KØBENHAVN:
Uændret i forhold til nuværende status

PROVINSEN:
1 stjerne til Frederikshøj i Århus

Og sådan går det, hvis Michelin overrasker (kun ændringer i forhold til nu):

KØBENHAVN:
1 stjerne til Alberto K 
1 stjerne til Kong Hans
2 stjerner til Kadeau

PROVINSEN:
1 stjerne til Frederikshøj
1 stjerne til Substans

Og sådan går det, hvis Michelin overrasker helt vildt (kun ændringer i forhold til nu):

KØBENHAVN:
1 stjerne til Alberto K
1 stjerne til Kong Hans Kælder
1 stjerne til Mielcke & Hurtigkarl
1 stjerne til Radio
2 stjerner til Studio
3 stjerner til Geranium
3 stjerner til Noma

PROVINSEN:
1 stjerne til Frederikshøj
1 stjerne til Substans
Desuden 1 stjerne til de oplagte kandidater ude i landet – Dragsholm, Henne Kirkeby, Falsled, Frederiksminde, Lieffroy m.fl.

Men som sagt, tror vi mest på status quo i København og 1 enkelt stjerne til Frederikshøj. Der har været spekuleret meget over, i hvor høj grad provinsen vil få stjerner. Intet tyder dog på, at Michelin har været uden for Århus, og det bør faktisk ikke komme bag på nogen, for Michelin har altid haft den politik i ’perifere lande’ som Storbritannien og Sverige kun at besøge byer af en hvis størrelse og deres nærmeste opland.

Hvad København angår, så har vi længe ment, at ind til flere af byens 1-stjernede faktisk godt kunne trække 2 stjerner. Blandt andre Mielcke & Hurtigkarl burde have ikke bare 1, men 2 stjerner – imidlertid har stedet end ikke 1 enkelt stjerne og får det sikkert heller ikke i år. Det ligner et barnligt og næsten rituelt trods fra Michelins side.

Med hensyn til potentielle 2-stjernede så ligger der tydeligvis også det i det, at københavnske restauranter – uretfærdigt nok – skal bevise mere end eksempelvis provinsielle franske 1-stjernede med et forudsigeligt og kedeligt suppe-steg-og-is-køkken. 1 dansk stjerne er sværere at få end 1 fransk.

Sidste år vakte det en del undren, at Alberto K og Jeppe Foldager ikke fik en stjerne, og så kan man spørge sig selv, hvorfor han så skulle få i år, men måske tiden har arbejdet for ham.

Kong Hans er ubetinget på klassisk stjerneniveau, men spørgsmålet er, om de vil kunne nå at komme med i år, da Mark Lundgaard & co. først ’gik i luften’ i løbet af sommeren sidste år.

Et spændende spørgsmål i år er, om gourmetrestauranternes aflæggere – No. 2 og Uformel – ligefrem står til stjerner. I al fald en Bib Gourmand til dem hver synes uundgåeligt.

Jeg tror ikke på 3 stjerner til København i år, men både Geranium og Noma burde være kandidater – Geranium altid, mens jeg oplever Noma for legesyg og derfor til tider for svingende en oplevelse.

Det er næppe sandsynligt, at Michelin udkommer med en nordisk guide uden en 3-stjernet restaurant, men jeg tror som sagt ikke, at de 3 stjerner tilfalder København, men snarere Stockholm.

► SE OGSÅ: Mød Esben Holmboe Bang - dansk michelinkok i Norge

► SE OGSÅ: Galleri: Danmark år 10 efter noma

► SE OGÅS: Da Michelin endelig overraskede