Øens tre gastronomiske fyrtårne ligger helt konkret på kyststrækningen, men nu har de tre fået selskab inde i landet med den Morten Koch-idylliske Christianshøjkroen. Kadeau og Lassens restaurant på Stammershalle Badehotel er i storform – Lauterbachs Saisonkøkken på Melsted Badehotel er lutter velsmag, men det er, som om restauranten er lidt af et stedbarn på det fine funkishotel. Og betjeningen halter noget efter maden.
__________

Christianshøjkroen
. . .


Gastronomisk set regeres Bornholm af tre spisesteder; Kadeau, Lassens på Stammershalle og Lauterbachs Saison-køkken på Melsted Badehotel. Sådan har den almindelige vanetænkning i al fald hidtil været, men det er på tide at tænke en fjerde med i kongerækken, nemlig Christianshøjkroen.

Bent Christensen fra Den Danske Spiseguide rådede mig allerede forrige år til at besøge Christianshøjkroen, men det blev ikke til noget, og heller ikke sidste år lykkedes det, men nu har jeg så endelig været der, og det kan ikke anbefales varmt nok.


Enkelt, men ikke så enkelt endda

Det gamle gæstgiveri ligger romantisk, pittoresk og underskønt inde i det store skovområde Almindingen, midt på Bornholm. Det ligner ved første øjekast mest af alt et kaffeog- kage-sted med dansant, men tag ikke fejl – spisekortet er virkelig godt. Serveringerne er relativt enkle, men så alligevel ikke så enkle endda – der er en kant og finesse, som hæver stedet op i det højere luftlag. Der gås ikke på kompromis med råvarerne, det er virkelig veltillavet mad, dansk i den enkle nynordiske stil. Læg dertil, at priserne er endog særdeles rimelige.

Frokostanretningerne koster beskedne 75 kr. pr. stk., og to serveringer rækker til en normal sult. Nogle af serveringerne, eksempelvis den med kartoffel, Hammershus-sild, urtemayonnaise og Hallegård-bacon tangerede en smørrebrødsanretning, mens de andre mere havde karakter af salat og småretter. Til aften fås fem retter for 385 kr. A la carte er også en mulighed. Pris og kvalitet hænger rigtig godt sammen på Christianshøjkroen.


Også beskæftigelsesprojekt

Kok og forpagter Troels Madsen har drevet Christianshøjkroen de sidste par år, men har ellers tidligere været souschef på Babette i Vordingborg. Han har desuden netop åbnet en ’fiskebistro’ yderst på havnen i Nexø. Christianshøj er i øvrigt også et beskæftigelsesprojekt, idet stedet beskæftiger en række udviklingshæmmede, ’Skovhjælperne’. De hjælper til både back stage og på gulvet – og det er et initiativ, man ikke kan rose nok. Det er svært at forestille sig et mere idyllisk sted at spise frokost under åben himmel, men indendørs er der også fint – om aftenen og når det danske vejr er, som det oftest er!
__________

Christianshøjkroen
Segenvej 48
3720 Aakirkeby

www.christianshojkroen.dk
__________

Fortsætter på næste side...Lassens restaurant på Stammershalle Badehotel
. . .


På Stammershalle Badehotel, nærmere bestemt på Lassens restaurant, er Daniel Kruse i storform, og han viser, at godt nok er han dessertkok af Guds nåde, men han mestrer det salte køkken med samme ekvilibrisme. Allerede ved appetizerbombardementet går det løs – vi fik blandt andet røget ørredcreme på en brioche og friterede kalvebrisler med dildcreme. Herefter stod den på røget kammusling med østerscreme, strandurter, portulak, agurk og juice på æble og agurk.

LÆS OGSÅ: gastro besøger Stammershalle Badehotel

Et mellemspil bød på æggeblomme, confiteret med nye hvidløg på et leje af kartoffelcreme og Troldhede Ask fra Arla Unika og diverse løgvækster. Hovedretten var poussin med en terrine af kråser, skum på blomkål og asparges, variation af blomkål, syltede asparges og en glace.


