I Aarhus smiler man efter sigende mere. Og det er der måske gode grunde til. Vi har fundet 31 caféer, restauranter, butikker og andre seværdigheder, du skal opleve i den jyske hovedstad:

1: Et Aarhussæt

Kun for forrykte – og lokale. En Ceres Top og en arnbitter som chaser. Århusianerne elsker det, og enhver bar med respekt for sig selv har et godt tilbud på kombinationen. For alle os andre smager det afskyeligt, men prøves skal det. Det kunne f.eks. være på den brune bodega Peder Wessel, der ligger i bydelen Trøjborg – et hyggeligt kvarter med mange unge og børnefamilier lige på grænsen til Risskov og vandet.

Peder Wessel
Niels Juels Gade 49

2: Tre på stribe

Der var en, der var to, der var tre. Historien er, at et par (dansk kone, fransk mand) havde den meget populære Sct Oluf restaurant på Mejlgade i Latinerkvarteret. De blev imidlertid skilt og åbnede derefter hver deres nye restaurant, men beholdt den gode, gamle. Derfor ligger der nu tre stort set ens restauranter ved siden af hinanden. Vogt dig for manden – han er sur. Det ved man bare i Aarhus. Det er prisen for et godt måltid til urimeligt, rimelige penge.

Sct Oluf: Mejlgade 33
OliNico: Mejlgade 35
Oli-Bistro: Mejlgade 41

3: Franske fornemmelser

Café Englen er en af Aarhus’ bedste caféer, hvis man er til de parisiske med spejlvægge og franske reklameplakater for produkter, der måske aldrig har eksisteret, men giver et skær af lysets by. Inde i selve caféen sidder ravhalskæderne og læser Politiken, mens rabatter for arkitekturstuderende får unge til at flokkes i gården, rygende på hvide Marlboro. Altid et besøg værd. Tag engleburgeren.

Café Englen
Studsgade 3

4: Film skal ses i biografen

Biografen Øst for Paradis er lidt af en fast bestanddel i Aarhus-mentaliteten. Den blev grundlagt i 1978 og har lige siden været lukningstruet, men bliver ved med at vise håndplukkede film fra hele verden, der oftest ikke vises andre steder. Den stemningsfulde biograf ligger nedenunder Den sidste café (i daglig tale Paradis), og en del af oplevelsen ved en sen filmvisning er at høre festen ovenpå dundre taktfast ovenpå midt i filmens stille scener.

Øst for Paradis
Paradisgade 7-9

5: Den bedste medicin

Trænger ganen til en velrystet cocktail, er St Pauls Apothek stedet at gå hen. Beliggende i Frederiksbjerg, er der langt til Åens poppede flaskekastere og strithår. Vi taler bartendere i skjorte og vest, med en bred viden om drinks og betjening. Der serveres også spændende mad i en prisklasse, der matcher det pæne interiør, men ikke afskrækker byens mange studerende.

St Pauls Apothek
Jægergårdsgade 76

6: Gå glad i bad

Udefra er Badeanstalten Spanien en stor, brun bygning i rendyrket 30’er-stil, som ikke alle er til. Vi er vilde med det. Indholdet er dog svært ikke at kunne lide. Ud over en svømmehal indeholder stedet nemlig Grossererbadet, kurbadet i toppen af bygningen. Her er varme bade, kolde bade, dampbade og saunagus.

Badeanstalten Spanien
Spanien 1

7: Liv og latin

Gaderne Badstuegade, Klostergade, Volden, Studsgade, Borggade, Rosensgade og Graven danner et af byens ældste, skæveste og hyggeligste områder, nemlig Latinerkvarteret. Det er her, det på grund af brostenene er umuligt at cykle, men der er med tøjbutikker, restauranter, barer og caféer al mulig grund til at stå af og trække.

8: I løvens hule

Hvis du er hip uden at være for meget, intelligent uden at være corny, intellektuel og nyder du en god bog, så kig forbi Løves Bog- og Vincafé. Her hænger de unge, hornbrilleklædte universitetsstuderende mellem bøgerne, her serverer drop-outs god vin, god kaffe og lækker, rustik tapas. Det er også på Løves, at det århusianske litteraturmiljø har sin kerne. Tidligere var der også koncerter, men det har en emsig overbo sat en stopper for. Kom forbi alligevel.

