Chianti Classico Vigna del Sorbo Riserva 2010, Fontodi

Giovanni Manettis enkeltmarksvin fra den gyldne konkav neden for Panzano. Vel er jeg purist på chianti og sangioveses vegne, men ingen skal påstå, at Vigna del Sorbo er en slem vin, fordi den har cabernet sauvignon med i ligningen. Og nok er der både ny troncais og ny alliereg i fadene, men Manettis mål er koncentration, som kan bære det. 10’eren er mesterlig. Meget mere sangiovese og chianti end internationalist og cabernetbesmudset. Øverst i højre hjørne titter fadet frem, men duften tegnes af sure kirsebær, rust, islay whisky og kandiseret viol. Selvom smagsstoffet skal skrabes af tungen og mundhulen, forbliver Vigna del Sorbo elegant og æterisk, smækker af syre i afslutningen. Friskhed i frodighed så at sige. NB: Fontodis rene sangiovese Flaccianello har aldrig været bedre – se note andetsteds. (subzone: Panzano – Conca d’Oro)

Pris: 359 kr.

www.ottosuenson.dk
__________
Chianti Classico Gran Selezione 2010, Castello di Fonterutoli

Jeg styrtdrak en Mix 36 den anden dag. Francesco og Filippo Mazzei på det hypermoderne naturligt vandafkølede sterile vineri neden for Castellina in Chianti har de sidste år arbejdet på udvælgelse af talrige subsorter af sangiovese. Det noget tekniske navn Mix 36 dækker over en vin med alle de udvalgte biotyper. En del af dem indgår også i den helt nye gran selezione sammen med en smule colorino og malvasia nera. Marokkansk mynte, sure kirsebær og tranebær styrer duften, som blot krydres af ristede noter fra barrique – med en saucemesters touch. Mazzei-brødrene tør stille krav til os. Smagen er bitter, sur og astringerende – jamen, er det ikke herligt! Sådan SKAL det være, især når frugten er så fornem. Fuld af røde bær i eftersmagen. (subzone: Castellina)

Pris: 315 kr.

www.kogs.dk
__________

Fortsætter på næste side...
/link/f78eaa8e5dd34021916354f4b1c81b64.aspx" alt="" />Chianti Classico Vigneto San Marcellino 2009, Rocca di Montegrossi

Marco Ricasoli-Firidolfi er åbenmundet og egensindig. Han kunne for mange år siden have lagt sig i slipstrømmen af Chianti Classicos modernister og internationalister. Han kunne have satset på merlot i blandingen, ristet sine fade hårdt, sat udbytterne ekstra ned og knyttet an med en af de store konsulenter. I nogle år prøvede han forskellige veje og er nu endt med sin helt egen stil, anvendelse af den længe glemte druesort pugnitello. Ricasoli-Firidolfi tør spille med på sangioveses bitterhed og det sure krydrede udtryk. 09’eren bliver faktisk helt brunellosk, så voldsom er den. San Marcellino er både spændstig, viril og ulmende – den kan meget mere om føje år. I tidernes morgen gav afdøde sangiovese-guru Giulio Gambelli gode råd her. Marco Ricasoli- Firidolfi har fulgt dem og tænkt selv. Gran selezione kan rende og hoppe! (subzone: Monti)

Pris: 267 kr.

www.vitis-vinifera.dk
__________
Chianti Classico Colonia Gran Selezione 2010, Felsina

Felsina og mesteren Giuseppe Mazzocolin har med duoen Fontalloro og Rancia allerede sat sit præg på Chianti Classico og sangioveses potentialer. Nu sender Mazzocolin en helt ny vin på banen, muligvis fordi han ikke ønsker at pille ved Rancias status som husets elitære enkeltmarksvin, der sælges som riserva. Colonia er så ny, at den endnu ikke angives på Felsinas hjemmeside. Den kommer fra den øverste del af Rancia-marken. Den er fuld af kirsebær og sød virginiatobak, hindbær og heldigvis husets typiske fermenterede skinke- og pølselugt. Et andet huskendetegn er de bøse tanniner. Det sydøstlige hjørne af Chianti Classico er for varmt efter puristerne i nords mening, men dem om det. Colonia har friskhed og læderværksted i Firenzes indre gyder i afslutningen. Mama mia! NB: Rancia 2010 er nærmest en hommage til den legendariske 1990 – se note andetsteds. (subzone: Castelnuovo Berardenga)

Pris: ca. 750 kr.

www.domainebrandis.dkChianti Classico Marchese Antinori Riserva 2011, Antinori

Den har aldrig været bedre. Giganten Antinori har rykket hele Toscana. Rykket rundt og rykket op. Deres Marchese Antinori har altid været et godt køb. Den egenskab er der pillet lidt ved, for i og med at vinen nu udelukkende kommer fra Tignanelloejendommen, er prisen også rykket noget op. Det skal ikke ødelægge billedet af en milepæl. 10% cabernet sauvignon i sangiovese og ret kort tid på barrique. Tignanello-ejendommen har altid videregivet kølighed til vinene. Kalksten i undergrunden er en af årsagerne. Den er dog cremet, ret blid og poleret, men begavet med uforlignelig parfume, indtagende svævende og lokkende duft af kirsebær og etiopisk bjergmokka i moderne lysristet udgave. Og den er endnu bedre end Badia a Passignano, som med 2009 er gran selezione. (subzone: San Casciano)

Pris: 299,95 kr.

www.theis-vine.dk
__________
Chianti Classico Il Margone Gran Selezione 2010, Il Molino di Grace

Amerikanskejet vingård ved foden af bakkerne ved Panzano. Frank Grace købte ejendommen i 1995 og lancerede sin første årgang med 1999. 12 måneder på 50% ny eg sætter sine spor. Husstilen er til den fadglade side, og Margone dufter da også kraftigt af egeplanke. Det plejer at finde sig til rette med frugten, som er koncentreret og inciterende kølig. Tydelig sur sangiovese på den gode måde og let bitter finale. Jeg vil gerne have mere læder og lufttørret pølse frem – lige nu er der karamel og aske, men lovende rust, blod og tranebær. (subzone: Panzano)

Pris: 200 kr. v./6 fl.

www.bb-vinimport.dk
__________

LÆS OGSÅ: Mød den italienske naturvinsguru, Josko Gravner
LÆS OGSÅ: 8 sjældne hvidvine fra Italien