Hvis guitaren allerede blev revet frem i gymnasiet med drømmen om, at du skulle være den næste John Mayer, eller hvis du stillede dig op til Open Mic-arrangementer for at cracke jokes i samme stil som Anders Matthesen, ville du næppe forvente, at du først ville blive opdaget efter de 30.

Men bare rolig. Der er skam håb forude, hvis du stadig har kunstneriske ambitioner, som du ikke har fået forløst endnu.

Her følger en liste over 10 mænd, der alle har fået succes efter de 30:


1. Jon Hamm

36 år. Så gammel var Jon Hamm, da han slog igennem med den ikoniske rolle Don Draper i hit tv-serien Mad Men. Indtil da havde han frem til de 30 været nødsaget til at være tjener, fordi hans modne udseende, gjorde at han kun kunne gå til auditions på hovedkarakterernes fædre - og det var altså i en alder af 25.

Det var først med mindre roller i blandt andet dramaserien Providence (2000) og Clint Eastwoods film Space Cowboys (2000), at Hamm kunne droppe at tage imod folks bestillinger ved bordene og forsørge sig selv som skuespiller frem mod gennembruddet med Mad Men i 2007. 


2. Ricky Gervais 

Glem gennembruddet efter de 30. Ricky Gervais opnåede først succes med serien The Office, da han var næsten 40 år gammel i 2001. Han havde ellers siden sine tyvere været musisk anlagt både med sit eget popband Seona Dancing (Se musikvideo herunder) og som manager for Suede (dog før de slog igennem).
Efter at den musiske karriere ikke gik som forventet, vendte Gervais sig mod komikken blandt andet med flere fejlslagne standup-shows i 90'erne. Men efter 2001 har Gervais ikke kun haft succes med The Office, men også film, radio og ikke mindst podcasten The Ricky Gervais Show som frem til 2007 var den mest downloadede podcast på verdensplan.

 
 



3. Søren Malling

I 1992 blev Søren Malling færdig på Skuespillerskolen ved Odense Teater, men det var først op igennem 00’erne med filmene som 'Rene hjerter' (2006), 'Blå mænd' (2008) og 'Den du frygter' (2008) at hans ansigt lige så stille blev velkendt blandt danskerne.

Siden hen har han da også medvirket i større danske filmproduktioner og modtog i 2013 en Robert for bedste mandlige hovedrolle for sin rolle i Kapringen.

4. Sylvester Stallone

Det kan være ekstremt hårdt at jagte den store drøm. Det måtte Sylvester Stallone sande i sine tyvere, da han i desperation måtte medvirke i soft-porn-filmen The Part at Kitty and Stud’s (1970), fordi han var træt af at leve som hjemløs.

Det var først med filmen Rocky (1976), som han også selv var manuskriptforfatter på, at han fik sit enorme gennembrud. Filmen udviklede sig til en franchise, der strakte sig hen over syv film frem til 2015 - stadig med Stallone i hovedrollen frem til han var 68 år gammel (!)

Actionfilm må også siges at være Stallones hovedgesjæft, da han også er hovedrolleindehaveren i Rambo-filmene (1982-2008) og The Expendables (2010-2014).

5. Jørgen Leth

Selvom Jørgen Leth allerede var aktiv journalist på dagbladene Aktuelt og Politiken i 1959 som 22-årig, var det først langt senere, han høstede stor anerkendelse for sine film, bøger og ikke mindst sin stemme i Tour de France-studiet, som han har gæstet siden 1990 til stor fornøjelse for de mange hundredtusindvis af seere, der på grund af Leth ikke kun er blevet klogere på cykelsporten, men også franske vine, oste og slotte som er en del af Leths enorme videns-repertoire. 




6. Leonard Cohen

Ligesom Ricky Gervais forfulgte Leonard Cohen andre drømme i sine tyvere, nemlig som digter, inden han gik over til musikken og fik sit gennembrud med 'Songs of Leonard Cohen' i 1967.

Digteren fik Cohen dog ikke kun ud i sin musik, men i sit hus på den græske ø Hydra, fik han også tiden til at gå med at skrive digtsamlinger og en roman. Alligevel blev det musikken, der kom til at fylde igennem den mangeårige karriere, hvor han inden sin død i november 2016 nåede at udgive sit 14. studiealbum 'You Want It Darker' (2016).



7. Lars Mikkelsen

Det er de færreste danske skuespillere, der har spillet helt tæt med megastjerner fra Hollywood som Kevin Spacey og Robin Wright. Ikke desto mindre har Lars Mikkelsen formået det i den succesfulde tv-serie 'House of Cards' (sæson 4, 2015) - Netflix’ første originale tv-serie, der har høstet mange priser verden over.

Og det er på trods af at Mikkelsen først fik sin første filmrolle herhjemme i Danmark i en alder af 33 i 'Royal Blues' (1997), samt tv-rolle i 'Strisser på Samsø' (1997).

Inden det internationale gennembrud har Mikkelsen da også medvirket i et hav at store filmproduktioner herhjemme og modtog en Robert for bedste mandlige hovedrolle i filmen Headhunter i 2010.

8. Uffe Elbæk

Mange politikere får i dag kritik for ikke at have prøvet andre ting end universitet og ungdomspolitik. En af undtagelserne er Uffe Elbæk, som har været alt fra journalist til grundlægger og rektor for Kaospiloterne, før han i en alder af 55 stillede op til Folketinget i 2009.

Kun to år senere kunne kalde sig for kulturminister fra Radikale Venstre i en rød regering ledet af Helle Thorning-Schmidt, men de Radikale blev dog ikke Elbæks sidste politiske ståsted.

I 2013 stiftede han nemlig Alternativet, der til manges overraskelse fik ni mandater i Folketinget og dermed blev større end de gamle venner fra de Radikale, SF og Konservative ved Folketingsvalget i 2015.

9. Alan Rickman

Teatret var Alan Rickmans første kærlighed på blandt andet Broadway og i The Royal Shakespeare Company, før han virkelig slog igennem på det store lærred i en alder af 42 som den tyske terrorist Hans Gruber i filmen Die Hard (1988).

Siden hen har har også medvirket i storfilmen Sense and Sensibility (1995) baseret på Jane Austens roman, men det helt store globale gennembrud kom med rollen som den skræmmende Professor Severus Snape i Harry Potter-filmene fra 2001-2011, der indtjente over $8,2 milliarder dollars på verdensplan.




10. Jan Sonnergaard

Du er næppe kommet igennem gymnasiet eller folkeskolen uden at have læst en samfundskritisk novelle af Jan Sonnergaard. 34 år var han dog først, før han udkom med første bind i sin legendariske Radiator-samling i 1997, der skildrer tre samfundsklasser: det nye proletariat, middelklassen bag ligusterhækken og et kynisk overklasse Danmark.

Efter sin litterære succes med noveller har Sonnergaard desuden beskæftiget sig som manuskriptforfatter på teatret og romanerne Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom (2009) og Frysende våde vejbaner (2015).