Løves Bog- og Vincafé
Nørregade 32

9: Franske snitter

Hvis du er blandt de mange, der holder af et godt stykke smørrebrød, men altid har savnet, at det var sådan cirka 300% mere frankofilt, så er Lecoq (ikke baren, men restauranten ved siden af) stedet for dig. Her serverer de smørrebrød med escargot, foie gras og mange andre spændende ting. Desuden er du her placeret midt på en af byens hyggeligste gader, så det er det perfekte sted at holde en god, lang frokostpause.

Lecoq
Graven 14-16

10: Sherry og spanske småretter

Sherrypolitan og Sherry S´presso er navnene på cocktails, der smager bedre end man lige skulle tro. Bar Habla hedder baren, hvor herlighederne kan findes til høj musik ved trængte borde, hvor der også serveres småretter. Stedet er ikke småt, men det er på kort tid blevet enormt populært. Hvis der ikke er siddepladser, så find dig til rette ved flippermaskinen, og tag kampen op mod den lille kugle, der kan være ufatteligt svær at styre efter den første kande Sangria. Stedet har samme ejer som den franske restaurant Klassisk 65 ved siden af, der for resten serverer en tatar, der er værd at skrive hjem om.

Bar Habla
Jægergårdsgade 67

11: Se byen fra en regnbue

Du kender det sikkert i forvejen, men vi nævner det alligevel for en sikkerheds skyld. Aros er et gammelt ord for Aarhus, men museet af samme navn huser nutidskunst. Du kommer ikke udenom en gåtur i Olafur Eliassons 'Your Rainbow Panorama', den kæmpemæssige cirkel i farvet glas på toppen af ARoS, hvorfra man kan se hele byen og tage de påkrævede selfies. Samme Eliasson har indrettet et af ni rum i kælderen, der byder på sanselige oplevelser og skæve betragtninger af hverdagen. Højpandet kultur i øjenhøjde. Prøv det.

ARoS
ARoS Allé 2

12: Kom hviledagene i Guds hus

93 meter på den lange og 96 meter på den høje er Aarhus Domkirke landets største kirkebygning. Den påbegyndtes helt tilbage i 1100-tallet og er spækket med imponerende kalkmalerier. På Store Torv ligger også byens muligvis bedste boghandler, Kristian F Møller, der har været uafhængig og familieejet siden 1905 og jævnligt afholder oplæsninger med markante litterære navne.

Aarhus Domkirke
Storetorv

13: Bliv ikke brødflov

Der er som regel lang kø foran La Cabra, men modsat mange andre bagere, er der her ikke kun hype i åbningsweekenden, hvorefter bageren stille og roligt vil dø hen i glemsel. Nej, lige netop denne bager/café/kafferisteri har i årevis været nummer ét for disciplene i Aarhus såvel som Vouge og Forbes. Believe the hype!

La Cabra
Graven 20

14: Røvere med vokseværk

Menneskemængden, der venter i kø på fortovet og cykelstien vidner om, at stedet er byens førende pita-pusher. De erfarne kokke fylder det endnu lune brød med varme, mellemøstlige smage, og vi anbefaler på det kraftigste deres friterede broccoli on the side. Den eneste anke, vi har, er, at der ikke er nogen siddepladser, så vi kan blive længere og suge til os af duftene, lydene fra grillen og den sublime energi og service.

De fyrretyve røvere
Frederiks Allé 81

15: Gourmet på prøve

Hvis du ikke just er typen, der har opsparingen til at spise frokost på Frederikshøj eller en anden af Aarhus’ Michelin-restauranter, som det passer dig, så kan du jo forsøge dig på anx, der er netop Frederikshøjs frokostserverende lillebror. Her kan du få smørrebrød og andre nyfortolkninger af klassiske, danske frokostanretninger som tarteletter med sort hummer og grønne asparges eller brioche med søkogte rejer og dildmayonnaise. Gourmet på den uformelle måde.

anx
Oddervej 19

16: Hvem sagde muh?

Skal der være sovs, så lad der være sovs. Kohalen har ligget, hvor den ligger i 111 år og var engang cafeteria for chauffører, slagtere og andre med tilknytning til slagteriet. I dag ligner stedet sig selv og serverer flæskesteg, ristet ål, pariserbøf og alt, du kan hælde brun sovs over. Portionerne er store, betjeningen familiær og luften er tyk af vittigheder og god stemning.

