helt store BBQ-fest

Mikkeller og det amerikanske kultbryggeri 3 Floyds, der af mange ølnørder rangeres som et af verdens bedste, er gået sammen om Kødby-satsningen Warpigs, der har plads til 180 gæster indenfor og 50 udenfor i sæsonen. To brygmestre brygger dagligt frisk øl på adressen, hvor der også står to af Europas største smokere, som kan tilberede op til 2 tons mør brisket, ribs og spareribs i døgnet. 

Warpigs, Flæsketorvet 25, Kbh V. 

Længere ude på landet

Idyllisk omgivet af marker ligger gårdbryggeriet Herslev Bryghus i, ja, Herslev, der igen ikke ligger så forfærdeligt langt fra Roskilde. Hvis du allerede har købt deres udmærkede produkter i supermarkedet, kan du passende udvide kendskabet til bryggeriet ved et besøg til en af de lørdagsfrokoster, kulinariske ølsmagninger eller folkekøkkener, som de afholder i deres hyggelige gårdbutik. Se datoer og reservér her.

Herslev Bryghus Kattingevej 8, Herslev

Bøffer og bajere i pæne omgivelser

Steakhouse-kæden Hereford Beefstouw har slået sig sammen med Aarhus-bryggeriet Sct. Clemens om en flot restaurant med træsøjler, Wegner-stole og udsigt til de håndbankede kobberkedler, hvor der brygges pilsner og ale. Maden er Herefords bekendte udvalg af fileter, t-bones og côte de boeuf’er med old school tilbehør af salatbar og bagte kartofler eller pommes.

Bryggeriet Sct. Clemens A Hereford Beefstouw, Kannikegade 10-12, Aarhus C

Den arbejderromantiske

Når man træder et par skridt ned under jorden og ind i Arbejdermuseets Cafe og Ølhalle 1892, havner man i en tidslomme. Den udmærkede smørrebrødsrestaurant er restaureret, så lokalet står præcis som det gjorde ved åbningen i 1892. Og så kan man få sig en Stjerne Pilsner, der i sin tid bryggedes af kooperativet Bryggeriet Stjernen, men som i dag, hvor det ikke eksisterer længere, brygges af Carlsberg specielt til frokostrestauranten.

Cafe og ølhalle 1892, Rømersgade 22, København K

En pause fra rådyrene

Hvis du alligevel planlægger en tur til Hareskoven, så driver Bryggeri Skovlyst en hyggelig restaurant i skovbrynet, hvor man kan få sig en frokostfiskefilet eller en aftensteak til sin wienerøl med enebær, sin pale ale med the, eller sin stout med lakrids og laktose.

Bryggeri Skovlyst, Skovlystvej 2 Hareskovby , Værløse

Den originale brygbistro

Nørrebro Bryghus var med til at sætte skub i hele trenden med mikrobryg og gastronomi. Og det er stadig et flot lokale i den rå og industrielle stil med blotlagte murstensvægge og udsigt til de store ståltanke. Madstilen er overvejende dansk og sæsoninspireret – til overkommelige priser.

Nørrebro Bryghus, Ryesgade 3, Kbh N

Nudanske rugbrødsmadder

Mikkellers restaurantprojekt tager udgangspunkt i den danske smørrebrødstradition, men dekonstruerer og nyfortolker klassikerne på avanceret gastronomisk niveau. Stort udvalg af snaps. Øllet er hovedsagelig fra eget bryggeri, men enkelte undtagelser, som eksempelvis en belgisk lambic, forekommer også. Enkelte vine er der også på kortet. 
Øl & Brød, Viktoriagade 6, København V

Ganske gourmet

To Øl-bryggernes gastro-tempel Brus er både bryggeri, bar, butik og gourmetrestaurant under samme tag. Restauranten kalder de Spontan med en dobbeltreference til såvel ølnørdernes hellige gral, nemlig spontangæret øl, og til den afslappede stemning, de ønsker at skabe. Men tag ikke fejl af ambitionsniveauet. Den unge køkkenchef Christian Gadient er hentet fra D’Angleterres Marchal, som han skaffede en Michelinstjerne. På Spontan kan du få en fuld menu for 695 kroner og seks matchende glas øl (eller vin, hvis du foretrækker det) for 450 kroner.

Spontan, Tapperiet Brus, , Guldbergsgade 29 F, Kbh N

Når himmelsk øl kalder på en pizza

Hvad gør man, når man ikke selv har køkken, personale eller bevilling til at lave varm mad? Man allierer sig med pizzeriaet to numre længere henne ad gaden. Når man sidder i baren på Himmeriget, der profilerer sig ved at servere nogle af byens sjældneste og dyreste flasker – rene samlerobjekter – og man pludselig mærker trangen til en ansjospizza, ja, så behøver man ikke at rejse sig, man kan bare bede bartenderen om at hente en til sig fra Benvenuti Pizzeria. Det er en tredobbelt vindersituation for Benvenuti, Himmeriget og dig.

Himmeriget, Åboulevard 27, Frederiksberg

Nudelsuppe og dåseøl fra automat

Ramen

Det er langtfra så slammet, som det lyder. De fortræffelige nudler bliver serveret dampende varme, og automaten tjener to formål: mindre travlhed til det i forvejen pressede personale og en hilsen til japanernes forkærlighed for alt mekanisk. Det er igen Mikkeller og deres solide brand, der er på spil og i to filialer har de slået sig sammen med den dansk-japanske kok Daisuke Uki, der i forvejen driver restauranten Bento, om at servere mættende ramen-supper baseret på kraftige bouilloner. Der for øvrigt skulle være et godt middel mod tømmermænd. 

Ramen To Biruu, Griffenfeldsgade 28. Kbh N og Enghavevej 58, Kbh V 

Lidt øl til snapsen

Told & Snaps kører succesen ind med veltilberedte kendinge som lun, stegt sild og saltet kalvetunge. Øludvalget er smalt, men af god kvalitet fra Køgebryggeriet – og destilleriet Braunstein. Braunstein står også for en del af snapsekortet, der dog domineres af frokostrestaurantens egne, glimrende, hjemmebrændte kreationer.

Told & Snaps, Tolbodgade 2, Kbh K

Steak, seafood og Svaneke

I en gammel købmandsgård i Svaneke har de brygget ufiltreret øl og serveret rustik mad for deres gæster siden år 2000. Efterhånden som bryggeriets omsætning er vokset, har man flyttet det meste af ølproduktionen til et bryggeri i udkanten af byen, men restauranten er stadig bryggeriets ansigt udadtil, og det er her, brygmesteren eksperimenterer med nye bryg i små portioner, som udelukkende serveres her. Menukortet er til gengæld fuldstændig traditionelt, med retter som hvidløgsbrød, scampi og Omaha striploin med bearnaise. 

LÆS OGSÅ: 14 gode og budgetvenlige restauranter

LÆS OGSÅ: Dansk kok tjente 60.000 om måneden skattefrit ombord på luksusyacht

LÆS OGSÅ: Kend din øltype: 9 gode råd inden du går i baren