Formidabel ærtedessert

Kruse er som nævnt desserternes mester, hvilket han igen viste med en af de bedste grøntsagsdesserter, jeg hidtil har fået – en dessert baseret på friske ærter, creme af ærter, forskellige former for is, umodne stikkelsbær, havesyre … Desserten udnyttede de nye ærters helt naturlige sødme, og hele anretningen var sødme og friskhed, der gik op i en højere enhed. Dessert nummer to var både æstetisk og smagsmæssigt et lille mirakel, en variation over lokale jordbær.


Et løftet vinkort

Det forekommer mig, at vinkortet har fået et ordentligt løft siden mit første besøg for to år siden, hvor jeg ikke helt følte, at det kunne leve op til madens meget høje niveau. Nu behøver man ikke at savne noget. Og vi blev perfekt betjent, den unge kvindelige tjener kunne kunsten både at være indlevende, personlig og tilstede og samtidig diskret og effektiv. Stedets ejer Henrik Petersen har tydeligvis overblikket i restauranten og har afgørende betydning for, at Lassens restaurant på Stammershalle er et sted, hvor man føler sig beværtet i bogstaveligste og bedste forstand.

LÆS OGSÅ: Guide: Spis godt, sov godt

__________

Lassens restaurant Stammershalle Badehotel
Sdr. Strandvej 128
Stammershalle
3760 Gudhjem

www.stammershalle-badehotel.dkKadeau Bornholm
. . .


Kadeau kandiderer fortsat til pladsen som en af landets skønnest beliggende restauranter – oppe over stranden, skærmet af hybenroser – og stemningen af cool iskiosk(!) er uforlignelig. Nicolai Nørregaard & co’s køkken er helt sit eget og bevæger sig i et krydsfelt mellem det rustikke og det elegante. Og Kadeau står skarpere end nogensinde.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Restaurant Kadeau

Aftenkortet byder på spank i flere varianter: Minibank (fire retter), Bornholmerbank (otte retter) og Pederskerbank (seks retter). Alle menuer indledes med fem-seks små frække appetitvækkere. Vi valgte den mellemste menu, Pederskerbank, til 750 kr. Forskellige grader af vinmenu kan tilkøbes, men vi valgte en billigere løsning, a la carte-vinkortet.


Sommergrønt og skarpt

Vi lagde ud med blåmuslinger, ærter, hestebønner, grønne jordbær og løvstikke – en vidunderlig frisk og grøn sommeranretning præget af løvstikke og de spændstige og sødmefulde ærter og bønner. Og det sommerlige gik igen i den hørøgede makrel med selleri og hamp. ’Asparges fra to årgange’ med skovmærke og fåremælk var et lille stop i det ’sommergrønne’, før den usædvanligt delikate pighvar med sommerurter, rabarber og valle. Efter fisken fulgte svinebryst med gulerod og yoghurt og til slut karamel, cremefraiche, kartofler, radise og hyld.


Bornholms stolthed

Nicolais Nørregaards køkken har kant og skarphed, der er ingen spæde og subtile smagsnuancer – det er et køkken med mere syre end sødme og mere sanseligt og pågående end puttenuttet. Det er et af landets bedste køkkener. Min holdning til naturvin er sådan lidt græskkatolsk – jeg sværger mest til vin, der smager godt, og er en smule ligeglad med vejen dertil, men Kadeau er ikke desto mindre stedet at blive omvendt til naturvin, hvis man har behov for det.

Kadeau- drengene – i vores tilfælde Rasmus Kofoed – er sjældent gode til at sammensætte vin og mad. En sommeraften på Kadeau mejsler sig i erindringen – når tusmørket sænker sig og blussene på terrassen blafrer – når himlen aldrig bliver rigtig mørk, og det ligner, at man har al tid i verden, og man bare ikke kan bede om mere. Det skulle da lige være en frokost på stedet! Frokostkortet er noget mindre end aftenkortet – i alt seks retter at vælge imellem er der. Den store sult takseres til tre retter, men ingen forhindrer en i at spise mere.

Kadeau må være Bornholms stolthed!

