Takeaway-kulturen er i vid udstrækning også en indvandrerkultur; man kommer til et fremmed land stort set uden noget og uden kendskab til det nye land, men man skal jo leve, så hvorfor ikke faldbyde, hvad man har med – sit hjemlands madkultur.

Et barn af 60'erne
For Danmarks vedkommende er takeawaykulturen et barn af 60’erne – kinesere og vietnamesere står for de første grillbarer i bybilledet, og siden er indvandringen fra Pakistan, Mellemøsten etc. medvirkende til at ændre danske spisevaner – ikke mindst når det drejer sig om ud af huset-mad. Først langt senere rykker selve ordet takeaway ind i det danske sprog.

Takeaway-kulturen opstår i kølvandet på velstandsboomet, der først sætter skub i indvandringen, så sender kvinderne på arbejdsmarkedet (så de har mindre tid i køkkenet) og endelig giver flere penge til forbrug.

Dinner for one
Kinagrill, kebab, pizza … det er de forskellige kulturers gadekøkken, der var og er dominerende inden for takeaway. Det er først i det nye årtusinde, at takeaway for alvor er blevet ’rigtig mad’ – tallerkenserveringer med kniv og gaffel.

Der er aldrig blevet lavet mindre mad i danske køkkener end nu – og der har aldrig været flere muligheder for at få andre til at gå i køkkenet for en. Vi har testet 5 takeaway steder i København!

Læs gastros dom over 5 københavnske takeaway-steder her.