Vi sidder ved et lille bord i et dunkelt lokale med to brune friturestegte kugler i en skål foran os. Stedet er proppet til randen, der er ikke plads til gæster fra gaden. På en helt almindelig mandag. Restaurant Pluto er en bragende succes, vi er på besøg hos The Comeback Kid.

TILBUD: 4 numre af gastro + New Norm vinsæt

Hvad kuglerne smagte af, vender jeg tilbage til. Ved uddelingen af Årets ret i 2012 blev Rasmus Oubæk kåret som årets comeback af de danske madanmeldere. Topkokken havde vendt michelinstjernerne ryggen og fået stor succes med en række nye, ukomplicerede restauranter, blandt andet Pluto. Konceptet bag de nye restauranter er nærmest skræmmende stringent og en stor succes blandt publikum.


Masser af dværgplaneter i mørket

Nu sidder vi så dér i mørket på Pluto og stirrer på de to gange friturestegte kugler. Det ene sæt er rullet i sesamfrø. Det er fishcakes af torsk med et parfumeret strejf af koriander og en misocreme til. Jeg får bolde af svineskank og foie gras. De asiatiskinspirerede fishcakes med koriander, sesam og torsk har fået lidt for meget, men køkkenet forstår til gengæld at dosere koriander, så det ikke smager af sæbe, men forbliver en flygtig mindelse om Orientens fristelser. Denne præcision mangler til gengæld i mine bolde af svineskank og foie gras.


De har et herligt knasende lyddesign, men mangler struktur i de dybe smagsnuancer. Smagen flyder sammen til en masse, der ikke kan skilles ad rent smagsmæssigt. Svineskank og foie gras står ellers højt på min personlige favoritliste.

Fortsætter på næste side...Små retter og meget små retter

Kortet er bygget op af små retter og meget små retter, så vi bestiller yderligere to retter hver fra det salte køkken. Min gæst får tatar med soja, sesam og små dutter af æggecreme, alt sammen af en eller anden grund anrettet i den ene side af tallerkenen. På toppen ligger løgringe, der bliver til støv i munden, men tataren holder det klassiske niveau med antydningen af noget asiatisk i sojaen.

Jeg får krabbesalat med klatter af avocado og lange, fine tunger af selleri på toppen. Desværre ophæver avocadoen på det nærmeste krabben, så man sidder tilbage med smagen af dyr coleslaw i munden.


Til de to første retter har min gæst fået et sikkert glas meursault, mens jeg har nydt en morgon fra Côte de Py 2011, der navnlig gik godt til svineskanken, der ikke var nær så kraftig, som navnet antyder.

Bistrostilen, der forsvandt


Til kalvebrislerne, som bliver sat foran mig nu, må der kraftigere sager i glasset. Kortet tilbyder en fristende barolo i glas, men tjeneren forsvinder, inden jeg når at bestille det, og de næste ti minutter er det umuligt at få kontakt med personalet. Vi forsvinder fra planeten Plutos overflade, pludselig er gulvet og loftet og alt andet i lokalet mere interessant end de to tørstende ved midterbordet.


Langt om længe får vi så lov til at nyde en aldeles tilknappet barolo til mine nu lunkne kalvebrisler. Men helt ærligt … serverer man barolo i glas, må man enten sørge for, at den er i drikkelig stand, når den kommer på bordet — eller anbefale gæsterne noget andet. Kalvebrislerne serveres med braiseret julesalat og limemayo, en treenighed, der fungerer rigtig godt. Der er en anelse bitterhed tilbage i julesalaten, som indimellem gennembores af syren fra lime og på toppen af denne smagspyramide brislernes fedme. Der er stadig for lidt præcision i tilberedningen af kødet — brislerne ligger smagsmæssigt meget tæt på kalveskanken med foie gras.

Min gæst har valgt sandart med peanuts og syrligsød tamarind. Fisken har igen fået lidt for meget, men retten stikker især meget af fra resten ved at være tippet helt over i det østlige. Vi er meget langt fra bistrostilen med tatar, indvolde og foie gras.Tilbage på bistrospo ret

Desserterne fører os durk tilbage på det klassiske bistrokort med variationer over meget søde pærer med endnu sødere mille feuille til og til en gæst en passende afslutning på aftenen i form et sidste sæt kugler, nemlig meget kompakte romkugler, der godt måtte have smagt lidt mindre af rom og lidt mere af resten.


Min gæst vil have te til romkuglerne og spørger til udvalget. Man kan vælge mellem sort og grøn te. Hvilken slags sort te er det? Det vides ikke, og nej, tjeneren vil heller ikke undersøge det. Teen er fra Perch. Punktum. Vi slutter aftenen af med kaffe og te af ukendt oprindelse og en følelse af, at Oubæks stramme koncepter af og til minder lidt om tommeskruer.
__________

Det fik vi

- Friturestegte kugler af kalveskank og foie gras
- Fiskekager af torsk med koriander, sesam og misocreme
- Tatar med soja, sesam og æg
- Krabbesalat med avocado og selleri
- Kalvebrisler med julesalat og limemayo
- Sandart med peanuts og tamarind
- Pære i variation med mille feuille
- Romkugler

Vin i glas:
- Meursault, Domaine Michel Caillot, Bourgogne 2010
- Le Jaja, Chignin, Gilles Berlioz, Savoie 2012
- Morgon, Côte de Py, Vielles Vignes, Daminen Cóquelet, Beaujolais 2011
- Barolo, Bricco Viole, Mario Marengo, Piemonte 2009 Espresso og te af ukendt oprindelse

Vi betalte 1.180 kr. for to
__________

Det mener gastro

Stilen
Pluto myldrer af liv, og der er lagt op til, at man deler småretterne på bordet og smager lidt af det hele. Men betjening har for travlt, og maden er ikke præcis nok. Det går ganske enkelt for hurtigt på Pluto. Og så løber det hurtigt op, hvis man skal blive mæt af de mange småretter. Om restauranten Stilen Pluto hører til i rækken af Oubæks konceptrestauranter i bistroklassen: Retour, Retour Steak, melée og snart Retour Steak på Vesterbro. Pluto er et stort, mørkt og rustikt lokale med vinskabe langs hele den ene væg. Et sted, der lægger op til hygge i venners lag med højrøstet tale.

Maden
Stilen bygger på klassisk fransk bistro, dog også med orientalsk påvirkning, navnlig på fiske- og skaldyrssiden. Kortet er stort – opdelt i snacks, croutoner, kroketter, charcuteri, salat og tatar, fisk og skaldyr, kød og indmad, tilbehør, ost og sødt. Billigste ret er et solæg til 20 kr., mens en østers fås for 25 kr., og dyreste er enten onglet eller and med foie gras, begge til 135 kr. Der er lagt op til, at man deler de små retter med hinanden. Hvis alle ved bordet vil være med, kan man bestille en samlet menu på 12 retter, som køkkenet bestemmer, til 450 kr. pr. person.

Vin
Pluto har et ret stort vinkort med primært europæiske vine, typisk til ca. 500 kr. flasken. Et pænt udvalg fås i glas.

Åbningstider
Mandag-onsdag kl. 12-24 Torsdag-fredag kl. 12-02 Lørdag kl. 15-02 Søndag lukket – vær opmærksom på, at køkkenet lukker i god tid før restauranten
__________

Restaurant Pluto
Borgergade 16
1300 København K

Tlf. 3316 0016

restaurantpluto.dk
__________

TILBUD: 6 numre af gastro + Peberkværn fra Vipp

SE OGSÅ: Anmeldelse: Studio
SE OGSÅ: Lammedeller med mormorsalat