Netop som Kenneth og hans kone, Louise, for alvor skulle træde i karakter som nye forpagtere af det ikoniske badehotel, forsvandt det hele i en ildstorm. 

Gastro har talt med ham om den nat - og om fremtiden.

Du siger ”Svinkløv Badehotel”, når du tager telefonen, men der er jo ligesom ikke noget Svinkløv længere!

– Ja og nej … Det er ikke sådan lige at lægge os ned! Vi blev også lukket på Google, der skrev ”Lukket permanent”, men det har vi fået genåbnet, og vi er ved at få lavet en ny hjemmeside, hvor folk kan følge med i, hvad der sker heroppe med genopbygningen. Der er jo mange, der ringer. Og rigtig mange, der ringer for at booke både bord og værelser, efter det er blevet offentliggjort, at vi genåbner i 2018. Men det er altså lige tidligt nok!

Stod det klart med det samme på brandnatten, at det gamle hus ikke stod til at redde?

– Nej. Da jeg kom ned til hotellet (Kenneth Toft-Hansen og hans kone, Louise, bor ganske tæt på hotellet, red.), var der faktisk ikke ret meget ild, og røgdykkerne kunne gå rundt derinde. Men med deres termiske kameraer kunne de se, at den var helt gal inde i hulrum og skunke, at ilden havde bredt sig i det skjulte og derfra gik det virkelig hurtigt.

Er du – trods alt – lettet over, at det var et defekt varmelegeme i en tørretumbler, der var årsag til branden, og at det ikke var nogens skyld?

– Jeg tænkte i første omgang, at en eller anden nok havde glemt en gryde på et tændt blus. Men ja, jeg er virkelig lettet over, at ingen skal bære ansvaret for, at Svinkløv er brændt!

Hvordan er det for dig at se tilbage på den nat?

– Det er den værste nat i mit liv, og jeg står lige nu i mit livs krise og er sendt til tælling! Det sted har været mit liv i otte år. Det er en kæmpe rutsjetur. Men jeg har også altid lært, at man skal rejse sig ved det træ, man er faldet, og det faktum, at hotellet bliver genopført betyder, at der er lys forude. Og den enorme opbakning, Louise og jeg har mødt fra hele landet, har hjulpet kolossalt.

Nu står det klart, at hotellet genåbner i 2018, men der må have været et tidspunkt, hvor du må have nået at tænke, at nu var det slut med Svinkløv for altid?

– Der gik en uge, før vi meldte noget ud, men vi vidste med det samme, at Svinkløv skulle genopføres, som det var, allerede da det stod klart, at det gamle hus ikke kunne reddes. Vi holdt kortene tæt ind til kroppen de første dage, hvor vi lige skulle komme os og få et overblik. Og forsikringen skulle også med indover. Der har ikke på noget tidspunkt været tvivl om, at Svinkløv skulle genopføres.

I en tro kopi?

– Der ligger slet ikke nogen færdige planer endnu, men ja, vi vil genskabe Svinkløv, men det er klart, at et hus bygget i dag vil være anderledes end et hus bygget i 1925. Vil det for eksempel give mening at bygge et hotel i dag, hvor der er toilet på gangen og ikke på værelserne … Det vil det nok ikke! Det gamle Svinkløv havde også nogle stejle trapper, der ikke var hensigtsmæssige, og sådan er der mange ting, der vil blive opdateret. Væggene var tynde, der var meget lydt, sådan noget vil også blive ændret.

Når det nu ikke kan være anderledes, har I så faktisk nu fået muligheden for at få et bedre hus?

– Vi vil jo blandt andet få mere moderne køkkenfaciliteter, der vil give bedre arbejdsforhold, vi vil kunne tilrettelægge arbejdet på en anden og mere fordelagtig måde.

I kan vel også holde åbent hele året – et nyt hus behøver næppe blive lukket ned for vinteren på samme måde, som det gamle blev?

– Vi kommer ikke til at holde åbent hele året, men det kan godt være, at sæsonerne bliver lidt længere.

Bliver det en anden Kenneth Hansen, man møder på tallerkenen, når I genåbner?

– Ikke på grund af branden! Når jeg ser tilbage, så synes jeg, at der hele tiden sker ændringer. Ting udvikler sig. Det sker med tiden, ikke fordi det hele er brændt ned.

Har I slet ikke nogen betænkeligheder ved at forsøge at genskabe noget, der for evigt er væk, er I ikke bange for, at jeres meget store stampublikum vil føle, at det vil være forkert, kunstigt?

– Det er ikke det indtryk, vi har fået fra de utrolig mange tilkendegivelser, der er strømmet ind. Der vil være mange små ting og finurligheder i huset, som ikke kan genskabes, og som vi vil savne, men jeg er sikker på, at vi kan genskabe et hus med al den kærlighed og atmosfære, der kendetegnede det gamle Svinkløv. Men Svinkløv Badehotel var jo ikke bare huset, men også beliggenheden og den fantastiske natur, vi har heroppe, og den er her stadigvæk. Og Svinkløv var også en særlig måde at være på hotel på, og det kan også genskabes. Man kom for at slappe af og for at være sammen med andre. Sådan vil det blive igen. Den gule stue vil stadig være gul, og den lilla vil være lilla. Der kommer ikke tv og minibar og wifi på værelserne. Svinkløv var en stemning, og den kan vi få igen. Svinkløv var et sted, man kom ned i gear på en særlig måde, og det bliver det igen.

