De store gourmettempler kan du selv finde i Michelinguiden, men her finder du tip til autentiske niçoise spisesteder i Nice. Og har du ikke allerede planlagt turen sydpå, så får du måske lyst til det nu. For det bugner med livsglæde og god madkultur i Sydfrankrig.

Bon appétit!

Få Mira Arkins restauranttips på de næste sider...

La Merenda

Som madinteresseret er det helt umuligt at spørge efter tip til spisesteder i Nice, uden en eller anden nævner La Merenda. Den mikroskopiske restaurant drives af Dominique Le Stanc, der sagde farvel til sine to michelinstjerner på Le Chantecler, gourmetrestauranten på Nices gamle luksushotel Negresco, med ønsket om at arbejde i mere underspillede omgivelser. Nu driver han sammen med sin hustru La Merenda i Vieux Nice.

Le Stanc tager hver morgen en tur forbi det nærliggende marked på Cours Saleya og sammensætter den lille menu, efter hvad der inspirerer ham den dag. I køkkenet, der er på størrelse med det i en campingvogn, laver Le Stanc og hans hustru klassisk nissarde mad. Simple retter lavet på gode, friske råvarer til meget rimelige penge.

Restauranten har hverken telefon eller website, så hvis du vil bestille bord, må du komme forbi. De små borde og taburetter står helt op ad hinanden, og tjeneren hiver bordet ud fra væggen, så du kan sætte dig. Frem kommer l’ardoise – tavlen med dagens menu med fem-seks hhv. forretter, hovedretter og desserter – alle holdt inden for det traditionelle sydfranske køkken.

Det kan fx være friterede courgetteblomster eller sardiner, rucolasalat med frisklavet ricotta, linser med pølser, den provencalske gryderet daube og altid pasta au pistou, som er den absolut bedste af sin slags i byen med hjemmelavet pasta og en underskøn pistou (niçoiseudgaven af pesto).

Til dessert kan du prøve den klasssiske tarte aux blettes, en sød tærte med sølvbede. 

4 rue Raoul Bosio
Åben frokost og aften mandag-fredag
NB: Tager ikke betalingskort!

Få et restauranttip mere på næste side...

Le Bistrot d’Antoine

Lidt mere upscale på både mad, indretning og pris finder du på Le Bistrot d’Antoine – også i Vieux Nice. På denne bistro kan du sidde i stueetagens mere afslappede omgivelser eller bede om et bord på 1. sal, hvor der er lidt mere fancy indretning og flere businessgæster. Der er også enkelte borde udenfor.

Køkkenet er klassisk med sydfranske noter, og menuen skifter daglig, alt efter hvilke fristelser køkkenchef Sébastien Krieger falder for på markedet den dag. Nogle retter er lige så enkle som på de mere klassiske niçoisesteder, andre har lige fået en tand mere, og alt er afviklet med uhyre præcision, og bistroen er da også et af de mest populære spisesteder blandt de lokale, så husk at bestille bord.

Glæd dig til alt fra grillede sardiner med pistou og rucola til perfekt stegt foie gras eller rødt andebryst med selleripuré, meuniére stegte brisler eller risotto med courgetteblomster. 

27 rue de la Préfecture
Åben frokost og aften tirsdag-lørdag
Tlf. +33 4 93 85 29 57

Få et restauranttip mere på næste side...

Acchiardo

Monsieur og Madame Acchiardo driver med hjælp fra deres to voksne sønner denne lille restaurant i en af de krogede gader i Vieux Nice. Også her finder du de klassiske retter fra området med petits farcis – små farserede grøntsager, hjemmelavet pasta med sauce daube, pistou eller tomat. Prøv fx den lokale gnocchi-type med det faretruende navn merda di can, en lokal dialekt for hundelort. Der er dog ikke noget farligt ved retten, som laves med grønne bedeblade.

Det er også her, du kan prøve en af de allermest simple retter i det franske køkken – en ret, som mange steder nævnes, som retten man bedømmer en koks evner ud fra – lidt som at kunne koge en ordentlig kartoffel i Danmark: oeufs mayonnaise, altså kogte æg med (naturligvis) hjemmerørt mayonnaise. Eller hvad med en tallerken grillede auberginer, derefter stegt kalvelever med masser af persille og til dessert en crème brûlée med pinjekerner?

