Der gik et lettelsens suk gennem verdens katolikker, da den hvide røg steg op fra Det Sixtinske Kapel om aftenen den 13. marts, og kardinalerne kunne bekendtgøre ”Habemus Papam” – vi har en pave. Og det endda en venligt udseende mand, der lægger jordnært ud med at sige ”Godaften” og smile bredt til folkemængden på Peterspladsen.

Vi andre kunne ånde lettet op over, at kardinalerne havde skyndt sig med deres valg, så den historie ikke overskyggede Guide Michelin, der dagen derpå, 14. marts kl. 10.00 præcis, offentliggjorde årets stjernetildeling i Danmark, dvs. i København, da Michelin jo ikke tager ud og rundt i landet på disse breddegrader.

En af årets tre michelinnyheder i Danmark var en Bib Gourmand til Rasmus Oubæks Retour – den lille ’anmærkning’, der indikerer, at her er et spisested, hvor pris og kvalitet hænger særligt godt sammen.

I dagene op til offentliggørelsen blev der gisnet voldsomt, og jeg kan ikke erindre, at jeg tidligere er blevet ringet op af så mange medier for at spå om, hvad der ville ske, betydningen af stjerner etc. De gennemgående gisninger gik på Geranium, noma og Kadeau.

Ville Geranium og noma få deres respektive anden og tredje stjerne, og ville Kadeau debutere på stjernehimlen?

Selv troede jeg nok mest på status quo, men tippede på en stjerne til Kadeau og endnu en til Geranuim, hvis det skulle være. Men jeg troede ikke for alvor på det. Og Michelin, der notorisk er uforudsigelig og absolut ikke plejer at belønne de oplagte kandidater, de overraskede for én gangs skyld.

Fortsætter på næste side...Michelin skylder ikke nogen noget

Selv om Danmarks gastronomiske status efterhånden er en gammel historie, set med danske øjne, så er Danmark stadig relativt nyt og forholdsvis uudforsket prærieland for Guide Michelin, der endnu ikke synes helt at have fundet deres egne ben på dansk grund. Den danske provins er stadig uden for Michelins ’dækningsgrad’ trods oplagte kandidater (Dragsholm, Frederikshøj, Falsled Kro m.fl.), og Michelins undladelsessynder er stadig markante, dvs. der er stadig restauranter, der ubetinget burde have en stjerne, men ikke har det: Mielcke & Hurtigkarl, Radio, Geist, Restaurationen og Clou for at nævne de mest oplagte.

Det skal heller ikke glemmes, hvordan Michelin forrige år på skammeligste vis helt forbigik Geranium.

Og så er der jo det årligt tilbagevendende spørgsmål: Hvorfor får noma ikke den tredje stjerne?

Stjerne nr. to til Geranium var en anden af årets tre michelinnyheder i Danmark.

Svaret blæser i vinden, og det ligner mest af alt, at der enten er noget politisk på spil, eller at Michelin bare er stædig grænsende til det forstokkede. Hvad det politiske angår, så er noma jo som bekendt stadig nr. 1 på den konkurrerende World’s 50 Best Restaurants-liste, og kunne det tænkes, at Michelin tænker, at man ikke vil køre parløb med konkurrenten og med en tredje stjerne anerkende World’s 50 Best? Hvad stædighed angår, så skal det måske bare ikke hedde sig, at Michelin ligger under for forventninger og pres udefra?

Det er rene gisninger, men én ting er vigtig at holde fast i: Michelin er en selvstændig, privat institution, der ikke som sådan skylder nogen noget. Det er ikke et demokratisk public service organ, og hverken Michelin eller World’s 50 Best har status af at være officielle mesterskaber.

En tredje af årets michelinnyheder på dansk grund er stjernen til Kadeau København.

Endelig skal det nævnes, at redaktøren for Michelin Main Cities of Europe, britiske Rebecca Burr, på de mange spørgsmål om, hvorfor der ingen trestjernet restaurant er i Norden, har nævnt menuserveringerne som et potentielt problem.

Uden for Norden er det langt mere udbredt, at toprestauranter også giver mulighed for at bestille a la carte og/eller har flere menuer at vælge imellem, og ifølge Burr er det at spise trestjernet også at have valgmulighed. Hun mener desuden, at er man bundet til én menu, så skal samtlige serveringer være på et trestjernet niveau – hvad Michelin indtil nu åbenbart mener ikke har været tilfældet i Norden. Rebecca Burrs argument kan diskuteres, men helt og aldeles skævt lyder det ikke.Den første med tre stjerner

I forlængelse af den (evige) spekulation om en eventuel tredje stjerne til noma har der i år også været spekuleret i, om noma ligefrem ville blive overhalet indenom af nordiske kollegaer, der så i givet fald ville løbe med æren ved at blive den første trestjernede restaurant i Norden nogensinde. Kandidaterne i det spil var den norske komet, Maaemo (vinder af dette års Nordic Prize) og stockholmske Frantzén/Lindeberg – med svenskeren som den med de bedste odds.

Frantzén/Lindeberg i Stockholm har to stjerner. Stedet er efter sigende tæt på sin tredje stjerne.

Det skete dog ikke, begge restauranter har fortsat ’kun’ to stjerner, og man skal stadig til Holland eller Tyskland for at finde de nærmeste restauranter med tre stjerner. Det er ikke pænt at sige det, men ville det ikke være bare en lillebitte smule irriterende, hvis Sverige bliver først med en trestjernet? Eller Norge for den sags skyld!

Sverige er dog ikke desto mindre på en måde lidt foran, idet de – i modsætning til Danmark – er i den situation, at ikke kun hovedstaden får besøg af Michelins inspektører, for også Gøteborg er med i Guide Michelin. Til gengæld er København med sine 15 stjerner stadig Nordens mest stjernebestrøede by og er således i sidste ende stadig vinder i den store nordiske stjernekrig.
__________

Michelin i København

2 stjerner

noma
Geranium (NY med 2 stjerner)

1 stjerne

Kadeau – NY
Kong Hans
formel B
aoc
Grønbech & Churchill
Era Ora
Kiin Kiin
Relæ
Den Røde Cottage
Søllerød Kro
Kokkeriet

Bib Gourmand

Retour – NY
Marv & Ben
Orangeriet
Enomania
Mêlée
Søren K
Skovshoved
Famo
Frederiks Have
Kanalen
Kødbyens Fiskebar
L’Altro
Le Sommelier
__________

Michelin i Norden


2 stjerner

Frantzén/Lindeberg (Stockholm)
Mathias Dahlgren-Matsalen (Stockholm)
Maaemo (Oslo)
Chez Dominique (Helsinki)

1 stjerne

Ekstedt (Stockholm) – NY
Gastrologik (Stockholm) – NY
F12 (Stockholm)
Mathias Dahlgren-Matbaren (Stockholm)
Esperanto (Stockholm)
Lux (Stockholm)
Sjömagasinet (Gøteborg) – NY
Fond (Gøteborg)
Thörnströms Kök (Gøteborg)
28+ (Gøteborg)
Kock & Vin (Gøteborg)
Oscargate (Oslo
Bagatelle (Oslo)
Statholdergaarden (Oslo)
Postres (Helsinki)
Demo (Helsinki)
Luomo (Helsinki)
Olo (Helsinki)
__________

SE OGSÅ: 2 michelinstjerner til Geranium og 1 til Kadeau
SE OGSÅ: Lars Hjortshøj: Ikke en kylling i et køkken

Bliv ven med gastro på facebook »