Vi er nok nogle stykker, der igennem har tiden har spurgt os selv, hvorfor det egentlig hedder ’danskvand’. Er der noget særligt dansk ved vand med brus?

Historisk menes det, at ordet opstod for at adskille mineralvand fra drikken 'svensk sodavand', der betød mineralvand blandet med (rød) frugtfarve. Det er der dog nært ved ingen, der kan huske i dag, og derfor klinger navnet 'danskvand' da også generende nationalistisk i manges ører.

Det kan derfor heller ikke overraske, at projektet NyDanskvand er et pro bono-projekt for Dansk Røde Kors, der ønsker en forfriskende kommentar til den danske asyldebat. De har således sat designer Frederik Ibfeldt fra designfirmaet Surplus Wonder, Lundholm Experience Strategy og kokkene fra I’m a Kombo i stævne med 4 unge mænd fra Asylcentret Kongelunden. Sammen har holdet fået til opgave at indkapsle smagen af Danmark anno 2012.

3 smagsvarianter
Deres indsats er blevet til tre farve og smagsvarianter, hvoraf to vil blive sat i produktion. De tre sodavand er hhv. en citrusvand med mynte og vanilje, en jordbærvand med lakrids, peber og chili og en agurkevand med enebær og mynte. Hvilke to der vandt testpanelets hjerter, og således vil blive sat i produktion på Ørbæk Bryggeri, er hemmeligholdt. Og der er ingen hjælp at hente fra etiketten på de kommende NyDanskvand. Her er nemlig ingen smagsbeskrivelse. 

-  Man ved ikke hvilken smag, man har i vente. Og med det prøver vi at fortælle den tilfældighedshistorie, der også gælder de unge asylansøgere, siger Frederik Ibfeldt til DR. Jo, sodavand er skam i høj grad politisk!  

Se den interessante video om tilblivelsen af den nye sodavand, som lanceres på Roskilde Festival i 3000 eksemplarer, her:
 


Læs mere om lanceringen på Facebook.

Sprogbonus: Ifølge Carsten Wiedemann fra DR-programmet Sproghjørnet er ordet ’danskvand’ først gange set på tryk i 1930’erne i Berlingske Tidende. Dengang var det dog stadig så nyt, at journalisten valgte at omringe det af gåseøjne. Ordet har siden fået så stor udbredelse, at denne skribent ved flere lejligheder har hørt danske turister bestille ’danish water’ på restauranter syd for grænsen.

Læs også: Drik ansvarligt - dvs økologisk og bæredygtigt.

Holdet bag NyDanskVand 2012.