Morten Bengtsson

PEUGEOT CHÂTEAUNEUF
På en gang klassisk og moderne – og helt usædvanlig smuk. Den buttede form med taljer er klassisk og udødelig – den ligger ganske enkelt godt i hænderne, man får godt fat. Det er formen til en peberkværn. Samtidig giver det matte stål og det matlakerede sorte træ kværnen et lækkert, moderne præg.

Kværnen kan justeres, så møllen maler alt fra helt fint til meget groft. Der er fem trin, men den kan også indstilles til ’midtimellem’. Fås i forskellige træsorter og størrelser.
499 kr. Illums Bolighus.

Morten Bengtsson

GRAND CRU
Rosendahls peberkværn spiller på flere strenge; peberbeholderen kan uden videre skrues af, og kværnen kan så påmonteres andre glas. Producenten selv tilbyder blandt andet et glas med urtesalt, en karryblanding og et selvstændigt sæt til grillkrydderier, så man ikke får blandet tingene for meget sammen. Eftersom man i længden nok ikke har tænkt sig at købe krydderier hos sin isenkræmmer, kan man jo selv styre, hvad man vil putte i kværnen!

Selve møllen ser lidt plasticagtig ud, men det er et keramisk materialer med 25 års garanti, så man kan rolig kværne løs. Designet er af Erik Bagger, der således igen, igen har sat en fod i køkkendøren.
299 kr. Rosendahl.

STELTON

Cylinda-line har snart været smart og strømlinet i 30 år. Serien blev skabt af Arne Jacobsen i 1967, og blev siden videreført og videreudviklet af Erik Magnussen og Peter Holmblad. Den berømte Stelton termokande er således ikke Jacobsens værk, som mange tror, men Erik Magnussens. Æres den, der æres bør.

Slægtskabet fornægter sig ikke, hvad kværnen angår – den er fuldstændig enkel og uden så meget snak. Funktionalisten Jacobsen var ikke just den pyntesyge type, og den meget, meget diskrete kværn tager sig virkelig godt ud, men man kan godt lidt savne ’håndgrebet’ og den følelse af kram, som en mere klassisk kværn leverer.

Men om smag kan man jo som bekendt ikke diskutere. Eller rettere – det kan man i høj grad, men noget facit, når man ikke frem til.
399 kr. Stelton

Morten Bengtsson

PEUGEOT VITTEL
Brødrene Peugeot hævdes ligefrem at have opfundet peberkværnen tilbage i 1842. De to havde arvet en vandmølle efter deres far. Siden udviklede vandmøllen sig til et stålværk og brødrene begyndte at producere forskellige former for værktøjsdele og stod i det hele taget for deres del af industrialiseringen.

Cykler blev også føjet til produktionen - og endeligt også biler. For jo - det er den Peugeot. Kværnene blev de dog ved med at producere, og Peugeots peberkværne, der betragtes som de bedste overhovedet, produceres stort set uændret den dag i dag.

Kværneværket består at lutter håndlavede dele - og der er livslang garanti på det. Det er så at sige indledningen på et venskab for livet at få sådan en peberkværn, så det er egentlig kun æstetiske hensyn, der skulle ligge til grund for at skifte løven ud.

Peugeots kværne fås i et utal af udførelser, forskellige størrelse, forskellige materialer etc. Den viste model er af plexiglas, hvis åbenlyse fortrin er, at man kan følge peberstanden. Hvis man er hysterisk med friskkværnet peber - og det bør man være - så er det en kvalitet, man ikke skal kimse af.

Modellen er 30 cm høj - og fås faktisk større, hvis det skulle være. På bordet kan de godt blive lige lovligt høje, men når man arbejder i køkkenet, så kan størrelsen faktisk være en hjælp. Det er ligesom lettere lige at give et skud her og et skud der, når man sådan kan sigte med en lang satan!
349 kr. Illums Bolighus.

PEUGEOT ELIS
Det er et must have, jo mere dine omgivelser ryster på hovedet af den, jo gladere bliver du for den – og husstandens peberforbrug vil vokse væsentligt. Elis – hvad er det i øvrigt for et navn – er bare for lækker.

En elektrisk kværn – alene den overlegne lyd, når man lige krydrer bøffen. Og ikke nok med det – en lille lampe i bunden sørger for at belyse ’nedfaldstedet’. Det er med denne her som med fjernbetjente sidespejle, elrudedrev (på bagruden), herreture inkl. no kids i skoleferierne etc. – nødvendigheden står ikke til diskussion! Den her skal man have.

Udførelsen er gedigen, der er gods i den, men man må nok se i øjnene, at den ikke er for life, sådan som Peugeots kværne ellers er. Der er to års garanti på selve motoren, men det er jo samtidig sådan, at jo mere der er, jo mere kan der gå i stykker. Og det er måske også for meget forlangt, at ting skal holde evigt!
949 kr. Illums Bolighus.

Morten Bengtsson

OLDE THOMPSON WINE BOTTLE
Her giver det for alvor mening at tale om det strejf af peber, som vinskribenter ynder at tale om i forbindelse med visse druetyper. Umiddelbart er vi i afdelingen for spøg og skæmt, men amerikanske Olde Thompson er skam en seriøs producent, der har været på markedet i mere end 60 år.

Peberflasken her er dog stadig nok mest tænkt til at skulle se sjov ud på bordet og/eller pynte i køkkenet, og man kan forestille sig, at det er svært at holde etiketten pæn og ubeskadiget år ud og år ind – og uden den går det sjove lidt fløjten. Det forhindrer dog ikke Olde Thompson i at yde livsvarig garanti på kværneværket.

De reklamerer med, at ingen nogensinde har betalt for at få repareret et af firmaets produkter, så enten bliver det gjort vederlagsfrit, eller også er det en bytter.
599 kr. Illums Bolighus.

GEORG JENSEN LIVING, DESIGN JØRGEN MØLLER
Kværnen her kan man møde på nogle af landets bedste restauranter, og det kan da heller ikke på nogen måde nægtes, at den tager sig så godt ud, at én Michelinstjerne alene næsten ikke kan gøre det.

Visuelt kan det godt være kærlighed ved første blik, men vil man i nærkontakt, så kan man på den konto godt risikere at splitte tingesten ad, før man finder ud, hvordan den virker. Og den er så simpel, at det indledningsvis godt kan være svært! Sagen er, at man bare vender bunden i vejret på den og kværner løs.

Ligesom eksempelvis Jacob Jensen med sit efterhånden klassiske B&O design, så har Jørgen Møller her på minimalismens alter gjort sit til at skjule, hvad det rent faktisk drejer sig om. Om det kan man så diskutere for og imod, men det ser rigtig godt ud – Danish Design på den måde, hvor man bare ikke behøver at høre på noget vrøvl.

På minussiden tæller, at man konstant skal tørre toppen af for peberstøv for at opretholde det pletfri ydre, og et kig på kværnens hjerte (af kunststof) får yderligere én til at frygte, at formen nok holder længere end indholdet.
399 kr. Georg Jensen.