Forskningen er med dig, når du vil høre musik på arbejdet, og mod din chef, når han siger, at du ikke må, fordi du skal koncentrere dig.

Flere studier viser nemlig, at musik øger koncentrationsevnen.

Blandt andet fandt et engelsksproget studie foretaget af Mindlab International i 2014, at ni ud af ti personer arbejder bedre, når de lytter til musik. 26 personer blev testet i fire dage, mens de blev stillet over for forskellige arbejdsopgaver. Undersøgelsen viste, at de blev mere effektive, og deres mentale tilstand blev forbedret af musikken, hvilket gav en mere positiv tilgang til arbejdet.

Desuden viste studiet, at:

  • 81 procent arbejdede hurtigst, hvis de lyttede til musik
  • 88 procent arbejdede mere præcist, hvis de lyttede til musik
  • Popmusik egner sig bedst til at arbejde hurtigt og præcist
  • Klassisk musik er bedst til at løse matematiske problemer
  • Ambient music er godt til database-arbejde
  • Dance er godt til korrekturlæsning

Undersøgelsen viste også, at forsøgspersonerne lavede flest fejl, når de ikke lyttede til musik.

HjerneMadsen guider...
Hjerneforskeren Peter Lund Madsen arbejder også bedst til musik. Når han senere mandag skal skrive videre på sin næste bog, vil han sætte noget afdæmpet jazz på.

”Det får mig til at slappe af og får mine tanker til at flyde lidt løst, og det er perfekt, når jeg skal finde ud af, hvad næste kapitel skal handle om,” siger hjerneforskeren, der også ernærer sig som forfatter og foredragsholder.

Ellers hører han meget ”gammelmandsmusik” som Neil Young, Van Morrison og Beatles, fordi det hjælper på koncentrationen.

”Den rytmiske komponent af musikken er med til at drive en frem og på den måde øge ens opmærksomhed,” siger han, men understreger, at det er individuelt, om musikken forsøder eller forstyrrer arbejdet. Dog har han en fornemmelse:

”Jo mere musikalsk man er, desto sværere vil man have ved at høre musik, mens man arbejder. Så lægger man nemlig mærke til for mange ting - som for eksempel hvordan strygerne ligger,” siger Peter Lund Madsen.

Den teori passer i hvert fald godt på hjerneforskeren selv, der med egne ord ikke er enormt musikkyndig, men arbejder godt til musik.

Her fortæller hjerneforskeren, i hvilke situationer musik gør noget godt for koncentrationen.

På læsesalen kan musik være en rigtig god ide. Når man skal lave læsearbejde, kræver det jo, at man har sin opmærksomhed rettet mod det, man skal lave. Her kan musik påvirke følelsesområderne i hjernen, så man bliver tændt. Det svarer lidt til, at man drikker en kop kaffe; hjernen får et adrenalinkick.”

”Når man er koncentreret, vil det typisk være sådan, at man glemmer at lytte til den. Den ligger der bare ubevidst.”

”Man kan sætte musik på afhængigt af humør. Afslappende musik kan sætte en i en bestemt stemning, mens heavy metal kan fyre op under hjernen.”

”Det samme gælder på kontoret. Dog kan musik være meget forstyrrende, hvis man sidder med tal. Det er mere, når tankerne skal flyde, at musik fungerer.”

På cyklen kan musik og bevægelse skabe en fuldstændig voldsom synergieffekt. Hvis man kommer rundt i et sving, og udsigten er flot, og musikken passer til, skabes der en meget kraftig forbindelse.”

”Men jeg er selv stoppet med at høre musik, når jeg cykler, fordi det simpelthen er for farligt. Man kan ikke høre trafikken, og det tager for meget opmærksomhed.”

”Man kan have op til fem ting kørende, siger man. Du sidder for eksempel nu og skriver og taler med mig på samme tid, og jeg sidder og kigger på trafikken uden for vinduet, mens jeg snakker med dig. Jo færre ting man har i bevidstheden, jo mere opmærksomhed har man på hver ting.”

”Ved fysisk arbejde må det være fedt at høre musik – bortset fra hvis man får et eller andet i hovedet, fordi man ikke hørte det komme, for det fjerner selvfølgelig opmærksomhed fra omgivelserne.”

”Men jeg vil tro, at den rette musik kan hjælpe en med at komme ind i en rytme. For eksempel hvis man lægger mursten.”

”På samme måde kan musik hjælpe på løbeturen.”

Når man skal sove, kan afslappende musik hjælpe med at frigøre ens tanker fra de faste baner og glide ind i søvnen. Normalt står vores pandelapper og fokuserer vores tanker, og det kan gøre det svært at falde i søvn. Det kan være svært at slippe grebet om sine tanker på kommando, og her kan afslappende musik hjælpe til at få pandelapperne til at slappe af, så man glider ind i søvnen.”

LÆS OGSÅ: Lyd til arbejdsdagen: Det sætter designeren, restaurantchefen, forfatteren og tegneren på

LÆS OGSÅ: Da Lars skulle opereres, satte kirurgen heavy metal på: "Det var fandeme et sjovt musikvalg, tænkte jeg"

LÆS OGSÅ: Zanka styrer musikken i FCK's omklædningsrum