For bare ganske få år siden ville tanken om et regulært gourmetophold på Bornholm have lydt som en vittighed, en dårlig en af slagsen, men de tider er forbi. Tag med på en forlænget weekend på Bornholm, fra kyst til kyst og måltid til måltid 
– fra kiosk til Kadeau!

Hammerhavnens Kiosk

Læg blidt ud med en let frokost i havnekiosken på Hammerhavnen – Marie Knudsen laver fantastisk gode sandwich, og hun laver dem på bestilling, mens du står der – de ligger ikke og sveder hele dagen og venter på en køber. Vælg blandt andet mellem parmaskinke, laks og ost. Skyl efter med øl, vand eller habil husvin. Der er hver dag også et godt udvalg af syndige hjemmelavede kager.



Strand- og havnekiosker er typisk noget, Fanden har skabt på en dårlig dag, også i vid udstrækning på Bornholm, men det forholdsvis nye havnemiljø på Hammerhavnen sætter nye standarder for genren og er et eksempel til efterfølgelse, både hvad de fysiske rammer og hvad serveringerne angår.

Kiosken på Hammerhavnen er et oplagt vandingssted/foderbræt i forbindelse med en tur til Hammershus og til vandringerne i området i et stykke dramatisk natur, der er uden sidestykke i Danmark. 

Sænevej 153770 Allinge
Åben kl. 10.00-21.30 
Ingen hjemmeside

Lassens Restaurant på Stammershalle

Det gamle badehotel på Nordøstkysten er et af Bornholms sikreste kort, og stedet bliver bedre år for år – det er, som om Stammershalle mere og mere finder sig selv. Køkkenchef Daniel Kruse er verdensberømt i Danmark for sine desserter, og det kan til tider næsten skygge for, at han til fulde mestrer hele spisekortet.



Menuerne skifter hen over sæsonen og vil være ganske anderledes, når disse linjer læses, end når de lige nu skrives! Da gastro lagde vejen forbi i slutningen af juni, var aspargessæsonen netop afsluttet, men ikke så afsluttet, at Daniel Kruse ikke havde asparges på dessertkortet! Grønne desserter har været i omløb i snart flere sæsoner, men rigtig mange af dem lider under at være noget nær usødet, og derfor fremstår de alt for ofte ferske og karakterforladte. Det sker ikke for Daniel Kruse, der fanger sødmen i det grønne og forstærker den – og her i selskab med bl.a. is og nøddeknas. Blandt desserterne var desuden jordbær i forskellige udtryk og en raffineret hvid chokoladedessert med et vidunderligt parfumeret earl grey-touch. Før det søde bød menuen på en variation af løg, en brisselservering og et studie i rødt i form af canette, rødbeder, syre m.m. Køkkenet på Stammershalle er meget, meget sikkert, og vinkortet er nu på et niveau, der matcher det øvrige, hvilket ikke helt var tilfældet i de første sæsoner.

Betjeningen på Stammershalle er second to none – og det kan man i år blive bekræftet i både ved selvsyn og ved det faktum, at Henrik Larsen, ejeren af Stammershalle, i år er nomineret i kategorien Årets betjening ved Årets Ret – det er fuldstændig velfortjent og taler for sig selv. Henrik Larsen er den type vært, der på én gang er roen selv og samtidig har det totale overblik og er garant for, at alt kan lade sig gøre. Stammershalle Badehotel i selskab med SommerPONY lidt nord på i Allinge gør, at den nordøstlige del af Bornholm er nærmest fuldstændig uindtagelig på den gastronomiske front! 

Sdr. Strandvej 128
Stammershalle 3760 Gudhjem
Kun åben aften
stammershalle-badehotel.dk

Christianshøjkroen

Har man været på Christianshøjkroen midt i Almindingen før, så er det ren gensynsglæde, og kommer man for første gang en sommerdag, så må man knibe sig selv i armen for at sikre sig, at man ikke drømmer – er det virkelig sandt, er idyllen vitterlig ægte og ikke en kulisse i en Morten Korch-film!