Enkel mad i enkle omgivelser og et perfekt sted at blive introduceret til niçoisekøkkenet. Og så er familien Acchiardo imødekommende og dejlige mennesker, så atmosfæren i den lille restaurant er et besøg værd i sig selv. For det kvindelige publikum er der tilmed lidt eyecandy i form af de to Acchiardo-sønner.

38 rue Droite
Åben frokost og aften mandag-lørdag
Tlf. + 33 04 93 85 51 16

Få et restauranttip mere på næste side...

L’Escalinada

Det er, som om der er en regel om, at det ægte niçoisekøkken kun findes i utrolig små restauranter i Vieux Nice. I hvert fald finder du ikke så langt fra Acchiardo endnu et sted med klassisk sydfransk mad, L’Escalinada.

Der er hyggelige borde med ternede duge i den lille, dybe restaurant, og du kan også være heldig at få et bord udenfor på de kringlede brosten på den stemningsfulde rue Pairolière og den lille bitte plads udenfor. Den snirklede vindeltrappe til overetagen, hvor køkken og toiletter befinder sig, kan man være i tvivl om kan holde til en nordisk turist, men endnu har ingen fået den til at brase sammen.

Gæsterne sidder tæt – så tæt, at man hilser på hinanden, når man kommer og går og i bedste franske stil sagtens kan beundre og kommentere sidemandens valg af mad. Der er liv bag baren, og fatter og de unge tjenere bryder af og til ud i sang til de gamle franske hits, der kører i radioen.

Spis hjemmelavet ravioli, beignet af forskellige fisk og grøntsager, courgetteblomster farseret med kalv og skinke, kikærtesalat, lammenyrer ristet med hvidløg, og hvis du er modig, så kan du få panerede fåretestikler – så er der noget at fylde på postkortene bagefter. Maden er helt simpel, men vellavet og autentisk og betjeningen er effektiv og kærlig.

22 rue Pairolière
Åben frokost og aften alle ugens dage
Tlf. +33 04 93 62 11 71
escalinada.fr
Tager ikke betalingskort

Få to tip til den lille sult mere på næste side...

René Socca

Socca er store, tynde pandekager lavet på kikærtemel, som oprindelig blev spist som morgenmad af arbejdere. Det er en specialitet i Nice, og du kan stadig få det på markeder og i små og store snackboder, som fx hos René Socca i Vieux Nice. Denne enorme snackbar har store åbne vinduer ud til gaden og masser af bænke udenfor.

Her kan du få en hurtig frokost eller snack til få penge. Prøv enten deres socca eller nogle af de mange andre niçoisespecialiteter som pissaladière (en slags pizza med løg og ansjoser), petits farcis, tomattærter, friterede stykker af saltet torsk eller tourte de blettes.

1 rue Pairolière
Åben hele dagen tirsdag-søndag

Le Pain Quotidien

Markedet på Cours Saleya er ud over blomster og grøntsager desværre også kendt for sine turistfælde-restauranter. Men der er enkelte steder på pladsen, hvor du kan få veltillavet mad.

Le Pain Quotidien startede i Bruxelles i 1990. Filosofien bag er godt brød, økologi og fælles borde, og det har været en stor succes, i hvert fald findes der nu over 150 afdelinger af Le Pain Quotidien, også kaldet PQ, over hele verden, dog endnu ikke i Danmark. Navnet betyder i øvrigt meget passende ’det daglige brød’. Alle butikker er indrettet i samme stil – et miks mellem et køkken i et typisk kollektiv og rustik fransk landstil, enormt hyggeligt og homey.

Her kan du spise godt brød lavet på stenmalet mel hele dagen, og der er vidunderlige tartines (det lækre franske ord for madder) med fx god lufttørret skinke og artiskokpuré, forskellige morgenkombinationer, omeletter, salater og kager og god kaffe og te.

Til alle måltider stilles en kurv frem med dejligt friskbagt brød og smør, og så er det ellers bare om at slappe af og føle sig hjemme. På PQ i Nice er der wi-fi og god udsigt til markedet samt en del udendørsborde. Et perfekt sted til morgenmaden eller et mellemmåltid at styrke sig på efter en tur på markedet.

3 rue Louis Gassin
Åben hele dagen hele ugen
lepainquotidien.fr
__________

TWITTER: Følg gastro på twitter »
FACEBOOK: Bliv ven med gastro på facebook »

SE OGSÅ: Guide: 6 smarte spisesteder i Barcelona
SE OGSÅ: Restaurant Steirereck im Stadtpark: Wienervals i moderne takter