I denne fremtid, vi lever i, er alting for galt i femten minutter. Medierne er nemlig pressede. Til gengæld er det en sand guldalder for debatter på internettet, og det er noget, førnævnte medier er glade for.

For der skal ikke mere end en vred overskrift på Facebook til, før likes, delinger, kommentarer, sidenhen de dér forjættede kliks, begynder at strømme ind.

Et kvarter senere kommer det næste debatindlæg med det modsatte synspunkt, som nu bliver liket, delt og kommenteret på livet løs og formår at komme på alles læber – eller nærmere bestemt i deres Facebook-feeds.

Der findes sågar professionelle debattører, altså mennesker der har den fuldtidsbeskæftigelse at have en mening. Og hvorfor skulle det ikke være dig? Bare rolig, det behøver ikke være spor svært, for der er overordnet syv emner, du kan skrive om, som med garanti sætter debatlavinen i gang:

1. Svenske børnebøger

Sværhedsgrad: 4/10

Der var engang, hvor svenske børnebøger var lige så kosher som økologisk hyldebærsaft og stenalderbrød. Svenskernes bøger i 40’erne målrettet de mindste (men nok i virkeligheden i lige så høj grad velmenende voksne familiemedlemmer, der ville give en fornuftig fødselsdagsgave). De var børneunderholdningens Brio: Solide, kvalitative og stimulerende.

Sidenhen har stemningen vendt sig mod vort broderfolkets en gang så hyldede og roste børnebøger (især fra deres egne). Hvad end der er tale om en stærk pige med en fraværende far eller en morfar, der spenderer sit otium som sørøver, er det næsten altid muligt at opstøve en eller anden form for skjult racisme. Det er bare at have tålmodighed.

Skulle heldet ikke være ude, kan du altid kaste dig over børnebøger fra andre lande. Du kunne for eksempel rode lidt i den prisvindende Jakob Martin Strids ’Mustafas kiosk’, belgiske ’Tintin’ eller godnatsangen ’Elefantens vuggevise’. Hvis du virkelig ikke kan finde på noget, er du naturligvis i din gode ret til at trække ’Barbie’-kortet.

2. Politikere

Sværhedsgrad: 3/10

Her er mulighederne mange, men det mest benyttede greb er at stille skarpt på politikernes lønninger. Dette plejer man at gøre ved at fortælle, hvor længe man selv har betalt skat, og så udpensle din forargelse over, at en del af det skal bruges på levebrødspolitikere.

Hvis du har overskud til det, kan du også angribe deres pension og underligt lange sommerferie. Har du mod på det, kan du altid trække bilags-sagen, Carl Holsts aviser eller Ritt Bjerregaards hotelophold op til overfladen en gang til – bare for lige at perspektivere det.

Husk for alt i verden at skrive, at du med glæde betaler din skat. Det skulle nødigt hedde sig, at du er lige så selvvisk som folketingspolitikerne. Alfa og omega i et godt debatindlæg er at have sin ryg fri – og fremstå bedre end andre.

3: Borgerlige politikere

Sværhedsgrad: 2/10

Sværhedsgraden afhænger af, hvem det er, du er ude efter. I den svære ende har vi ukendte folketingsmedlemmer og kommunal- og regionalpolitikere. Et andet offer i den lette kategori er Det Konservative Folkeparti, eftersom ingen aner, hvad de står for, og derfor er der næsten frit slag.

I den anden ende af skalaen har vi Inger Støjberg og hele Dansk Folkeparti. Dem, er der næsten ingen i (københavner)debatten, der bryder sig om. Alligevel scorer de stort ved stemmeurner og meningsmålinger. Du bør for alt i verden sige, at du ofte skammer dig over at være dansk, hvilket også med succesgaranti kan være titlen på dit indlæg.

Dit debatindlæg skal nok lykkes, så længe du husker at skrive, at du finder det ufatteligt, at en folkevalgt kan finde på sådan noget. Hvad ’sådan noget’, som den folkevalgte har kunnet finde på, er sagen uvedkommende.