Kohalen
Jægergårdsgade 164

17: Kongen af kaffe

Barista Søren Stiller Markussen blev i 2018 nummer 15 ved VM i kaffe og hans kaffebar, Stiller's Coffee, der i øvrigt før i tiden gik under navnet Great Coffee, har også været danmarksmester i flere kaffediscipliner, fx i kategorien sort kaffe. Her er kaffe ikke bare kaffe og den bliver lavet efter alle kunstens regler. Er du kommet for bitter automattrykkaffe, er du gået forkert. Er du derimod kommet for en kop kaffe ud over det sædvanlige, er du kommet til det rigtige sted.

Stiller's Coffee
Klostergade 32 H

18: Tintin og Poul Reichhardt

Tit render man ind i butikker, hvor man tænker ’hvordan helvede løber det dér rundt?’ Samtidigt er man glad for, at de findes og ikke er ædt op af upersonlige internetforhandlere og store kæder. Tintin Butik er en af disse butikker. Her har man valgt at specialisere sig i Tintin merchandise af forskellig art og gamle, danske filmplakater. Et værdigt sted at tømme sparegrisen, for Aarhus ville være et fattigere sted uden Tintin Butik.

Tintin Butik
Skovvejen 46

19: Bøf med løg

Midt på Danmarks dårligst udnyttede havn ligger et sted, enhver voksen mand bør besøge i hvert fald én gang i sit liv; Havnens Perle. Stedet åbnede i 1962 og er siden da blevet kåret til ’Årets pølsevogn’ et par gange, ligesom deres bøfsandwich også har fået en lang række udmærkelser. Og det er selvfølgelig på jysk med masser af brun sovs, der fjerner hvert et minde om fuldkorn og Claus Meyer.

Havnens Perle
Sverigesgade 5

20: Mekka for madører

Hvis du bliver eksistensklaustrofobisk af at stå nede i Netto og kigge på dovent hakkekød og allround-krydderi, så tag en tur i Salling. Det er Aarhus’ svar på Illum og Magasin, altså en vaskeægte department store, men du skal ned i kælderen, då. For her ligger Salling Super, et supermarked der får Mad&Vin i Magasin til at ligne en nervøs Aldi. Her ligger alle de lækre madvarer, du kun troede, de havde inde i tv og hjemme hos de rige. Nok er det dyrt, men du bliver, hvad du spiser. Og om ikke andet kan man gå derned og lade sig inspirere eller håbe på en smagsprøve.

Salling Super
Søndergade 27

21: Djævelsk godt

Som det nok allerede er gået op for dig, er Aarhus den by i Danmark, der har flest gode restauranter per indbygger. Mefisto er en fiskerestaurant, der laver mad, du vil sælge din sjæl for. De laver enkel, hyggelig mad med stor smag. Der er tæt mellem bordene, høj energi og alle tiders. Prøv fiskesuppen.

Mefisto
Volden 28

22: Mellemøstligt jysk

Der er prisvindende falafler at finde hos Faour på Klostergade, der både serverer ruller og mezze, en masse små retter som fx baba ganoush, tabbouleh eller manakish, i følgeskab med de gode falafler. Når du alligevel er i området, kan du også gå skråt over gaden og stikke hovedet ned til Kloster Grønt, der bl.a. er leveringsdygtige i frugt og grønt, salater og en fremragende hummus eller haydari.

Faour: Klostergade 32
Kloster Grønt & Frugt: Klostergade 33

23: Andre vandingshuller

Hvis du ikke gider at gå i byen ved Åen sammen med de 45-årige topmaver fra oplandet og de ivrige 18-årige, der med stor entusiasme indtager Kuhstall weekend efter weekend, er der heldigvis mange alternativer. Prøv f.eks. en bar ved navn Ris Ras (Filliongongong). Her kommer man for at snakke om at droppe ud af det hele og blive kunstner, for at ryge og drikke øl i den mellemspecielle klasse. Er du hippere end de fleste, så er Lecoq noget for dig. Her serveres den ældgamle mirakelmedicin Chartreuse. Går du op i øl, så gå til Mikkeller Bar. Skal det være brunt og uden for mange dikkedarer, så kig ind hos Café Århus.

Ris Ras: Mejlgade 24
Lecoq: Graven 14
Mikkeller Bar: Jægergårdsgade 61
Café Århus: Nørre Allé 18

24: Bonderøv uden alt det sure

Drømmer du om det rolige, afstressende liv på landet, men gider du ikke sådan i virkeligheden, er Landcafé nok noget for dig. Her har vi fat i en restaurant, café og butik, som sælger varer fra stalde, hønsehuse, marker og frugthaver i oplandet, det meste økologisk, enten til frokost eller aften eller med hjem og prøve selv.