Hvad skal du lave i det halvandet, der vil går, før genopbygningen er tilendebragt?

– Der bliver jo rigtig meget at se til i forhold til at være med i at få Svinkløv op at stå igen. Alt er jo væk, og når vi åbner igen, så skal det være med et køkken, hvor vi igen står klar med vores egne skinker, forrådskammer fra sommeren før, og hvad ved jeg. Jeg kommer til at skulle gøre rigtig mange ting klar. Vi var jo også i gang med mange ting før branden. Blandt andet planlagde vi at anlægge en køkkenhave i forbindelse med hotellet, og det har vi ligesom mere tid til nu! Og så skal Louise jo også sy en masse nye gardiner (det gamle Svinkløv havde 354 gardiner, red.).

Er der absolut intet tilbage efter branden, ikke den mindste smule inventar?

– I asken fandt vi en bronzefigur af en liggende kvinde, der stod i receptionen. Den overlevede som det eneste, så den er virkelig dyrebar for os. Den skal stå på det nye Svinkløv. Det nye Svinkløv Badehotel bliver en hyldest til det gamle – Svinkløv Badehotel kommer igen!

Her er en opskrift på havkat med grydestegt blomkål fra køkkenchefens hånd:

500 g havkatfilet 
Havsalt
1 pakke øko-smør
Purløg

-Kontrollér havkatfileten for skind- og benrester. Skær den herefter i 12 lige store stykker og krydr med salt.
-Smelt smørret i en gryde ved svag varme. Lad det stå ved meget svag varme, indtil det er helt klart, og vallen ligger på bunden af gryden. Hæld forsigtigt det lune klarede smør fra, men undgå at få vallen med.
-Varm en stor stegepande op, til den er rygende varm. Kom 100 g af det klarede smør på panden (resten kan hældes på en beholder og fint holde sig på køl i 1 måned).
-Læg herefter forsigtigt fiskestykkerne med den flotteste side nedad på panden, uden at de rører ved hinanden. Skru lidt ned for varmen, og steg dem færdige på den ene side i 3-5 minutter. De skal have en flot gylden stegeskorpe og lige akkurat være gennemtilberedte.
- Serveres straks med grydestegt blomkål, blomkålspuré og brunet smør med ristede mandler, citron og soja. Top med blomkålscrudité, små blomkålsblade og skåret purløg.

Grydestegt blomkål:
1 stort blomkålshoved
1 dl vand
150 g smør
Salt
Peber

- Del blomkålshovedet i buketter, blade og stok. Skyl det hele grundigt.
Tag de 6 største buketter, og halvér dem på midten – smid ikke resten væk!
Kom nu de 12 halve blomkålsbuketter i en stor gryde eller to dybe pander. De skal alle sammen ligge med skærefladen nedad og have kontakt med bunden af gryden.
- Tilsæt vand og smør, salt og peber. Tænd op under gryden, og lad det hele koge ved medium varme uden låg. Når vandet fordamper, steger blomkålen færdig i smørret, som gerne må brune lidt.
- Af den blomkål, der ikke bruges, skæres dels lidt fine skiver på mandolinjern, der sættes til side i isvand og bruges som crudité til pynt ved anretning, dels bruges resten af buketterne samt stokken til puré – se nedenfor. De små blade sorteres fra til pynt.

Blomkålspuré:
1 lille skalotteløg
1 fed hvidløg
4 kviste timian
Rester af blomkålshoved
4 dl sødmælk
20 g smør
Havsalt
Peber

- Pil og hak løg og hvidløgsfed.
- Skyl og aftør timianen.
- Skræl blomkålsstokkens ydre lag af, og skær den herefter i mindre stykker.
- Kom alle ingredienser, på nær smør, i en gryde. Vær sikker på, at blomkålen er helt dækket af mælk, og lad den koge ved svag varme, til den er helt mør.
- Sigt mælk og timianstilkene fra, og blend den kogte blomkål til en helt glat puré. 
- Til sidst kommes smørret i. Smag til med salt og peber. Konsistensen kan justeres ved at tilsætte lidt af den resterende mælk.

Brunet smør med ristede mandler, citron og soja:
200 g smør
100 g mandler
2 spsk. god soja
Citronsaft
¼ syltet citron
2 spsk. finthakket purløg

- Kog smørret op, og lad det brune ved svag varme, til det er mørkt og gyldent.
- Fordel mandlerne på en bageplade, og rist dem i ovnen ved 120 grader i 30-40 minutter, til de er sprøde. Køl dem ned og halvér med en kniv.
- Smag det brunede smør til med soja og citronsaft. Lige inden servering tilsættes mandler, små tern af syltet citron og purløg. Servér smørret lunt.

LÆS OGSÅ: Øl-sommelier anbefaler: Disse øl skal du drikke til din julefrokost

LÆS OGSÅ: Gastronomisk jul: 21 gaveideer til madøret

LÆS OGSÅ: Endnu en af de store går bort: Skaberen af Big Mac er død