Er der tidspunkter, hvor du føler dig meget dansk i Italien?

”Jeg har efter 25 år stadig ikke vænnet mig til at spise kager og lignende til morgenmad. De meget søde cornetti, sandkageskiver eller kiks, som mange starter dagen med, kan jeg ikke klare. Er mest dansker på den tid af dagen med mine havregryn eller mit grove knækbrød.” Hvad kan Danmark lære af Italien på det gastronomiske område? ”At prioritere god mad højere. At bruge tid og flere penge på mad. Danskere kunne godt være mere omhyggelige, når de vælger, og lade være med at synes, at indkøb og madlavning ’bare skal overstås’. I Italien spiser de fattige også god mad, hvilket er bevis for, at her er en høj madkultur.”

TILBUD: 4 numre af gastro + Palet fra Global

Er der områder inden for gastronomien, hvor Danmark er bedre eller foran Italien?

”Visse madvarer i Danmark overgår de tilsvarende italienske efter min mening: grove brødtyper, æbler, jordbær (+ andre bær) og nye kartofler. Generelt synes jeg også, danskere er bedre til desserter. Italienere har tendens til bare at lave dem søde med sødt på og skaber sjældent syrlig eller salt kontrast, hvilket jeg godt kan lide.”

Er der noget ved italiensk gastronomi og madkultur, som du slet ikke forstår?

”Det kan være svært selv efter virkelig mange års oplæring at sætte en hel søndagsfrokost på fire-fem retter til livs. For ikke at tale om en bryllupsmiddag, som kan bestå af op til 16- 18 retter. Det er mig nok stadig en gåde med de helt utrolige mængder af mad, der ofte serveres. Jeg elsker mange små portioner, og at tingene ikke blandes sammen, men det kan bare blive for voldsomt efter nogle timer til bords.”

Ligner Danmark og Italien hinanden på nogen måder mht. fødevarekultur?

”Ikke ret meget umiddelbart. Den helt store forskel er madens betydning for den almindelige borger til hverdag. Italienere er mere bevidste og til tider nærmest besatte af det gode måltid og bruger meget gerne tid og kærlighed på det. Danskerne sætter gerne alle sejl til i forbindelse med festligheder, men bruger ifølge statistikken til hverdag kun en halv time om dagen på madlavning og spisning. Der er selvfølgelig masser af undtagelser. I Danmark vokser interessen for lækker og sund mad, er mit indtryk, men jeg tror, det handler om en meget lille del af befolkningen.”

Hvad ville du ønske, Italien tog ved lære af fra Danmark?

”Her er jeg igen fristet til at nævne morgenmaden, men jeg har dog svært ved at forestille mig skyr, mysli og havregrød vinde indpas hernede. Alene det, at vores morgenmadskultur kræver tid og borddækning, ville skræmme de fleste. Min første italienske kæreste forklarede sine venner, at vi sad og spiste morgenmad ’som i Dallas’ hjemme hos os … De fleste spiser maks. en kiks til espressoen hjemme på dørtrinnet for senere at gå på bar og få en cornetto eller et stykke kage (stående).”


Er danskernes generelt ekstremt positive billede af Italien korrekt, hvad gastronomi angår, eller er det en positiv fordom?

”Nogle danskere tror måske, at italienere kun køber ind hos lokale fiskehandlere, slagtere og grønthandlere og desuden står og ruller fettuccine ud derhjemme fra morgen til aften. Sandheden er, at nu hvor flere kvinder er kommet på arbejdsmarkedet (gælder mest i nord), så har kæmpesupermarkeder holdt deres indtog, og der ryger flere færdigsovse og kindersnitter og den slags ned i indkøbsvognene. I store træk vil jeg dog sige, at italienernes madvaner er gode, og at kvalitet har høj prioritet. De bruger i øvrigt ca. 20% af deres indkomst på mad, danskerne 11,5%.”

Er det korrekt at påstå, at italienere er meget lidt modtagelige for gastronomiske strømninger udefra og i stedet hæger om deres egen madkultur?

”JA! Der findes sushi og kinesiske restauranter osv., men i forhold til andre sammenlignelige lande fylder udenlandsk mad utroligt lidt. Madkulturen er dybt forankret i samfundet og er ikke til at ændre nævneværdigt. De gamle traditioner bliver holdt i hævd uden slinger i valsen. Nyfortolkninger af gamle opskrifter er upopulære.”

Hvad serverer man for danskere, hvis man skal servere italiensk mad på en måde, de sandsynligvis ikke før har fået det?

”Regionale antipasti og contorni (tilbehør) for eksempel. Jeg har lige været i Bologna og lærte dér en ret at kende, der hedder friggione. Det er løg og gode tomater, der er simret helt bløde og lækre. Servér kød eller fisk for sig og så små kogte/dampede/pandestegte grøntsager separat. Alt dette i stedet for salat, som til gengæld ikke er italienernes store nummer.”

Hvor godt kender danskerne reelt italiensk madkultur – får man et korrekt billede af Italien eksempelvis ved at gå på italiensk restaurant i Danmark?

”I gamle dage var italienske restauranter i Danmark Disney-trattoriaer med rødternede duge, spaghetti med kødsovs og overfyldte pizzaer. Nu kan man derimod sagtens sætte sig ind et autentisk sted (i hvert fald i København) og få et italiensk måltid, der får én til at glemme, man ikke er hjemme i Italien.”
__________

LÆS OGSÅ: Her skal du spise: Italien
LÆS OGSÅ: Guide: 12 innovative restauranter i Italien