Landcafé
Studsgade 6b

25: Ping pong

Du kan både skabe venner og fjender på Shen Mao en sen nattetime. Alle kommer der nemlig for det samme: Et godt slag ping pong, når det bliver for kedeligt igen at bruge en hel aften på at spille Meyer. Det store bordtennis bord er placeret midt i lokalet, og her kører et godt, gammeldags spil rundt-om-bordet altid. 

Shen Mao
Sankt Clemens Torv 17

26: Til havs

Den Permanente Badeanstalt, bare Den Permanente i daglig tale, er en anbefaling, der både gælder, når solen står højt på himlen, eller sneen daler en mørk vinteraften. Badeanstalten ved Riskov har åbent for alle badene i sommermånederne, mens der i vinterhalvåret kun er adgang for medlemmer af Vikingeklubben Jomsborg, der kan benytte sig af anstaltens sauna- og badefaciliteter. Det lille stykke strand indenfor badeanstaltens mure bliver ofte trangt om sommeren, men tag alligevel derud. Lige ved siden af er der også en glimrende strand, man kan lægge sig til rette på. Hvis du er til den blufærdige side – eller foretrækker at bade og sole nøgen – er det værd at notere sig, at en del af stranden bliver flittigt brugt af gæster uden badetøj. 

Den Permanente Badeanstalt og strand
Salonvejen 1

27: Istid

Mor-datter-foretagendet Mammis Gelato laver, efter vores ydmyge mening, den bedste is i Aarhus. Der er siddepladser udenfor butikken, hvor du kan indtage din udvalgte is – hvis du foretrækker at gå lidt rundt, kan du tage isen med på en spadseretur på de brostensbelagte gader i Latinerkvarteret. Udvalget af is varierer ofte. Prøv den med citron (Chokoladeisen er også glimrende, hvis du er til det helt sikre valg)

Mammis Gelato
Rosensgade 34 
Jægergårdsgade 66

28: Alkohol på havnefronten

Øllet på Hantwerk er mikrobrygget, og maden er rustik og delevenlig på den måde, der gør ethvert middagsselskab endnu bedre. Det, der gør stedet til noget særligt, er – udover de mange fadølshaner – den solrige terrasse på den del af havnefronten, som ligger ved siden af en surferskole og fiskehandlere på vej ned mod den gamle træbådshavn.

Hantwerk
Fiskerivej 2d

29: Det smukke og det stærke køn

Det, der i årtier hed Kvindemuseet, og som voksede ud af kvindekampen i 70’erne, har for nyligt skiftet navn til det mere passende KØN. Museet dokumenterer og oplyser nemlig også om mænds rolle i samfundet. Udstillingerne sætter fokus på seksualitet, kønsroller og stereotyper på en måde, som absolut kan give stof til eftertanke – både hvad angår den historie, vi er kommet af og den fremtid, vi er ved at skabe.

KØN – Gender Museum Denmark
Domkirkepladsen 5

30: Kreativt frirum

Der findes få områder i byen, som endnu ikke er overtaget af kapitalistiske virksomheder, der bygger høje huse med spejlblanke facader, men de findes endnu, og de er i den grad værd at give opmærksomhed. To af stederne er Godsbanen og Institut for (X). Her spirer kreativiteten og kunsten, og her hersker frihed og rummelighed. Gå en tur ad de snørklede stier, besøg de forskellige værksteder, og hold særligt øje med de begivenheder og events, der finder sted i området.

Godsbanen: Skovgardsgade 3
Institut for (X): Skovgaardsgade 5c

31: Marked på Boulevarden

Parkeringspladsen på Ingerslev bliver omdannet til et summende madmarked hver onsdag og lørdag. Du kan finde alt fra Samsø-grøntsager til gedigne fiskefrikadeller, storslåede buketter og gedeost. Bedst af alt er, at du mobilepayer direkte til de mennesker, der har dyrket og tilberedt de varer, du lægger i stofnettet og svinger over skulderen. Et smut forbi kaffebaren Go’ kaffe eller caféen Nabo Kiosk hører sig desuden til, når man bruger en formiddag på markedet.

Markedet på Ingerslev: Ingerslev Boulevard 1
Go’ kaffe: Ingerslev Boulevard 2a
Nabo Kiosk: Ingerslev Plads. 1a