I dag d. 17. september udkommer Erin Eberhardt Chapman og Grace Wilson Løvigs lækre kagebog, American Pie. Heri videregiver de to danskboende amerikanere deres bedste familieopskrifter fra Over There på pies, cookies, hjemmelavet slik, muffins, cupcakes og quick breads.

Med American Pie i hånden bliver det pludseligt nemt at bage en Double Crust Apple Pie, Key Lime Pie, Classic Chocolate Chip Cookies, Giant Blueberry Muffins eller en New York Cheesecake i bedste amerikanske Diner-Style.

Bogens opskrifter er nemme at følge trin-for-trin og er tilpasset danske råvarer og mål.

I American Pie handler det om at bage, om at slappe af og have det sjovt under parolen Share the Love!

Få 3 opskrifter fra bogen på de næste sider
TRIPLE LAYER DARK CHOCOLATE CAKE – TRELAGS MØRK CHOKOLADELAGKAGE 

Giver en 3-lags kage (10 - 12 stykker)
Attention chocolate lovers! Det her er en af Erins mors yndlingsopskrifter. Kagen bages i tre tynde, separate lag. Det færdige resultat er en høj og virkelig dekadent, über-rich, trelags chokoladekage af dimensioner. Selve kagen er super mørk og saftig – og hemmeligheden er varm kaffe i dejen.

KAGEBUNDE
200 g hvedemel, sigtet
450 g sukker
85 g usødet kakaopulver (plus en spsk til fejebakken)
2 tsk natron
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
2,5 dl kærnemælk
1,25 dl vegetabilsk olie
2 store æg
1 tsk vaniljeessens
2,25 dl friskbrygget, varm kaff e

FROSTING
200 g mørk chokolade, groft hakket
225 g usaltet smør, stuetempereret
1 tsk vaniljeessens
140 g flormelis, sigtet

1) Forvarm ovnen til 175 grader.
2) Smør tre kageforme (20-22 cm)* og drys dem med et tyndt lag kakaopulver.
3) Pisk mel, sukker, kakaopulver, bagepulver, natron og salt i en stor skål, til det er blandet godt sammen.
4) Pisk kærnemælk, olie, æg og vanilje sammen i en separat skål.
5) Rør langsomt kærnemælksblandingen i de tørre ingredienser med en ske, til det lige akkurat binder.
6) Tilsæt den varme kaff e lidt ad gangen, og rør, til den er mikset helt ind i dejen.
7) Fordel dejen i de tre smurte kageforme, de skal kun fy ldes halvvejs eller mindre. Bag bundene i 25 minutter, eller til du kan stikke en tandstik i kagen, uden at dejen hænger ved.
8) Lad bundene hvile i deres forme i en halv time, og vend dem så ud på en rist, så de kan køle helt af.
9) Frosting: Smelt chokoladen ved lav varme på komfuret eller i mikrobølgeovnen, til den er fuldstændig fl ydende. Fjern den fra varmen, og lad den køle helt ned.
10) Pisk smørret med en håndmikser i en stor skål, til det bliver let og luft igt. Pisk vanilje i smørret og dereft er fl ormelis, det tager cirka 1 minut. Pisk den smeltede chokolade i, til det er blandet godt sammen.
11) Læg en af bundene på et serveringsfad med den fl ade side opad, og fordel 1/4 af frostingen ud over. Læg en ny kagebund ovenpå, som igen dækkes af 1/4 af frostingen. Gentag med den tredje bund og fordel den sidste frosting over kagens top og sider. Se side 144 for frosting tips.
12) Lad kagen stå i køleskabet i mindst en time, før du serverer den.

Hvis du kun har to kageforme, kan du bage de to første bunde og gemme resten af dejen til den sidste bund. Når de to første bunde er bagt og lagt på rist for at køle, vasker du en af formene – smører den, drysser den med kakao og bager den sidste bund.

Du må endelig ikke forsøge at bage al dejen i de to forme. Det kommer til at boble over i ovnen! :-)
LEGENDARISK CHEESECAKE FRA NEW YORK

Giver en kage i springform (12 - 15 stykker)

Cheesecake findes i et utal af smagsvarianter og konsistenser. Vores favorit er den klassiske cremede og bagte version med rødder i New York. Opskriften er virkelig simpel, men sæt noget tid af til den. Hvis du skal bruge kagen til en særlig lejlighed, er det bedst at bage den dagen inden – den skal nemlig hvile 3 timer i ovnen, efter den er bagt, og derefter i køleskabet i 6-8 timer.

KIKSECRUST
Graham Cracker Crust
220 g graham cracker krummer eller fintknuste kiks som digestive- eller søde speltkiks
50 g sukker
115 g usaltet smør, smeltet

1) Smør bund og sider i en rund pieform let (eller en springform til cheesecake).
2) Rør knust kiks og sukker sammen i en skål.
3) Tilsæt det smeltede smør, og miks det sammen med en gaffel, til smørret er blandet godt sammen med kiksen.
4) Hæld blandingen i den forberedte form. Start i midten og pres gradvist dejen ned og udad mod siderne med fast hånd, til blandingen er godt fordelt og udgør en jævn crust.
5) Dæk crusten med film, og stil på køl, mens du forbereder fyldet.  

