DR2s Danskernes Vin har endnu ikke besøgt Peter Work og hans amerikanske kone Rebecca. Det burde de gøre straks. Peter og Rebecca har gang i fornuftige ting. Sønnen Don arbejder hos berømmede Sea Smoke, naboer, men væsensforskellige i deres opfattelse af pinot noir. Ampelos hedder huset, som jeg anbefaler folk med hang til pinot noir, at teste. Suenson tager vinene hjem og priserne er velplacerede. Peter Works ejendom ligger i smørhullet vest for Buelton, hvor markerne leverer druer til stjerner som Sina Qua Non, Melville og Brewer-Clifton. Vineriet er placeret i Lompoc længere mod vest. Ampelos er langsomt og sikkert kravlet op blandt de bedste, specielt på pinot noir, hvor omlægningen til biodynamisk drift og mere erfaring har givet skammeligt Parker-oversete vine de seneste årgange.


Viognier Phi 2011, Ampelos, Santa Rita Hills

Koldgæret sag, hvor Peter Work forhindrer malolaktiske gæring. Det giver en helt anden stil end normal californisk viognier, der generelt tenderer det kluntede og ofte bliver direkte flommefed. Her er pebret duft med bund af hvid fersken og oily saftig smag med bevaret skarp æblesyre og lidt skalbitterhed. Herlig ren umiddelbar sommervin… nu vi er ved indgangen. 87

Rosé Ypsilon 2011, Ampelos, Santa Rita Hills
Gæt den hemmelige drue? Syrah, grenache, så langt så godt, helt almindeligt og begge er dygtige rosédruer, men Peter Work kan ikke skjule sin lyst til nybrud. Han har fyldt riesling på! Her er masser af jordbær og blodgrape, blomstret aroma og et skud æblesyre. Roséen er ikke verdens bedste, ej heller blandt førerfeltet, men habil, selvom en vis fladhed truer. 84

Pinot Noir Lambda 2008, Ampelos, Santa Rita Hills
Støvet pinot – præcis på den rigtige måde. Duften er fuld af rabarber og bagt rødbede, den er syrerig, men balanceret og først og fremmest frisk og ganske ”svævende”. Fin intensitet. 91


Pinot Noir Lambda 2009, Ampelos, Santa Rita Hills

Årgangens styrke slår igennem, men jeg er sikker på at Peter Work og teamets fokus på biodynamik og modighed i kælderen også har betydning. Ganske enkelt en dygtig vin, jordet kirsebær og indkogt granatæble er noget af næsens indhold. Den er spændstig, fast og alligevel formidabel moden, langt fra overmoden, men blot præcis – brændende intensitet vel at mærke helt uden alkoholstrejf. Fornem pinot, der har en helt anden druetro og ædel opbygning end Ampelos’ første årgange. 94

Pinot Noir Rho 2007, Ampelos, Santa Rita Hills
Peter Works fadselektion fra de bedste parceller. Næsen er fuld a fjord, hindbæressens og lige nu tydelig karamel fra fadlagring. Ganske fattigt tyer jeg til sammenligninger med bourgogne og ikke mindst musigny – så elegant og raffineret er Rho, selvom den fortsat er umiskendelig californisk med sin sødmefulde frugt og mærkbare alkohol. Rho er grønkrydret som vældig vosne romanée og rummer også tørrede gojibær og store amerikanske tranebær. 93

Syrache 2008, Ampelos, Santa Rita Hills
Syrah fylder mest, både nominelt og sensorisk, den er kølig, fuld af peber, sorte oliven og koks. Alkoholen er forbavsende doseret, smagen er fast og kombinerer sødlig grenache med brutal syrah. 90

Syrah 2008, Ampelos, Santa Rita Hills
Santa Rita Hills har målbare ligheder med Bourgogne, men også væsentlige forskelle – nedbørsmængden er årligt næsten den samme, men regnen falder om vinteren i Santa Rita Hills. Juli er rent faktisk koldere Santa Rita Hills, mens høstperioden til gengæld er varmere der. Vinstilen er derfor ofte en kombination af køligt aromatisk udtryk og sødmefuld alkoholisk tyngde – sådan er det også her. Den har sod, hyldebær og æbler, vanilje og mineralitet. 91 


Pinot Noir 667 2011 (fadprøve af 100 % singleklon)
Herlig duft, minder om gamay og morgon, dufter af koks, kirsebær og grøn banan. Skovbær og formuldede blade, grønkrydret. Fri, naturlig, i øvrigt spontangæret som den første årgang fra Peter Works hænder. Den har solid bund af rødbede og opfører sig ret mandhaftigt.(93)

Pinot Noir 2A 2011 (fadprøve af 100 % singleklon)
Dæmpet næse med strejf af campari, tranebær og vitaminpille. Smagen er stram, udfordrende og langt fra banalitetens frugtfedme. Her er endda kridt og talkum, så munden nærmest støver. Ekstrem versionering af pinot noir og sandsynligvis blot en blendervin, der kan skabe bund i en kommende Rho. (91)