Tun, laks og blæksprutte. Det er tre af de fisk, du vil forvente at finde på menukortet hos din lokale sushi-restaurant. Men i fremtiden kan du risikere at måtte tage til takke med billige erstatningsprodukter, når trangen til den japanske delikatesse melder sig - hvis du altså ikke ønsker at ruinere dig selv. 

Om 30 år kan det nemlig være slut med sushi, som vi kender det i dag, takket være klimaforandringerne.

Årsagen er, at en lang række af de fisk, du normalt finder i dine sushi-ruller vil få svært ved at overleve øget surhedsgrad og varmere temperaturer i havene, som er en af de mange konsekvenser af den stadigt stigende CO2-udledning. Det skriver VICE.

En rapport fra British University of Columbia i Canada viser, at mange af de fisk, man kan finde på alle sushi-menuer i dag, i fremtiden vil blive så dyre og svære at anskaffe, at sushi-kokke vil blive nødsaget til at erstatte dem med billige erstatningsprodukter bestående af diverse fiskerester.

Bag rapporten står The Nippon Foundation Neureus Program, et institut hvor der forskes i verdenshavenes udvikling, som har undersøgt den forventede udvikling i fiskebestande frem mod 2055.

"Efter vi havde indsamlet data, var det første, der slog os, at vi vil komme til at se nogle helt anderledes fisk på sushibordet om et par årtier," siger William Cheung, forskningsleder ved Neureus Program, til VICE.

Et af de erstatningsprodukter, der allerede er på menuen i dag, er 'surimi', som typisk bruges i crab sticks og lignende. Men surimi har intet med krabbekød at gøre og fremstilles i stedet af sej og kulmule eller andre fisk som torsk, sværdfisk eller haj. Dertil kommer en lang række smags- og tilsætningsstoffer, der skal gøre den udefinerbare fiskemasse spiselig. 

Og selv om det måske ikke lyder så lækkert, kan du roligt begynde at vænne dig til tanken om, at surimi - og andre efterligninger af dyrere fisk - vil blive en fast bestanddel af sushi-menuen.

Velbekomme.

LÆS OGSÅ: De grønne burgere kommer: Max firdobler salg på et år

LÆS OGSÅ: Nutella forsvarer palmeolie efter kræft-undersøgelse

LÆS OGSÅ: Tørstslukker uden hovedpine: Alkoholfri øl boomer i Danmark