FYLD
680 g fl ødeost naturel, stuetempereret
3 store æg
450 g sukker
1 tsk vaniljeessens

1) Forvarm ovnen til 135 grader.
2) Sørg for, at fl ødeosten har stuetemperatur, før du går videre.
3) Lav kiksecrusten, og pres den ned i en smurt springform (cirka 23 cm). Blandingen skal presses jævnt ned i bunden og langs siderne, så den kommer til at danne en kiksecrust, der er 1 cm tyk. Stil springformen på en bageplade med bagepapir, så det kan fange overskydende væske, mens crusten bager.
4) Pisk fl ødeost og sukker i en stor skål med en håndmikser på laveste hastighed. Tilsæt æggene ét ad gangen, og pisk eft er hvert enkelt, til sidst tilsættes vaniljeessens.
5) Hæld fy ldet i springformen med kiksebunden, og bag i 90 minutter, eller til kagen virker fast – undtagen den inderste midte, som gerne må være lidt wobbly.
6) Sluk ovnen uden at åbne lågen. Når din cheesecake har hvilet i ovnen i 3 timer, stilles den i køleskabet i minimum 6-8 timer (helst natten over), inden den løsnes fra springformen. Det er i denne proces, at cheesecaken får sin fantastiske konsistens.
7) Opbevar cheesecaken på køl, til du serverer.

TIP: Cheesecake er fantastisk i sig selv, men du kan også dekorere den med smeltet chokolade, servere den med frisk frugt eller med en varm hjemmelavet frugtsauce af for eksempel kirsebær, fersken eller blandede bær.

Varm frugtkompot med cognac
400 g friske kirsebær, udstenede og skivede ELLER 3 friske modne ferskner, skrællet og skåret i tynde skiver ELLER 400 g friske hindbær eller solbær.

Smelt 1 spsk (15 g) smør i en gryde, og tilsæt den friske frugt og 2 spsk sukker. Lad det boble over medium varme og under omrøring i et par minutter. Tilsæt 0.25 dl cognac og 0,5 dl postevand, og lad det koge i 5 minutter. Opløs 1/2 tsk majsstivelse i en smule koldt vand, og tilsæt det den varme frugt. Bring til kogepunktet under konstant omrøring. Tag det af varmen, lad det køle, til det er behageligt varmt eller lunt, og server det over slices af din cheesecake.
KEY LIME PIE – CREMET LIMEPIE 

iver 1 pie (8 - 10 stykker)

Denne klassiske amerikanske opskrift kommer fra Key West i Florida. Den originale version blev lavet med kondenseret mælk i stedet for frisk mælk, i en tid før køleskabet og uden landbrug i det tropiske klima, og derfor bruger vi stadig kondenseret mælk til opskriften i dag. Denne pie er ikke bare forfriskende om sommeren, den er et vidunderligt citrus-burst i de mørke vintermåneder.

CRUST
Graham Cracker Crust
220 g graham cracker krummer eller fintknuste kiks som digestive- eller søde speltkiks
50 g sukker
115 g usaltet smør, smeltet

1) Smør bund og sider i en rund pieform let (eller en springform til cheesecake).
2) Rør knust kiks og sukker sammen i en skål.
3) Tilsæt det smeltede smør, og miks det sammen med en gaffel, til smørret er blandet godt sammen med kiksen.
4) Hæld blandingen i den forberedte form. Start i midten og pres gradvist dejen ned og udad mod siderne med fast hånd, til blandingen er godt fordelt og udgør en jævn crust.
5) Dæk crusten med film, og stil på køl, mens du forbereder fyldet.

FYLD
6 æggeblommer
3 spsk fintreven limeskal
2 dåser (397 g) sweetened condensed milk
2 dl friskpresset limesaft (omkring 8-12 limes)
Flødeskum til topping (kan udelades)

1) Forbered piecrusten, og stil den på køl, til fy ldet er klar.
2) Forvarm ovnen til 180 grader, og sæt risten på ovnens anden nederste ovnribbe.
3) Skil æggeblommerne fra hviderne, og kom dem i en røreskål. Pisk æggeblommer og reven limeskal, til det er blandet godt sammen.
4) Tilsæt condensed milk og limesaft , og pisk, til det er blandet godt. Hæld fy ldet i den forberedte crust.
5) Bag din pie i 22-25 minutter, eller til det midterste fy ld har sat sig (det skal være nogenlunde fast at røre ved). Tag din pie ud af ovnen, og lad den køle af på en rist. Lad den så hvile i køleskabet i minimum 2 timer.
6) Pynt med fl ødeskum og reven limeskal.
7) Stil din pie på køl for længere holdbarhed. 

Sweetened condensed milk på dåse kan fås hos de fleste grønthandlere og thaimarkeder og i visse supermarkedskæder. NB: Husk at ryste dåsen.

TIP: Det sværeste ved denne opskrift er faktisk at presse alle de limefrugter! Det bliver nemmere, hvis du blødgør dem ved at rulle dem hen over bordet med et fast tryk. Skær dem så over, og pres saft en ud. På den måde får du mest saft ud af dem.
Erin Eberhardt Chapman og Grace Wilson Løvig, American Pie, People's Press, 250 kr. Udkommer 17. september.

Se også: 4 søde til weekenden