... Jesper Uhrup Jensen har været i lag med 12 jomfruer, og ikke alle mødte op med uskylden i behold. Se med nedenfor:

Fra venstre So! Go, Oxfam og Nicolas Alziari.
__________

So! Go O’live Extra Virgin Olive Oil (200 ml)


Oprindelse: Sydafrika
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om produktionen: Intet specifikt ud over ”Fremstillet 18 måneder før mindst holdbar til”.
Pris: 69,50 kr.

Fancy indpakning – og ganske uegnet til opbevaring af den lysfølsomme olie. Hvis den er hurtigt brugt, så går det nok – men det er næppe olien til seriøse forbrugere med et dagligt forbrug, så den går ikke, og hvor længe har den lige stået i forretningens lys? Føles meget ’tyk’ i munden, men er ikke markant i smagen. Interessant med en olie fra et ikke-middelhavsland, men det er ikke helt nok. Alt, alt for dyr – i halvlitersflaske som testens øvrige ville prisen være vanvittige 175 kr. 

(fås bl.a. i Magasin)
__________

Oxfam Fairtrade Olijfolie (500 ml)

Oprindelse: Palæstina
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om produktionen: Intet oplyst ud over holdbarhed.
Pris: 145,00 kr.

En mild olie uden voldsom meget karakter. Den høje pris sikrer de palæstinensiske olivenoliebønder et rimeligt udkomme, og forbrugeren tager med købet et (måske ubevidst?) politisk valg, idet købet støtter retten til et selvstændigt Palæstina. Dette statement er mere markant end olien! Pris og kvalitet hænger ikke sammen.

oxfam.dk » (fås bl.a. i Magasin)
__________

Nicolas Alziari Huile d’Olive Vierge Extra (1.000 ml)

Oprindelse: Frankrig
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om produktionen: Presset i stenmølle af olien fra forskellige producenter
Pris: 169,75 kr.

Delikat, mild, men markant varm ’grøn’ smag, der gør den velegnet til allroundbrug, men den har ikke helt karakter nok til anvendelse, hvor olien virkelig skal smage igennem. Prisen er noget peberet, og dåsen er dum at hælde af.

bichel.dk »

Fortsætter på næste side...Fra venstre Gallo, De Cecco og Carezza.
__________

Gallo Azeite Virgem Extra (500 ml)

Oprindelse: Portugal
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om produktionen: Intet specifikt oplyst.
Pris: 60,00 kr.

En meget fyldig og aromatisk olie med en nærmest fedladen smag – rigtig god, når oliesmagen skal ’favne’ retten, men ikke skære igennem smagsmæssigt.

freecompany.dk »
__________

De Cecco Il Classic o Olio Extra Vergine Di Oliv a (500 ml)

Oprindelse: EU – tappet i Italien
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om produktionen: Intet oplyst ud over holdbarhed.
Pris: 56,00 kr.

Mærket kendes nok mest som pasta, men selv om det er med til at skabe et ærkeitaliensk præg, så er olien ’EU-olie’, dvs. fra et eller flere lande i EU og i al fald ikke ren italiensk, for så havde det været fremhævet. En udmærket hverdagsolie, men for dyr – man betaler for mærket, der så igen pynter sig med lånte italienske fjer.

irma.dk »
__________

Carezza Ekstra Jomfru Olivenolie (500 ml)

Oprindelse: Spanien
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om produktionen: Intet specifikt ud over ”Fremstillet 18 måneder før mindst holdbar til”.
Pris: 38,00 kr.

Mild i smagen – markant mandelpræg, men noget ’svedende’ i svælget. Til prisen er det sådan set en ok hverdagsolie.

dansksupermarked.dk » (bl.a. Føtex og Netto)Fra venstre Gyldne dråber, Rocchi og Re della Tavola.
__________

Gyldne dråber. Ekstra Jomfru Olivenolie (500 ml)

Oprindelse: Spanien
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om produktionen: Intet specifikt ud over ”Fremstillet 18 måneder før mindst holdbar til”.
Pris: 21,25 kr.

Stærkt peberpræg, en næsten brændende kemisk eftersmag, der ikke er rar.

fakta.dk »
__________

Rocchi Olio Extra Ver gine DI OLI VA (500 ml)

Oprindelse: Italien
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om produktionen: Intet specifikt ud over ”Fremstillet 18 måneder før mindst holdbar til”.
Pris: 43,00 kr.

