ALAMOS MALBEC 2011, CATENA, MENDOZA. ARGENTINA

5 stjerner ud af 6

49,95 KR. V./12 FL.
philipsonwine.com


Catenas størrelse giver frygt for standardisering. Vi elsker jo de små, small is beautiful – de store er grådige, skruppelløse foretagender, der arbejder efter laveste fællesnævner. Næh nej, sådan er det ikke med Catena. Selv Alamos-serien er velhåndteret. Malbec’en her har ligefrem personlighed, krydret surmælk, kirsebær, mosebøllebær, masser af lakrids og nellike. Smagen er velsammensat med bid, god intensitet, fast kerne og meget sund tannin, der giver lige præcis den modstand, som kræves for at undgå saftevandsfornemmelsen – her er dog heller intet restsukker. RLJ

BASA 2011, TELMO RODRIGUEZ, RUEDA. SPANIEN

5 stjerner ud af 6
59,95 KR. V./12 FL.
philipsonwine.com

Hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro, det var sauvignon blanc.Verdejo fra Rueda har klare ligheder med sauvignon blanc, men kan ikke opnå helt den samme anmassende passionsfrugtlugt. Her er grøn peber, madagascarpeber, stenfyldt grape og god mineralitet. Koncentrationen på tungen er forbavsende for vin i den prisklasse, syren er moden, men udtalt, eftersmagen holder mango og fersken. Generelt imponerende intensitet og klart anbefalelsesværdig. Prisen er alt for lav! RLJ

CHIANTI RÙFINA 2010, VILLA TRAVIGNOLI. ITALIEN ,

6 stjerner ud af 6
70 KR. V./6 FL.
eriksorensenvin.dk

Strålende!
Jeg føler mig hensat til en veranda højt over de blide ujævnheder i Rùfi na, hvor imposante toscaner palazzoer bryder naturen og vinmarkernes visuelle trummerum. Villa Travignoli laver rùfi na udelukkende på sangiovese, og med 10’eren har Giovanni Busi skabt et lille mesterværk. En in your face-agtig næse, bragende fl ot frugt med modenhed og friskhed, landlig kirsebærduft med lufttørret pølse og fl agrende mængder tørrede violblade.
Den er fast og alligevel saftmættet, sangiovese i en nøddeskal, let bitter og sprød syre. Til 70 kr. skal man skynde sig i Store Kongensgade eller handle på web NU! Tilbuddet leger med løgn og latin, men det ER sandt. RLJ

Se også: 4 cocktails, der hylder det nordiske køkken

ADAR 2007, RIBERA DEL JUCAR. SPANIEN

3 stjerner ud af 6
99 KR.

mercadonegro.dk

Jeg tilstår straks, at jeg aldrig har hørt om vin fra Ribera del Júcar, men det er altså en lille DO i Castilla-La Mancha, tidligere næsten udelukkende gigantleverandør af bulkvin til massekonsum, især på barer rundt om i Spanien. Mere end 50 % af druerne er klassiske bordeauxsorter, men ikke desto mindre smager vinen her umiskendeligt spansk af sol og mørke kirsebær. Den smager sådan set godt nok, selv om man ikke kan sige, at den er voldsomt karakterfuld – faktisk er den ok, men på en ret anonym måde. Der er i hobetal af vine som denne, og den ene kan vel være lige så god som den anden! Men igen, så er der mange om buddet. I øvrigt er det en koshervin. JUJ

HANSEN, CABERNET-GERNISCHT 2010, WUHAI VALLEY. KINA

4½ stjerne ud af 6
45 KR.
nicevin.dk


Vin fra Gobiørkenen i det indre Mongoliet, så har man hørt det med! Men på den anden side, så skal man jo ikke både klandre kineserne, at de med deres enorme efterspørgsel presser priserne op på europæisk vin og så håne dem for selv at lave vin til at tage noget af trykket. Hansen (der ikke er det danske familienavn, men kinesisk for ’skov’, sen, og ’folk’, han). Den er lavet på den i Europa for længst uddøde druesort cabernetgernischt, hvilket man aldrig, aldrig ville gætte i en blindsmagning. Jeg ville ha’ svoret på cabernet sauvignon dominans, en ung, mindre bordeaux, evt. en satellitkommune og fra et godt, men ikke ekstraordinært godt år. Det er faktisk en ganske indtagende vin – ren, klar, let, men markant og en smule ’urtet’, perfekt til mad og et rigtig godt køb til prisen. Spørgsmålet er så bare, om det er en vin, man ville købe til hverdag – om man mentalt kan få kvalitetsvin og Made in China til at svinge? JUJ

 

HERON RIDGE SHIRAZ 2007, STELLENBOSH. SYDAFRIKA.