Troels Madsen overtog forpagtningen af kroen i 2012, og allerede samme år begyndte rygterne om stedets renæssance at florere. Rygterne talte sandt, og Christianshøjkroen synes at befæste sin position mere og mere år for år, selv om alt for mange stadig ikke kender til stedet. Den taxachauffør, der kørte undertegnede til kroen, tvivlede på, om der var åbent … altså om der overhovedet blev drevet restaurantvirksomhed på stedet!



Det gør der i høj grad, og med de (lave) priser Troels Madsen holder sig, så må han trække et enormt læs selv og/eller have en endog meget lille profitmargen. A la carte-kortet har seks-otte stykke smørrebrød af den knivskarpe nynordiske slags (kyllingesalat, østersølaks, tatar, østersøtorsk etc.) – serveringer, der alle koster 80 kr., og hvor de fleste vil blive mæt af to-tre stykker. Så er der den såkaldte ’Skovfrokost’, som består af fire retter og koster beskedne 205 kr. Den lagde ud med en frisk og dejlig småskarp jomfruhummerservering med ærter, en fløde/ærteemulsion og grønne jordbær. Det blev efterfulgt af en torskeservering, en hovedret med ’bryggersvin’ og afsluttet med en forfriskende jordbærdessert.

Det lille vinkort er fornuftigt og dækkende, og det er fristende at slutte af med en digestif – en af kroens hjemmelavede snapse. Selvfølgelig kan man godt se en enkelhed i retterne, der er med til at muliggøre den lave pris, men det ændrer ikke på, at både råvarekvaliteten og kokkehåndværket er på et højt niveau, og det gør nok et måltid på Christianshøjkroen til øens bedste køb! 

Segnevej 48
3720 Åkirkeby
Åben både frokost og aften
christianshojkroen.dk 

Sommerkøkkenet v./Frederik Bille Brahe på Melsted Badehotel

Frederik Bille Brahe står for køkkenet i år på Melsted Badehotel – ligesom han gjorde det for et par sæsoner siden, og før han åbnede Atelier September i Gothersgade. Bille Brahes lidt asketiske stil passer godt til det gamle badehotel, bygget i stram funkisstil. Det er nok et tilfælde, men ikke desto mindre!

Det er dog slet ikke Bille Brahe, der er i køkkenet til daglig, men Simon Krüger, der tidligere har været omkring bl.a. Manfreds og Relæ, køkkener, der begge ’ideologisk’ passer godt med, hvad Bille Brahe selv står for.



Man kan vælge mellem en tre- eller femretters menu på kortet, og der er desuden mulighed for at vælge en gang tatar til. Retterne er elegante, ’rene’ og veltilberedte, men også til den asketiske side – bl.a. ruttes der mildt sagt ikke med saucen! Man er blevet så vant til at få serveret en ret af en tjener, hvorefter en anden tjener lige kommer og hælder en emulsion eller sky ved. Det sker ikke på Melsted, hvor bl.a. serveringen med blomkål, græskarkerner og lardo fremstod noget tør og mysliagtig i det.Hvad det asketiske angår, så var de hvide asparges, der ledsagede havkatten, reelt rå, og det klædte dem egentlig ikke! Man får lidt associationer i retning af slankemad.

Vinkortet byder både på naturvine og mere konventionelle og giver alt i alt et langt bedre udbud end de tidligere år.

Melsted Badehotel er et fuldstændig vidunderligt sted at opholde sig, når aftenen falder på – eller i det hele taget, men desværre er der ingen serveringer på stedet bortset fra til aften. Og det er lidt en medvirkende årsag til, at gastro heller ikke i år synes, at hotellet rigtig udnytter sit exceptionelle potentiale. Det er og bliver lidt et sted, der kører med håndbremsen trukket! Det ændrer ikke på, at restauranten på Melsted ikke har spillet bedre, end den gør i år, og medvirkende til det er ikke mindst, at betjeningen er på en gang afslappet, tilstedeværende og effektiv. De tidligere år har den mestendels været afslappet!  

