Det kom jeg til at tænke på som noget af det første, mens jeg skænkede et glas Prize Old Ale fra Gales. Gennem 2 århundreder bryggede George Gale & Co i Horndean en linje af klassiske britiske ales, hvor stoltheden var den enestående, lagrede og flaskegærede Prize Old Ale.

Traditionel britisk old ale er i dag gået af mode, hvilket rent objektivt ikke er så svært at forstå, for ´rigtig old ale - og Prize i særdeleshed - er i sandhed en aquired taste.

Som navnet antyder bør der være tale om øl med nogen alder på bagen. Britisk øl har traditionelt været præget af friskhed, når det nåede kunden ude på pubben, hvilket også betød, at sporer af vildgærstammer som brettanomyces og lactobacillus ikke har nået at sætte sig og dominere smagen af øllet, selv hvis de har været til stede sammen med den ønskede saccharomyces gærstamme. Men i Prizes tilfælde blev øllet lagret på egefade i et år og herefter tappet på flasker, hvilket har givet vildgærstammer tid til at sætte deres præg på øllet.

Som i vinens verden er vildgær noget, der deler vandene, når der tales om øl. I årevis har brettanomyces og lactobacillus været erklæret personae non grata i de fleste bryggerier, og den syrlighed de blandt andet bidrager med, har været anset for uønsket. Desværre. For selv om vildgæren er aldeles uønsket, hvis man vil lave fx. en pilsner, så er den i stand til at bidrage med helt enestående kompleksitet i smagen. Læg dertil at øl gæret helt eller delvist med vildgær i mange tilfælde er helt exceptionelt lagringsværdige.

I glasset præsenterer aftenens udgave af Prize Old Ale sig med en farve à la en 20 års Tawny Port. Sammenligningen holder også lidt videre end det, for øllet er nærmest totalt uden kulsyre. Aromaen er intens: Oksideret, masser af egetræ, noter af balsamico og kirsebær, læder, tovværk og saltvand. Blød i munden, stor svesket frugtighed, alkoholisk sødme og så det blide syrlige snert fra vildgæren. En øl, der i øvrigt får en til at ærgre sig over ikke lige at have et stykke vellagret cheddar liggende - matchet ville være perfekt.

På bagsiden af min flaske står angivet, at den blev aftappet i 2005. Det gør den desværre til et stykke historie, for i 2005 blev Gales bryggeriet købt og overtaget af det kendte London bryggeri Fullers. Brygningen af Gales linjen blev flyttet til London, og de Prize Old Ale, man støder på i dag, er brygget her og har ikke været lagret på egetræ. I dag blandes der en smule biere de reserve fra tiden i Horndean i for at forsøge at opnå noget af den samme karakter. Det kan diskuteres, om det lykkes ...



Se også: 3 ekstreme fra Mikkeller