4½ stjerne ud af 6

99 KR.
valuewine.dk


En varm vin, hvis høje alkohol (15 %) får den til at fremstå noget brændt i det. Det hjælper at give den noget luft, så den værste shiraz-fi ms damper af og giver plads til rene lakrids- og tobaksnoter. Nogen elegantier bliver det aldrig, og er man slet ikke til vin med power, så er det et dødfødt stævnemøde, men kan man godt klare lidt voldsomhed, så er det et fi nt glas, der ikke er ganske uden nuancer. JUJ

 

MANERO 2010, FATTORIA DEL CERRO, TOSCANA. ITALIEN

3 stjerner ud af 6
99,95 KR.
eriksorensenvin.dk

Manero fi k min lyst til Toscana genvækket. Efter vinterslummer og bourgogne og barolo kommer lysten til sangiovese tilbage. Det er egentlig ikke, fordi Manero er nogen særlig stor vin, den er blot ærlig. En fi n let jordet kirsebærduft med lidt blomme og chokolade fra et skvæt merlot gør godt i næsehulen. Den har druetro bitter fi nale, er tør med lifl ig syre og mellemkrop.
Fattoria del Cerro laver rimelig vino nobile di montepulciano, men Manero er billigere og leger dog betænkeligt med almindelighedens fangarme. Betragt den som introduktion til større sager i genren. RLJ

850 BRANCO 2011, SOGEVINUS, VINO REGIONAL DURIENSE. PORTUGAL


4 stjerner ud af 6

44,95 KR. V./12 FL.
philipsonwine.com

Sprød lille kioskbasker fra Sogevinus, der også står fi nansielt bag det gode colheitahus Burmester. De lokale grønne sorter som rabigatox og cerceal gouveia skal modstå bagende sol det meste af sæsonen. De er gjort af det rette stof og bevarer deres friskhed og syre, så længe de høstes i god tid inden overmodenhed og især koldgæres. Litchi, hvid fersken, let vanilje og pæremos, duften er lækker og ren, mens smagen er saftig, sprød, letbenet, sommerlig og med pæn intensitet. I sig selv, og til prisen især, et udmærket glas. RLJ

TERRE PROMISE 2011, CHÂTEAU HENRI BONNAUD, CÔTES DE PROVENCE. FRANKRIG

3 stjerner ud af 6
85 KR. V./6 FL.
eriksorensenvin.dk

Châteauneuf-afi cionados vil løbe halsende efter en vin med det navn! Jeg ved ikke, hvem der kom først med navnet, men Château Henri Bonnaud har intet at gøre med den lille kultproducent Henri Bonneau i Châteauneufdu- Pape. Huset styres af Stephane Spitzglous og ligger uden for Aix-en- Provence. Palette, den lille ukendte appellation i Provence, leverer druer til en stor del af husets produktion. Terre Promise dufter af tynd grapesaft, rabarber og lyserød skumfi dus. Den er cremet, har lav syre, pæn intensitet og desværre en lille restsukkerfornemmelse, som ikke tjener den godt. Jeg vil anbefale at tage skridtet til storebroderen, hvor der er mere rosé-kvalitet, også til prisen.
RLJ

GSM 2010, J. V. FLEURY, RHÔNE. FRANKRIG

2½ stjerne ud af 6

39,95 KR. V./12 FL.
philipsonwine.com


Grenache, syrah og mourvedre – initialerne er australsk inspireret og det er vinens indhold muligvis også. Den er skamrost i dagspressen, men jeg står af på den. Næsen er dæmpet, let krydret og dufter en smule af bær, men bær uden saft og kraft. Smagen komplet kantløs, vandagtig og tæt
på ligegyldig, og der er ingen aroma i eftersmagen. Så kan det være lige meget, at den kun koster 39,95. Ak! RLJ

SAUVIGNON BLANC 2010, STONY CREEK, MARLBOROUGH. NEW ZEALAND

2½ stjerne ud af 6
59,75 KR.
skjold-burne.dk

I betragtning af de kolossale mængder ’fri’ vin, overskudslagre uden etiket eller navn, der fl yder rundt omkring i verdens vinområder, er det forbløffende,
hvor lidt vi ser på vores breddegrader. Stony Creek-etiketten tilhører vist Skjold Burne, og her har de kastet sig over sauvignon blanc fra Marlborough. Jeg er ikke klar over, hvad de har
gjort ved den, men duften er sært uren, med passionsfrugt, papaja og varme klippesten – der er en smule generende rådden frugt i duften, mens smagen er skruet sammen med både tyndbenet viskositet og let præg af restsukker. RLJ

SHIRAZ ROSÉ 2011, STONY CREEK, RIVERLAND. AUSTRALIEN

2 stjerne ud af 6
59,75 KR.
skjold-burne.dk

Stony Creek-projektet har købt frugt i det enorme Riverland – Australiens ’vinsø’, hvor der indtil for tre år siden var jubel og glæde – alt kunne afsættes. Sådan er det ikke mere. Nu faldbydes druer og most til minipriser. Stony Creek-projektet har dog valgt med usikker hånd. Duften er syntetisk, som rød Fun eller i bedste fald tyndt blandet Rynkeby-saft. Smagen er slikagtig, let klistret med lille restsukkerfornemmelse og uden nogen form for
eftersmag. Roseen her har sandsynligvis været udsat for alverdens manipulation og skal drikkes iskold … eller måske blandes med danskvand til en sensommer cooler. Ak! RLJ