Melstedvej 27
3760 Gudhjem
Kun åben aften 
melsted-badehote.dk

Restaurant Molen

Nexø er ikke Bornholms mest charmerende by, og det kan man takke russerne for, som på deres side vil skyde skylden på tyskerne! Da det øvrige Danmark i dagene efter 4. maj 1945 var i sejrsrus, bombede russerne både Rønne og Nexø, fordi den tyske kommandant på øen nægtede at give op, selv om den tyske overkommando havde overgivet sig.

Omkring 750 af byens 900 huse blev ødelagt, især omkring havnen og centrum, og derfor er Nexø i dag ikke så ubetinget pittoresk (mildt sagt) som øens andre byer.

Men – when in Nexø – så skal man jo have stillet sulten, og der har byen et af øens bedste bud, hvad valuta for pengene angår. Stedet hedder logisk nok Molen og befinder sig yderst på havnen. Restauranten hed tidligere 2+1, men blev forrige år overtaget af Troels Madsen fra Christianshøjkroen. Troels Madsen er her ikke selv til daglig, men har overhøjhed over stedet, og ligesom på Christianshøjkroen serveres der på Molen fantastisk høj kvalitet til ubegribeligt lave priser.



Molen lever op til sin maritime beliggenhed og satser stort set udelukkende på fisk, om end bl.a. en bøf også er en mulighed, hvis det skulle være. Til frokost tilbyder kortet smørrebrød, ét stk. til 60 kr., to for 110 kr. og tre for 138 kr. (i øvrigt ikke kun fiskebaseret), men kuppet er så absolut den fire retter store menu til bare 200 kr. Det er den rene foræring. Menuen skifter efter udbud – den dag, gastro lagde vejen forbi Molen, stod den bl.a. på jomfruhummere med agurk, karse og en let syrlig, grøn emulsion på ærter og derefter en formidabel torskeservering med dampet torsk, ristet torskerogn, porre og muslingefond. Finalen var dejlig jordbærdessert med is og chokoladecrumble. Fra det lille vinkort fik vi en flaske roséchampagne, Bonnet Launois, meget rimeligt prissat til under 500 kr. 

Molen gør ikke meget ud af sig selv og måske lige lidt nok! Kun et beskedent skilt viser vej, og udendørsserveringen på det forblæste molehjørne måtte godt byde på lidt mere ’miljø’. Dels ville man på afstand kunne se, at der rent faktisk ligger et spisested (der er langt bedre end de førliggende naboer!), dels ville det være rart som gæst at kunne sidde udenfor og samtidig ’putte’ sig lidt for vinden. Udendørsmiljøet er lige lovligt spartansk, men det ændrer ikke på, at Molen varmt kan anbefales. 

Havnen 63
730 Nexø
Åben frokost og aften
restaurantmolen.dk 

Kadeau

Der er rigtig gode restauranter, man forlader og tænker, at man måske en dag kommer tilbage, og så er der steder, man forlader med tanken, at her MÅ man bare tilbage til! Sådan har jeg det med Kadeau Bornholm, som jeg betragter som et på alle måder så enestående sted, at afslutningen på ethvert besøg på stedet er nedtællingen til det næste. Kadeau Bornholm bør stå endog meget højt på enhver madglads årlige to do-liste.

Den store menu til 1.000 kr. lystrer navnet Bornholmerbank og tæller otte retter plus snacks. Med vin (herunder aperitif) er prisen dobbelt op. Den mindre pakke hedder Pederskerbank og er på fem retter til 700 kr., dobbelt op med vin. Vi gik planken ud med det store udtræk, der satte fra kaj med en perlerække af snacks. Snacks er i disse år et af de steder, hvor toprestauranterne virkelig blærer sig, og Kadeau er helt med i front sammen med steder som Geranium og AOC. Og serveringerne er underskønne, også at skue – det begynder allerede med striben af snacks og fortsætter med første servering; grønne og hvide asparges flækket på langs, den hvide grillet og det hele garneret med grønt, blandt andet tynde skiver af grønne jordbær. Væden ved retten var en skilt grøn bouillon på knivmusling.



