Grillede grønne asparges
Steg eller grill grønne asparges, til de har fået farve, og drys med salt. Steg/grill i neutralt smagende olie. Er lige gode kolde som varme, og dog – måske er de i virkeligheden bedst kolde, som et indslag i en større antipasti-anretning. De stegte/grillede asparges kan serveres med skinke, pancetta el.lign., og de kan også tilberedes 'i svøb' – altså omviklet med skinke etc.

Hvide asparges med mousseline & fjordrejer
En klassiker – kogte, lune asparges svøbt i mousseline (hollandaise 'løftet' med flødeskum) og garneret med fjordrejer og pyntet med brøndkarse. Så er det sommer, og hvis ikke dine gæster er glade, så kan de fremover finde et andet sted at surmule!

Hvide asparges i vinaigrette
Kogte hvide asparges i en vinaigrette og brød til at suge dressingen – hvad vil man mere? Det skulle lige være finthakket persille eller kørvel – begge passer til.

Hvide asparges a la bistro
Opskriften er egentlig tiltænkt porrer, men kogte, hvide asparges svinger helt fint. Rør en mayonnaisecremet vinaigrette med dijonsennep og hæld over de kogte, afkølede asparges. Garnér med hårdkogte, hakkede æg (1 æg pr. 300 g asparges), og drys med persille.

Kogte asparges med smør & revet parmesan
Servér de rygende varme asparges, hvide eller grønne, med smeltet smør og revet parmesan. Smør alene kan også gøre det, og hvide asparges svinger rigtigt godt med brunet smør. Man kan også lave en krydderurtesmør, eksempelvis smeltet smør og kørvel klæder hvide asparges rigtigt godt.

Klassisk hvid aspargessuppe
Gem hovederne, og kog de skrællede asparges møre for sig i en hønsebouillon. Kog sideløbende en suppe på skræller og endestykker i så meget vand tilsat lidt salt, at det lige dækker. Suppen af selve aspargesen blendes og sies. Tilsæt suppen, der er kogt på skrællen, og legér evt. med æggeblomme. Suppen kan med fordel koges op med fløde. Og yderligere smages til med smør – hvis man absolut vil gå planken ud og i øvrigt er Price-discipel!

Grøn aspargessuppe
Gem hovederne, og kog resten af de grønne asparges møre i en hønsebouillon. Blend med en stavblender, og kog gerne op med en sjat fløde. Vend til sidst de friske aspargeshoveder, du indledte med at skære fra og lægge til side, i den færdige suppe, så der er lidt at bide i.

Aspargesrisotto
Skær hovederne af aspargsene, og gem dem. Kog aspargesene, og lav risotto på sædvanlig vis, men erstat en del af væden med aspargeskogevandet. Tilsæt aspargeshovederne til sidst, og glem ikke at røre revet parmesanost og lidt smør i risottoen. (Kog i øvrigt indledningsvis de grønne asparges i så lidt vand som muligt for at gøre suppen så koncentreret som mulig, og kog aspargesene sønder, og kassér dem, eller – og helst – blend dem ud i suppen, og kog den ind med risene).

Asparges i salatskålen
Brug de grønne asparges rå i salat, i stykker eller strimlet med en tyndskræller.

Asparges & skinke
Servér de kogte grønne asparges med skiver af parmaskinke eller anden lufttørret skinke, stænk med olivenolie. Supplér evt. med skiver af bøffelmozzarella.

Asparges med rygeost
Rør en creme af rygeost, en sjat piskefløde og lidt mere sød- eller letmælk og smag til med citron. Brug cremen som dip til de rå asparges.

Asparges i ansjoscreme & kapers
Blend en dåse ansjosfileter med hvidløg og olivenolie, og vend cremen rundt på panden med de næsten færdigstegte asparges. Tilsæt kapers. Cremen kan også bruges til kogte asparges, hvide som grønne.

Aspargesomelet
Bland letristede/grillede grønne asparges i æggemassen, reservér evt. hovederne til pynt.

Pasta med ærter, parmaskinke & asparges
Svits strimler af skinke i smør – det skal ikke tage farve – tilsæt en kopfuld hønsebouillon, og kog det ind til det halve. Tilsæt en god sjat fløde, og lad det koge op. Asparges, hvide eller grønne, koger med, til de er møre, men stadig har bid. Til allersidst kommer man de nybælgede ærter i (kan udelades), og saucen vendes med pasta (helst en æggebaseret pastatype) og serveres med revet parmesan.

Høns i asparges
Lav en opbagt sauce på smør, suppe og vandet, de hvide asparges er kogt i. Kyllingekødet plukkes i mindre stykker og lunes i saucen sammen med de kogte asparges. Servér nye kartofler til, og drys med persille – ren mormorkøkken. Dagen derpå er det tarteletfyld.

 
Asparges i køkkenhaven
Man kan sagtens dyrke asparges selv – også selv om man ikke bor på inddæmmet havbund eller i øvrigt besidder de helt perfekte jordforhold, men sandjord er og bliver det ideelle for asparges. Der er heller ikke noget til hinder for at dyrke hvide asparges, men det er som nævnt så arbejdskrævende, at det nok er de færreste, der vil give sig i kast med den disciplin til privat brug. Og skal man i givet fald have glæde af sit besvær med at fremavle hvide asparges, så vil det næsten ikke være besværet værd med den begrænsede plads, de fleste har til rådighed i køkkenhaven. Hvis aspargesplanten får lov til at skyde frit, bliver den i øvrigt til en meterhøj busk og sætter røde bær sidst på sommeren.

 
SE OGSÅ: 5 opskrifter med asparges
SE OGSÅ: Grønne asparges med sprød serranoskinke