Det kan være svært at overskue det hele, her op til valget. Hvordan er det ene parti anderledes fra det andet? Hvem er det Radikale Venstre, og hvem er Venstre? Hvorfor er de så vrede på hinanden, og vigtigst af alt: Hvor skal du sætte dit kryds?

Heldigvis har vi lavet en oversigt til dig, der præsenterer dig for partierne og valgkampens hovedpersoner. Derudover har vi krydret det hele med gifs! Vi lægger ud med at gennemgå de opstillingsberettigede partier:

Liberal Alliance

Trekløveren Anders Samuelsen, Simon Emil Ammitzbøll og Joachim B. Olsen er gået til valg på skattelettelser til de rigeste og dynamik i samfundet via større ulighed. Og det virker, for LA står i dag stærkere i meningsmålingerne end nogensinde før.



Enhedslisten

Johanne Schmidt-Nielsen, en række christianitter og de sidste stalinister fra 70'erne stormer frem i meningsmålingerne, og partiet, der for et års tid siden valgte at tage skrive væbnet revolution ud af partiprogrammet, ser nu ud til at kunne få afgørende indflydelse.



De Konservative

"I used to ruled the world" må de synge på partikontoret for det gamle parti, der i 80'erne var landets største, men i dag dårligt kan komme over spærregrænsen. Det ser ud til, at det gamle slagskib med den nye kaptajn har kæmpet forgæves.



Alternativet

Det nye parti stormer frem i meningsmålingerne og kommer højest sandsynligt til at være afgørende for, om det bliver en rød eller blå regering, vi får efter valget. Alternativt er det: 30 timers arbejdsuge, pensionskasserne skal investere bæredygtigt, og iværksætteri skal på skoleskemaet. Men det virker.



Socialistisk Folkeparti

Rød blok har stået til at tabe det kommende valg de seneste fire år, men i disse dage ser det ud til at kunne gå begge veje. Dette skyldes i høj grad Enhedslisten og Alternativets fremgang, Løkkes personsager og derudover nogle færøske stemmer. SF selv er næsten halveret siden 2011.



LÆS OGSÅ: Derfor ser politikerne ud som de gør

Venstre

Lars Løkke og co. er klar til at flytte tilbage med ekskæresten (det er os). Dette gøres først og fremmest ved at minde om, hvor godt vi havde det sammen sidst, og hvor nederen vores nye kæreste er.



Kristendemokraterne

Det er sådan noget med kristne værdier, afskaffelse af abort, ulovliggørelse af porno og nej til homoseksuelles ret til at adoptere. Partiet røg ud af Folketinget i 2005, har ingen i regionsrådene og kun seks i byrådene. Toppede i 1975 med ni folketingsmedlemmer.



Dansk Folkeparti

Who cares om der er en undertone af kolonihavehusracisme, når bare der er søde hundehvalpe? DF forstår at tale til deres vælgere, som synes, at de fremmede bare giver problemer, mens kattekillinger er noget så kære.



Radikale Venstre

De er ikke rigtigt røde, de er ikke rigtigt blå. De er både-og og hverken enten eller. De Radikale positionerer sig selv som midterpartiet, der vil forene de to blokke med en cocktail af Politiken Plus-kort, café latte-rabatkort og røde bukser.



Socialdemokraterne

Det er her, vores nuværende statsminister er fra. De stod i lang tid til at tabe valget, og så sig derfor nødsaget til at springe med på "vi-er-ikke-vilde-med-indvandrere-vognen". Det har virket, selvom alle dine venner på Facebook synes, at Helle Thorning er 'totaaaal nazi'.



Nøglepersoner:


Debatordstyrere

Bølgerne går højt i tv-debatterne, hvor garvede journalister forsøger at bevare den gode tone og trække reelle svar ud af pressede politikere.



Førstegangsvælgere

252.787 nye vælgere har fået deres første stemmeseddel i år. Det svarer rundt regnet til, at førstegangsvælgerne kan uddele 11 mandater. Derfor forsøger politikerne at nå ud til de unge, på mere eller mindre elegante måder.



LÆS OGSÅ: Guide: Sådan bliver du statsminister

Sofavælgere

Dette er betegnelsen for dem, der ikke stemmer. De bliver derhjemme og ser Netflix eller spiser små poser slik, mens andre står proppet sammen i en ildelugtende gymnastiksal for at deltage i demokratiet. Sofavælgeren er ikke inde i politik og ønsker ikke at ødelægge det for dem, der går op i det. Tak for det.



Systemkritikeren

Typen, der dagligt skriver alvidende posteringer på Facebook, hvor han/hun lægger lortet ned for de tre af hans venner, der gider læse det. D. 18. vil han i protest mod systemet ødelægge sin stemmeseddel ved at skrive 'pIk' eller 'Henning' på den. Tag den, samfund.



Sådan! Det var det. Nu ved du alt, du som minimum har brug for at vide om valget. Vær så god!

 

LÆS OGSÅ: Klar dig gennem valgkampen med gifs

LÆS OGSÅ: Husk det nu, unger: Folketingsvalget er total opperen

LÆS OGSÅ: Valgkampen er skadelig for valget