Kaffe om morgenen er et mere fasttømret og højtelsket ritual end grantræer på juleaften. Nogle mennesker glæder sig ligefrem til at stå op – fordi det endnu engang giver dem anledning til at drikke kaffe.

Men i virkeligheden giver det ikke særlig meget mening at starte dagen med en kop mokka – ikke hvis man vil have det fulde udbytte af koffeinen, i hvert fald.

Bliv ven med os på Facebook

På det tidspunkt vil koffeinen nemlig forvirre kroppens egne opvågningsmekanismer. Og på længere sigt kan det nedsætte fornemmelsen af, at kaffen får dig i sving. Det skriver Washington Post .

Når vi står op om morgenen, går kroppen i gang med at producere store mængder af hormonet kortisol, der også er kendt som et stresshormon, fordi det udløses i belastede situationer. Men det er også det stof, der hjælper os med at vågne og med at få os op på dupperne og holde os deroppe i løbet af dagen.

LÆS OGSÅ: Efterår 2015: Fire restauranter vi glæder os til

Desværre gør det os ikke ekstra friske at tilsætte koffein på de tidspunkter, hvor der er allertravlest på kortisolfabrikken. Tværtimod får kaffen vores krop til at nedsætte produktionen, fordi den tror, at der er andre, der klarer arbejdet for den. Det vil i det lange løb føre til en generelt lavere produktion. Derfor kommer koffeinet for mange forslugne kaffedrikkere til at erstatte kortisol. Og derfor kan det føles som om, kroppen ikke længere er modtagelig for kaffens virkning.

I virkeligheden ville mange derfor få mere ud af deres kaffe – og af kroppens egen egenskab til at vågne – hvis de skød indtagelsen, indtil kortisolindholdet i mekanismen er lavt.



Tidspunkterne veksler lidt fra person til person, afhængig af, hvordan vores døgnrytme ligger. Men de fleste af os med gennemsnitlige mødetider og vækkeursindstillinger får den største dosis kortisol om morgenen, fra cirka klokken 6 og fremefter og særlig intensivt mellem 8 og 9. Dernæst følger en bølgedal, inden næste top rammes mellem 12 og 14. Endelig kommer der en bølge mellem cirka 17 og 19. En amerikansk undersøgelse har illustreret det i ovenstående diagram.

Og derfor vil de gyldne tidspunkt at indtage den mørkebrune drik være i intervallerne 10-12 og 14-17. Der får man allermest ud af den.

LÆS OGSÅ: Se hvordan de brygger kaffe på Københavns toprestauranter

LÆS OGSÅ: Vækkeuret der vækker dig med friskbrygget kaffe

LÆS OGSÅ: Koldbrygget kaffe: den perfekte sommerforfriskning