Højdepunkterne på den store menu er jomfruhummerne med blomkål, blomster og en saft på blommer … eller nej, det peakede med den grillede makrel, de nye løg, brændte porrer og fermenterede svampe … nej, det helt store var … Det er ikke til at sige – et måltid på Kadeau er ikke op og ned, det er hele tiden oppe, fra begyndelse til slut. Og det, som er så fantastisk ved de forholdsvis små serveringer er, hvor ekstrem meget smag retterne indeholder. Der er masser af sommer og friskhed på tallerkenen, men der er lige så meget tørret, pulveriseret, brændt, syltet, fermenteret … og det er helt vildt, så meget smag, Nicolai Nørregaard er i stand til at hente ud af de respektive råvarer. Hver servering er en lille smagsbombe af ekstrem koncentration.

Kadeau-partner Magnus Høeg Kofoed stod for vinen den aften og match mellem vin og mad sad lige i skabet – eksempelvis med Beauforts stålsatte champagne til kål- og østersserveringen og Jean-Marie Berriux’ Le Petit Têtu’ – stringent, moderat ’fed’ bourgogne – til jomfruhummeren. En tur til Bornholm er ikke rigtig beseglet, før man har rundet Kadeau. 

Baunevej 18
3720 Åkirkeby
Åben frokost og aften kadeau.dk

Hummerhytten

Hummerhytten, der har indrettet sig i et af Listeds gamle røgerier ved havnen, er ny fra denne sæson, men manden bag er ikke nybegynder ud i det bornholmske. Det er nemlig holdet fra Restaurant Koefoed i København med Michael Rønnebæk-Rørth i spidsen. Koefoed har gjort sig bemærket ved at være den bornholmske forpost i København, før man egentlig var begyndt at tale om, at øen i Østersøen kunne noget, og Koefoed har især gjort sig bemærket på smørrebrødsfronten.



I Hummerhytten har det overskuelige spisekort seks muligheder, der alle står i 95 kr. – to-tre serveringer burde række. Det kunne være jomfruhummer og ærter, pighvar og kartofler eller grillet okse og sommergrønt.Har man spenderbukserne på, er hummer også en mulighed, canadisk hummer til almindelig buksestørrelse eller dansk hummer, hvis vi taler de store spenderbukser! Grillen er omdrejningspunktet i Hummerhytten, hvor takeaway også er en mulighed.  

Strandstien 10
3740 Svaneke
Åben frokost og aften
hummerhytten.dk 

SommerPONY

At Kadeau har valgt at tage deres lillebror, Pony, med til solskinsøen i år, er sommerens helt store gastronomiske bornholmernyhed. Kadeau dækker nu både den sydlige og den nordlige flanke af øen! Hotel nordlandet … det har lidt sådan en klang af Besættelsestiden … hed tidligere Hotel Romantik og har haft en noget omtumlet tilværelse – og gastronomisk set ikke nogen glorværdig fortid. Men det har forhåbentlig en stor fremtid liggende foran sig. Et par driftige (og meget velbeslåede) herrer har sat stedet i stand fra inderst til yderst, så det i dag fremstår virkelig lækkert, ’køligt’ og nordisk. Så vidt jeg ved, er lokalet ikke som sådan skabt til Pony, men stilen passer perfekt til den kølige og lettere rustikke stil, der er Ponys.

Vi startede aftenen på den store terrasse og trak først indenfor ved hovedretten. Udsigten ud over Østersøen og solnedgangen er ubeskrivelig.Konceptet på SommerPONY er præcis som i København, dvs. omkring 10 a la carte-retter i omegnen 130-175 kr. og så menuen Ponyspark til 450 kr. Vi gik a la carte og fik bl.a. grønne asparges, grillede forårsløg, løgkarse, ramsløg og sprødt kyllingeskind. En frisk og ’grøn’ servering – en skøn anretning, der ikke desto mindre fik baghjul af den næste, slethvar med røget æggeblomme, agurk, asie, radise og speltknækbrød.



