Det skulle være så sundt at lade kartoflerne ligge på hylden og til gengæld tanke indkøbsraceren dobbelt op med kyllingebryst.
 
Det gør nemlig stærk, klog og potent.

Eller gør det?

Ikke ifølge en ny undersøgelse, som modsiger et af hovedargumenterne i teorien bag stenalderkosten. 

LÆS OGSÅ: "Stenalderen er bag os - nu er det guldalderen der er the shit"

Som de fleste ved, spiser tilhængere af palæo-kost store mængder protein i form af kød og fisk, mens de til gengæld holder sig fra stivelsesholdige grøntsager. Det gør de i et forsøg på at efterligne sammensætningen i den kost, som vores fjerne forfædre i jæger-samlersamfundet indtog.

Et af de gentagne argumenter herfor er, at menneskets hjerne voksede sig stor, omkring det tidspunkt, da vi begyndte at spise mere kød, fordi vi havde opfundet redskaber som pile og økser til at gå på jagt med.  

Men at det skulle være bevis for, at det er sundt at spise mere kød og samtidig holde sig fra stivelse bliver nu draget i tvivl af en forskningsartikel, der bliver bragt i septembernummeret af Quarterly Review of Biology.

Forfatterne bag artiklen mener, at jæger-samlerne må have suppleret byttet fra jagten med anselige mængder af stivelsesholdige grøntsager. Ellers, skriver de, er det simpelthen usandsynligt, at stenaldermenneskene skulle have kunnet få nok næring til at fodre den eksplosive udvikling af deres hjerner. 

”Kulhydrater i planteform og kød var begge nødvendige og komplementære byggesten i den menneskelige evolution,” skriver den evolutionære biolog Karen Hardy og hendes kolleger.

LÆS OGSÅ: Sådan får du aftensmad i en hel uge med kun 9 madvarer

De uddyber: “Koncentreret stivelse fra spiselige planter var essentielle for at nå de væsentligt opskruede fordøjelsesmæssige krav fra den forstørrede hjerne.”

Men det var ikke kun intelligensen, der havde brug for rødder, korn eller andre stivelsesholdige planter. 

Fysisk var den slags madvarer nemlig også en forudsætning for at kunne opretholde tempo og udholdenhed under jagten og for at kunne sikre frugtbarheden, skriver forfatterne.

Så måske det er tid til at revidere forestillingen om, hvor mange vilde planter, der egentlig røg med på bålet til sådan en stenalder-middag. Og hvad den bør bestå af i dag.

”Moderne mennesker behøver en stabil tilførsel af kulhydrater for at opretholde den normale funktionalitet af vores hjerne, nyrer, røde blodlegemer og reproduktionsorganer,” står der i artiklen.


LÆS OGSÅ: Sådan steger du den perfekte T-bonesteak

LÆS OGSÅ: 9 ting du aldrig må gøre når du koger pasta

LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte pizzadej