4. Kampfly

Sværhedsgrad: 7/10

Årsagen til den høje sværhedsgrad er, at du skal skynde dig. Aktierne i debatten om de nye kampfly er styrtdykket på det seneste, som konsekvens af, at læsere og aktører i debatten simpelthen er blevet trætte af at henholdsvist læse og skrive om det.

Skal du nå med på vognen, tager det heldigvis ikke lang tid at sætte sig ind i sagerne. Dit debatindlæg bør starte med, at du har googlet det beløb, flyene koster. Det skriver du ned, og så fortsætter du med, at det er utroligt, at vi som samfund har valgt at bruge X kroner på kampfly, når nu en pædagog koster langt mindre.

Og så er der faktisk frit spil til at sætte en given mærkesag ind i det tomme felt. Det kunne for eksempel være, at du savner mere grønt i offentlige institutioner, og derfor sætter lighedstegn mellem manglende æbler og udgifter til kampfly. Kun fantasien sætter grænser.

5. Flygtninge

Sværhedsgrad: 10/10

Den er svær, så nu skal du holde tungen lige i munden. For du ender ved det mindste fejltrin med at ligne en racist, uanset hvad dit standpunkt så end måtte være. Lige meget om du går ind for stramme regler eller flere midler til flygtningehjælp, bør du så ofte, som det er muligt, understrege, at du har masser af udenlandske venner.

Og dog bør du nok ikke beskrive dem som udenlandske. Heller ej farvede, nydanske eller noget andet. Allerbedst er det, hvis du kan fortælle, at din ven en dag fortalte dig, at han oprindeligt kom fra et andet land, og at det gav dig et chok, da du aldrig havde forestillet dig, at Omar ikke havde samme etniske baggrund som dig.

Hvis der så skulle være plads tilbage i dit debatindlæg, kan du bruge den til at komme til en pointe. Men det er ikke lige så vigtig som resten og vil blive totalt ignoreret, hvis ikke du har formalia på plads.

6. Folk, der synes noget, er for dårligt

Sværhedsgrad: 3/10

Nu bliver det indviklet: Hvis du er løbet tør for noget at være forarget eller vred over, kan du bare vende det hele som en rødspætte på panden og være sur over, at andre er sure over noget.

Måden, du gør det på, er at skrive ’stop bashing af’ og så indsætte indeværende kvarters varme kartoffel. Det kunne for eksempel være, at du gerne så, at folk holdt op med at stigmatisere hjemmegående mødre, 12-talspiger eller kønsopdelte svømmehaller.

Når du først har knækket koden, er det faktisk meget nemt: Det eneste, du så skal gøre, er at udnævne modparten som roden til alt ondt: ”Stop bashing af kødspisere - det er i virkeligheden vegetarerne, der er de virkelige terrorister.”

7. ”Jeg synes, det er for dårligt at…”

Sværhedsgrad: 1/10

Her har vi fat i den nemmeste måde at blive en del af debatten på: Vær vred på et eller andet. Anything goes. For i bund og grund er det meste her i tilværelsen for dårligt. Så det er bare at vælge:

Den tredje verden sulter, ældre mennesker har det for dårligt, bankdirektører tjener for meget, der er for meget politisk korrekthed og få lidt fokus på kvinder i toppen af erhvervslivet. Men fordi der altid mangler debatindlæg, behøver det ikke være så gennemtænkt som det.

Har du lagt mærke til at kartoflerne er hvide, når man skærer den brune skræl af? Og at de bliver serveret i børnehaven? Det er jo et verdensbillede, der hører middelalderen til. Så skriv du trygt dit eget debatindlæg, det skal med 90 % sikkerhed nok blive udgivet.

God fornøjelse og god debat.

LÆS OGSÅ: Fjeder: Meningen med livet er den store kabelpakke, en skarp kniv og en god bager

LÆS OGSÅ: Tænk hvis kødspisere opførte sig som veganere

LÆS OGSÅ: Euroman hylder humoren