+ Der er til tider en næsten hektisk stemning i det lille lokale, der ikke kan undgå at virke medrivende.
+ Hurtig og effektiv betjening, der giver sig tid til smalltalk og indlevelse. Man føler sig kort sagt velkommen.
+ Bundpriser, der ikke er udtryk for mangel på kvalitet, men blot udtryk for enkelhed.

- Fint nok med et enkelt vinkort, men når stedets gener tydeligvis er italienske, så burde kortet også afspejle dette i stedet for at være lidt af hvert alle steder fra.
- Mange vil være uenige, men jeg bliver aldrig rigtig glad for marskandiserinteriør med ukurante stole og borde og forskelligt gammelt service. Det er et valg, for mon ikke man kan indrette sig nyt og enkelt til samme pris uden at det går ud over vi er et billigt sted-fortællingen.

Spiseri på Nørrebro i København er et resultat af fire unge pigers drøm om at åbne en restaurant – en drøm, der blev til virkelighed – så vidt jeg husker i begyndelsen af sidste år. Drømmen om sit eget sted er en romantisk drøm, der har en vis udbredelse blandt dem, der ikke ved, hvad det vil sige at drive en restaurant.

Denne vildfarelse kan man ikke beskylde de fire Spiseri-piger for at lide af – de har alle erfaringer fra branchen (fra Famo), og hold da helt op, hvor de puklede, den tidlige forårsaften vi lagde vejen forbi det meget lokale Nørrebro-hjørne på Griffenfeldsgade.

Stedet er blevet et lokalt tilløbsstykke, og rygtet er løbet videre ud i byen. Og ud i verden, blandt andet har omtale i en svensk guide bragt broderfolket på banen. Vi oplevede flere, der måtte gå forgæves (nogle havde dog heldet med sig senere på aftenen), så bestil bord, hvis du vil være på den sikre side eller kom sent.

Læs videre på de næste siderUhørt billigt

Spiseri-pigernes budskab om enkel no nonsens-mad (især italiensk inspireret) i afslappede omgivelser og til en meget, meget rimelig pris er gået rent ind. Nok især har det med prisen været af afgørende betydning, for man kan spise et rigtig glimrende måltid mad for 250 kr. … 250 beskedne kroner for tre retter mad … Det er fandeme uhørt billigt.

’Kortet’ er en kridttavle, der skiftes løbende. Den aften, vi besøgte Spiseri, var der tre antipasti til 45-50 kr. stykket, et par mellemretter i 80-kronersklassen og to hovedretter til 130 kr.

Vi lagde ud med crostini med caponata (en slags sur/sød siciliansk ratatouille) og sild in saor. Sidstnævnte er noget af et særsyn på vores breddegrader, en variation over sarde in saor – en specialitet fra Veneto, der kan minde om vores hjemlige stegte sild i lage. 45-50 kr. pr. servering er ingenting.Himmerigsmundfuld

Til mellemret tog vi tagliatelle med pancetta og hvide asparges. Jeg ved ikke, om det var danske asparges (ikke for at lyde for nationalistisk, men de danske har jo en vis appeal), men jeg ved til gengæld, at det er en af de mest geniale pastaretter, jeg har fået meget længe – den æggegule brede pasta, der smyger sig om cremaen med de al dente aspargesstykker, den salte pancetta og så masser af friskkværnet peber. 80 kr. for en himmerigsmundfuld.


Hovedrettens porchetta – en slags rullesteg (svin), der oprindelig er af umbrisk oprindelse – blev serveret med borlottobønner og en dejlig salat. Også den stegte hane gav valuta for pengene – 130 kr. pr. serveringAlle de få penge værd

Vi fik dessert også og desuden glimrende espresso, og – som allerede mere end antydet – en minimal regning, mængden af mad og kvaliteten af denne taget i betragtning. Jeg ved faktisk ikke, om vedkommende i køkkenet er uddannet kok, men det er under alle omstændigheder ikke for at fornærme nogen, at jeg vil karakterisere aftenens serveringer som værende af en slags, som enhver habil amatørkok selv kan frembringe. Og med det er vi allerede langt over, hvad man desværre typisk bliver udsat for i samme prisleje alt for mange steder i byen og landet over.


Spiseri er ikke den ophøjede restaurantoplevelse – og heldigvis for det, vil mange mene, sikkert ikke mindst folkene på stedet selv, men det er så afgjort en rigtig god gå ud-oplevelse og alle de få penge værd.

Spiseri
Griffenfeldsgade 28
2200 København N
Tlf.: 4236 0222
spiseri.dk

Læs også: Anmeldelse af Café Victor: Skrumpelever i Ny Østergade