”Hvis du spørger bartendere, verden over, hvad de selv kan lide at drikke, tror jeg, at 90 procent vil vælge en af to klassikere,” siger Viktor Hägglund, der er barchef på cocktailbaren Holmens Kanal.

”Den ene er Old Fashioned. Den anden er Negroni.”

Mens de fleste nok er bekendt med den førstnævnte - en bourbonbaseret drink, der også er Don Drapers favorit - så er det ikke sikkert, at alle har hørt om den sidstnævnte bartenderyndling, der efter sigende blev opfundet i Firenze i 1919, da grev Camillo Negroni bad en bartender blande Campari, sød vermouth og gin.

De seneste 10 år har Negronien dog haft en opblomstring og bevæget sig fra kenderne ud til et bredere publikum. Viktor Hägglund mener, at Negronien udstråler noget klassisk, og at dens udbredelse falder sammen med den generelle stigende efterspørgsel efter seriøse cocktails på ordentlig spiritus, som barbranchen har oplevet.

Desuden har Negronien en idiotsikker velsmag over sig, der ikke kan slå fejl, hverken på baren eller derhjemme, når man blander én del, Campari, én del vermouth og én del gin og omrører med is.

”Det er demokrati i en cocktail. Det sidder i skabet hver gang, og så har drinken simpelthen det hele efter min mening: Den har sødme fra vermouthen og bitterhed fra Camparien. Den har smag af krydderurter fra Camparien, og af botaniske udtræk fra ginen,” siger Barchef Viktor Hägglund.


Skægt arbejde. Barchef Viktor Hägglund mixer Negroni'er bag baren på Holmens Kanal.

Selv om, den er nem at lave, er det dog ikke nødvendigvis alle, der vil finde den italienske klassiker nem at sluge i første forsøg, netop på grund af dens udtalte bitterhed.

”Jeg var bartender i startnullerne – det var i de glade mojito-dage – der kan jeg huske, at vi følte os lidt seje, når vi stod bag baren og lavede en Negroni til os selv. ”Jeg kan drikke noget, du ikke kan”. Det var lidt sådan det føltes. Hvis Mojito er for tøserne, er Negroni mere maskulin,” siger Mark Jacobsen der i dag er repræsentant for firmaet Hans Just, som har agentur på Campari i Danmark og Norden.

Han har indbudt til Negronismagning, naturligvis for at promovere Campari, men også for at slå et slag for den internationale Negroni Week, der finder sted fra 6. til 12. juni. Ugen giver førstegangssmagende og elskere af den rødbrune drik mulighed for at drikke med god samvittighed.

Det er det amerikanske drinksmagasin imbibe, der sammen med Campari har taget initiativ til arrangementet, hvor de deltagende barer giver en del af indtjeningen for hver solgt Negroni eller Negroni-variation til et velgørende formål efter eget valg. Sidste år deltog over 3500 barer på verdensplan.

Synes man, at det lyder lidt surt at nedsvælge bitre drinks for velgørenhed, skal man måske prøve den alene for smagens skyld, uden for såvel som inden for Negroni Week. Den kan nemlig godt gå hen og vokse på en, hvis man har lyst til at udfordre ganen lidt og hellere vil drikke få, men stærke cocktails frem for at fylde sig med vandige drinks, der ikke smager af sprut.


Koncentreret smag. Barchef Viktor Hägglund mixer Negroni'er.

LÆS OGSÅ: Billig sprut: Bartenderne vælger 6 gode flasker til prisen 

”Det kan godt være, at man lige skal smage den et par gange. Men så har den en kompleksitet, som man lærer at sætte pris på,” siger Mark Jacobsen.

Han anbefaler, at man starter lidt gradvist, hvis man er angst for bitterheden. For eksempel med en Aperol Spritz, der også har en lille smule bitterhed i sig og noget af den samme urtede smag. Dernæst kan man skifte Aperol ud med Campari, dernæst kan man stille og roligt snige vermouth i blandingen og således arbejde sig trinvis hen mod Negronien.

Og skulle du nå hen på den anden side, hvor du arrogant rynker næsen ad dem, der bestiller en mojito, eller af tøserne, der ikke er nået videre fra den sødlige aperol, så har du måske fundet en sommerdrink, der både er flot på Instagram, og som læsker mere, end man skulle tro.

Som barchef Viktor Hägglund siger:

”Jeg kender ikke den kemiske forklaring på det. Men der er noget ved det bitre, der får det til at fungere rigtig godt, når det er varmt. Det har italienerne forstået.”


Klassikervariationer: Fra venstre Boulevardier, Negroni og Negroni Sbagliato.

Opskrifter:

Klassisk Negroni:
1 del Campari
1 del sød vermouth, fx den fremragende Antica Formula 
1 del gin, behøver ikke at være noget fancy, Beefeater eller Bulldog er gode produkter til prisen
En strimmel appelsinskal giver aroma og pynt
Omrør med is

Negroni Sbagliato (fejlagtig Negroni, red.)
1 del Campari
1 del sød vermouth
2 dele prosecco, champagne eller anden tør mousserende vin.
Omrør med is og, evt. en skive appelsin

Boulevardier
1 del Campari
1 del sød vermouth
1 del bourbon, fx Bulleit
Omrør med is i et stort glas og sigt over i et mindre glas

LÆS OGSÅ: Tre lækre sommerdrinks med Aperol 

LÆS OGSÅ: Jørgen Leth om kunsten at gå alene på bar

LÆS OGSÅ: Kendt københavnsk bar lancerer husets spiritus med opløftende brandert