Ret mild smag, på kanten af det neutrale. Ikke så interessant, hvis man virkelig går efter smagen.
 
dansksupermarked.dk » (fås bl.a. i Føtex og Netto)
__________

Il Re della Tavola Olio Extr a Vergine di Oliva (1.000 ml)

Oprindelse: EU – tappet i Italien
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om høsten: Intet specifikt oplyst.
Pris: 50,00 kr.

En mildtsmagende olivenolie, der trods den noget ubestemmelige oprindelse og meget billige pris, er udmærket til daglig brug, hvor olien ikke skal smage markant igennem, om end navnet ’Bordets konge’ er noget optimistisk.

inkafood.dk » (fås bl.a. i Irma)Fra venstre Il Fornaio, Costa d’Oro og KibÒ.
__________

Il Fornaio Extra Jomfru Olivenolie Te nuta Zangara (500 ml)
Bedst i test

Oprindelse: Italien (Sicilien)
Olivensort: Nocellara
Fakta om produktionen: Specifik ’lokal-præcise’ oplysninger på etiket, oliven presset samme dag, som de høstes etc.
Pris: 95,00 kr.

En markant duft af grønt græs og en urteagtig smag af artiskokker. Meget kraftig, et krydderi, der skal bruges i små mængder. Prisen er høj, men ikke når man betænker kvaliteten og drøjden.

ilfornaio.dk » (fås bl.a. i Irma)
__________

Costa d’Oro Extra Virgin Olive Oil (500 ml)

Oprindelse: EU – tappet i Italien
Olivensort: Ikke oplyst
Fakta om høsten: intet oplyst ud over holdbarhed.
Pris: 37,00 kr.

En hverdagsolie, der ligeså godt kunne erstattes af en billigere neutralsmagende spiseolie, for meget karakter har den ikke.

irma.dk »
__________

KibÒ Olio Extra Vergine Di Oliva Biologico (500 ml)
Bedst i test

Oprindelse: Italien (Sicilien)
Olivensort: Nocellara del Belice og Biancolilla
Fakta om produktionen: Økologisk og med D.O.P.- oprindelsesgaranti – detaljeret produktionsoplysninger på producentens hjemmeside.
Pris: 125,00 kr.

Meget markant smag – grønne, umodne nødder, artiskokker … Brug den til at dyppe brødet i, stænk grøntsagerne med den, hæld den over salaten, og glem eddiken/citronen …

fougaz.dk »Om ekstra jomfruolivenolie

Den bedste olie, det første koldpres af frugten, hvor diverse smagsegenskaber skal være opfyldt, men betegnelsen stiller først og fremmest en række kemiske krav, bl.a. at olien højst må indeholde 0,8 gram frie fedtsyrer pr. 100 gram olie.

Betegnelsen ’Ekstra jomfruolivenolie’ stiller ikke særlige krav til en lang række forhold, der også spiller ind på smag og kvalitet, og derfor oplever man store kvalitetsforskelle fra olie til olie.

En tidlig høst (oktober/november) giver lavere udbytte, men mere smag i forhold til en sen høst (december/ februar). Og hvis høsten ligger for længe før presningen, kan olien få en oxideret smag.

Oliens oprindelse på flasken behøver ikke være mere specifik end eksempelvis ’EU’, og især i Italien aftappes der store mængder olivenolie i emballage, der på alle måder signalerer italiensk madkultur, men hvor olien reelt er fra Spanien eller Grækenland eller fra lande uden for EU, Marokko eksempelvis.

En Ekstra jomfruolivenolie kan sagtens være en blanding af flere forskellige olier. Fra forskellige lande, med forskellige høsttidspunkter etc., mens nidkære producenter går op i at angive præcis oprindelse, høsttidspunkt m.m.

Frisk olivenolie smager kraftigere end ældre olivenolie, og holdbarheden er typisk fra 1 til 1 ½ år fra høsttidspunktet.

Forbrugermagasinet Tænk opfordrer forbrugeren til at lægge mærke til en evt. angivet produktionsdato – ligger den uden for høsttidspunktet oktober til februar, så kan det tyde på fusk med holdbarhedsdatoen.

Se også: Ka’ De li’ østers? »