__________

Kadeau
Baunevej 18
Vester Sømark
Pedersker
3720 Aakirkeby

www.kadeau.dkLauterbachs Saison-køkken på Melsted Badehotel
. . .


Det er Lauterbach, der for andet år i træk står for køkkenet på Melsted Badehotel. Sidste år var Frederik Bille Brahe køkkenchef på stedet, men han gik siden egne veje med Atelier September i København, og i år er det så Anne Bruun Jessen, der på sit cv bl.a. har en del år hos Erwin Lauterbach på hedengangne Saison i Hellerup. Maden er rigtig, rigtig dejlig og har umiskendeligt det ’lauterbachske’ touch – maden alene gør Melsted absolut anbefalelsesværdig.

Man kan få fra tre til seks retter, fra 425 til 650 kr. Og det ville ikke være Lauterbach, hvis man ikke også kunne få en ren grøntsagsmenu, tre retter for 300 kr. Jeg tog den store menu – Grand Saison, der lagde skønt ud med jomfruhummer på grillet agurk, granité af æble og/eller agurk og blegselleri. Enkelt, rent og lækkert. Den efterfølgende rødtunge med ærter og en skummende muslingefond var en af den slags retter, der bare smager godt, godt, godt uden så meget snak. Og sådan går det menuen igennem – det er relativt enkle serveringer, men ikke simple og slet ikke banale, og smagsmæssigt sidder de lige i skabet.


En lus mellem to negle

Men betjeningen halter desværre ret meget og er ikke på et niveau, man forbinder med Lauterbach-navnet. De er søde og velmenende, men det er ikke helt nok – så billigt er der heller ikke – og man mærker ikke rigtig, at folkene i køkkenet og personalet i restauranten udgør et team. Det er lidt svært at forklare, men man fornemmer ligesom, at restauranten blot er på gæstevisit og ikke en integreret del af badehotellet. Man har ikke en helstøbt oplevelse a la den på Stammershalle eller Kadeau.

Men frem for alt er betjeningen som nævnt slet, slet ikke skarp og nærværende nok og bærer præg af at være sæsonens lidt tilfældige løsarbejdere snarere end nogen, der virkelig ER stedet. Det kan naturligvis være, at jeg oplevede stedet, før sæsonen for alvor kom op i gear, men jeg tror, det vil være en god idé, hvis Anne Bruun i ny og næ dukkede op inde i restauranten og præsenterede retterne med den sikkerhed og præcision, man savner blandt personalet på gulvet. Helt konkret oplevede jeg blandt andet at spørge tjeneren om, hvorvidt det var muligt, at vi ikke alle bestilte den store menu, selv om kortet – noget ufleksibelt – kræver, at den skal bestilles af hele bordet.


”De slår mig ihjel i køkkenet!” sagde tjeneren efter at have forsøgt at overtale hele bordet til den store menu. Det lykkedes for os at få vores vilje, men det var kun et af flere tilfælde, hvor tjeneren tydeligvis ikke havde den store indflydelse og reelt selv var usikker på, hvad der var muligt. Tjeneren var sød og rar, men tydeligvis en lus mellem to negle, mellem gæster og køkken meget mere end en vært med overblik.

Uudnyttet potentiale

Jeg har – lige siden Melsted Badehotel for tre år siden besluttede sig for, at stedet skulle have en gourmetrestaurant – haft følelsen af, at man fra hotellets side ikke gik 100% ind i det. Det kører lidt med håndbremsen trukket, og man er ikke omfavnet som gæst. Det er lidt, som hver aften er en gæsteoptræden, der lukker og pakker sammen, endnu før den sidste gæst er gået. Restauranten er på besøg, men hører ikke rigtigt hjemme på stedet. Melsted Badehotel har i det hele taget store muligheder, der bare ikke rigtig synes at blive udnyttet fuldt ud.

__________

Saison-sommerkøkken Melsted Badehotel
Melstedvej 27
3760 Gudhjem

www.melsted-badehotel.dk
__________

TILBUD: 4 numre af gastro + Palet fra Global

LÆS OGSÅ: Guide: 6 gode steder at spise udenfor
LÆS OGSÅ: Guide: 8 gode frokostrestauranter