Forbigås skal heller ikke de dampede danske blæksprutter med bl.a. ærter og baconolie – den ret svingede virkelig, virkelig godt. Entrecoten med skalotteløg, grillet salat, sankthansurt, marv og kryddersmør var aftenens mest klassiske bistroret, men ikke af den grund mindre velsmagende. Faktisk var der tale om kød, der smagte sjældent godt.

Lars Lundø er til daglig køkkenchef på Pony i København, men huserer i Allinge til udgangen af august – gå ikke glip af et besøg, og oplev et af landets bedste nynordiske bistrokøkkener. Nævnes skal også den kvindelige tjener, der serverede for os – hun kunne sin mad og især sine vine på en fuldstændig afdæmpet og selvfølgelig måde, og så kunne hun kunsten at agere vært.

Pony kalder selv sit Nordlandet-besøg for en pop-up-restaurant. Jeg håber virkelig, at de også popper op næste år.

Strandvejen 68
3770 Allinge 
Åben frokost og aftenpony
kbh.dk eller nordlandet.dk

Restauranten på Green Solution House 

Det bliver sådan lidt på falderebet, når man har en færge væk fra Bornholm midt på eftermiddagen, men det kan varmt anbefales at tage frokosten på øen og ikke på færgen!

Green Solution House – meningen med navnet er den bedste (klimavenlighed, bæredygtighed etc.) – men man kan ikke påstå, at det er det mest sexede til det nyrenoverede og i vid udstrækning ombyggede og tilbyggede hotel, hvis oprindelige navn, Hotel Ryttergaarden, i dag blot er en undertitel. Hotellet var sidst i 1960’erne noget nær det mest moderne, Bornholm kunne fremvise, og havde noget så atypisk for Bornholm som værelser med eget toilet og bad!

Den endog meget store restaurant bærer præg af at skulle kunne modtage konferencegæster i den helt store stil, og det gør, at stedet kan virke noget forladt en sommerdag til frokost udenfor kontortid.Det skræmte os dog ikke, og i det gode vejr ville vi gerne sidde udenfor. Man kan sidde både ’til gården og til gaden’, men til gården kunne man ikke sidde i skygge (parasoller er forhåbentligt på vej), og stedet bar stadig præg af at være en byggeplads, der kun lige var forladt. Man sad anderledes intimt mod vejen (og skoven, der ligger ned mod vandet), og trafikken var ikke generende.



I det bæredygtige hus’ ånd er Kasper Beyers menukort præget af økologi og bæredygtighed, også vinkortet har økologiske indslag, men uden at være et kort, der går naturvinens veje!Der er blot fem numre på kortet foruden dessert, så den vægelsindede har det ikke svært her. Der er rigtig gode og store sandwich til 95 kr., bl.a. med skinke fra Hallegård.

Frokosttallerkenen til 148 kr. skifter løbende, men kan eksempelvis være en sildeanretning, rillettes, et stykke fisk m.m., mens den tre retter store frokostmenu til 198 kr. er et lille udtræk af den aktuelle aftenmenu. Endelig er en gang fish & chips samt en fyldig grøn salat også en mulighed.

De lidt sterile rammer og stedets forladthed sådan en lidt søvnig sommerdag skal ikke overskygge, at maden er absolut i orden, og at der er tænkt over, at verden ikke bare er lige nu og her, men at vi også skal have eftertiden i tankerne! 

Strandvejen 79
3700 Rønne
Åben frokost og aften
greensolutionhouse.dk

LÆS OGSÅ: Det bedste Bornholm har at byde på: 5 fantastiske spisesteder

LÆS OGSÅ: Fire restauranter, vi glæder os til

LÆS OGSÅ: Stjernekokken Magnus Nilsson gav sit personale fri i 4 måneder, så de kunne komme med nye kreative inputs