Hvert år i februar går Hollywood amok. 'The Oscars' er kulminationen på award-sæsonen, der efterhånden strækker sig over mange måneder.

I år er der mulighed for at se en pæn portion af de nominerede, før showet løber af stablen 26. februar i Dolby Theatre, Los Angeles, og selvom du som minimum bør unde sig selv, at indløse billet til ’La La Land’ (premiere 23. februar), så ligger der nu også masser af tidligere Oscar-nominerede og -vindende filmperler på streamingtjenesterne for tiden.

Det særligt interessante ved netop Oscar-filmene er, at de har gennemgået en kolossal udvikling i de senere år. For det er nemlig ikke længere nok at have massive pengetilførsler og store filmselskaber i ryggen, for at komme i betragtning til en gylden statuette.

Sådan var det ellers i 1990’erne og begyndelsen af 2000’erne, hvor mere eller mindre overfladepolerede film som ’Shakespeare in Love (1999) og ’Chicago’ (2002) løb med hovedprisen.

Men siden USA’s involvering i krigene i Mellemøsten og finanskrisens hærgen, er der kommet fokus på mørkere historier og ikke mindst på mindre film, der tør udfordre publikum frem for at klappe dem på ryggen.

Sådan er det også med disse moderne klassikere, der alle har været nomineret til eller vundet de mest eftertragtede statuetter i verden.

Wild Tales

En gennemført vanvittig antologifortælling fra Argentina! ’Wild Tales’ var nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film i 2015, og den består ganske atypisk af seks historier, der ikke har noget med hinanden at gøre.

Ud over at de alle sammen er langt mere voldsomme, end de først giver sig ud for at være. For begrebet ’hævn’ bliver nemlig testet i alle dets afskygninger i filmen, og uanset om historierne foregår i et fly, til et bryllup, på en parkeringsplads eller ved en bro ude i ødemarken, så er det, der foregår, eskalerende bindegalt.

Man kan ikke lade være med at grine højlydt gang på gang, men når rulleteksterne, triller over skærmen har man samtidig fået noget at tænke over. For hvordan i alverden opfører vi os egentlig i en verden, hvor så mange naturlige ting på mange måder er enormt absurde?

Kan streames på Viaplay

A Single Man

Designer Tom Ford kan andet end at kreere klæder. Hans debutfilm ’A Single Man’ er nemlig ikke bare en perle. Den er én af de bedste (og mest oversete film), der blev lavet i 2000’erne. Vi følger en engelskprofessor i begyndelsen af 1960’erne i Los Angeles, og i hver eneste scene afspejler filmens farver hans humør.

’A Single Man’ er så brillant et tidsbillede og så lækker stilistisk, at man ofte er ved at falde ned af lænestolen. Samtidig blev det filmen, der kanoniserede Colin Firth op i skuespiller-hierarkiet. Ja, faktisk kunne man snildt argumentere for, at Firth skulle have haft Oscar’en i 2010 for netop ’A Single Man’ i stedet for Oscar’en for ’Kongens store tale’ i 2011.

Han burde vel egentlig have byttet med Jeff Bridges, der fik statuetten for ’Crazy Heart’ i netop 2010, men var langt bedre i ’True Grit’ i 2011. Nå, men under alle omstændigheder er ’A Single Man’ en dybt original og mindeværdig film.

Kan streames på C More Play

Moneyball

Lad det være sagt med det samme: Brad Pitt burde have vundet en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i sin karriere, og mon ikke også han kommer til det en dag? Pitt kunne i hvert fald sagtens have fået den gyldne statuette for ’Moneyball’ i 2012 – men prisen gik lidt overraskende til Jean Dujardin for ’The Artist’.

 I ’Moneyball’ får vi en klassisk amerikanske sportsfilm med lidt af et twist. For det er ikke præstationerne på baseball-banen, der her fokuseres på, men i stedet er det Billy Beane (Pitt) og hans heroiske kamp uden for de hvide linjer og baser, som sætter scenen.

Med hjælp fra statistikeren Peter Brand (formidabelt spillet af Jonah Hill) køber de spillere ud fra matematisk snilde frem for logisk tankegang, og denne formel er med til at skabe fjender i branchen – men også sejre. ’Moneyball’ er forrygende, og Pitt er uforglemmeligt ligefrem og flabet.

Kan streames på Netflix

Black Swan

En skuespiller, der til gengæld vandt en Oscar for sin præstation, var Natalie Portman. I ’Black Swan’ er hun da også selve epicentret i den visuelt geniale fortælling om en balletballerina, der konstant er ved at koge over af frygt, engagement og tvivl.

Kameraet bevæger sig som i en thriller og gyserelementerne med mørke døre og masser af spejle står i kø, men alligevel er filmen et drama om, at ville ofre alt, for at bryde igennem med sin passion. Alt dette bævrer i hver eneste af Portmans bevægelser, og ’Black Swan’ er uudslettelig, når man først én gang har set den.

Samtidig var filmen Portmans helt store comeback, efter at hun i flere år selv tvivlede på, om hun skulle være skuespiller. Det kan vi alle sammen kun takke for, at hun holdt fast i at være, for ’Black Swan’ er hendes stærkeste præstation til dato.

Kan streames på Viaplay

12 Years a Slave

Hvis man vil have et los lige i masken, så skal man bare se ’12 Years a Slave’. For dette er måske den mest deprimerende og mindst imødekommende Oscar-vinder nogensinde.

Instruktør Steve McQueen var kendt som dybt kompromisløs i ’Hunger’ (2008) og ’Shame’ (2011), men det var med denne Oscar-vinder, at han gik så langt ud, som man overhovedet kan komme.

Helt roligt registrerer kameraet, hvordan en nordstats-afroamerikaner tages til fange og placeres i en plantage i Syden som slave i år 1841. Hans oplevelser dokumenteres så brutalt og hjerteskærende, at man sidder tilbage i dyb stilhed, når ’12 Years a Slave’ slutter. Det er en mesterlig film, men også noget, man skal være parat til. For modbydeligt – det er det i den grad!

Kan streames på Netflix

Brokeback Mountain

’Brokeback Mountain’ markerede på sin vis det skift, som Oscar-uddelingen tog i midten af 2000’erne. For havde man i 1990’erne sagt, at én af favoritterne i 2005 ville være en moderne western om to cowboys, der bliver tiltrukket af hinanden og dermed gør op med mandeidealet i den måske mest potente filmgenre overhovedet, ja, så have de fleste akademimedlemmer nok trukket overordentligt længe på smilebåndet.

Men i skikkelse af Heath Ledger og Jake Gyllenhaal er dette netop historiens centrale kerne, og med Michelle Williams og Anne Hathaway som forrygende biroller uden om, bliver ’Brokeback Mountain’ en humanistisk fortælling om savn og kærlighed, som det er sjældent er set lignende i filmhistorien.

Kan streames på HBO Nordic

Junglebogen

Og lad os da så runde af med en film, der rent faktisk er nomineret ved dette års prisuddeling. For den opdaterede version af klassikeren ’Junglebogen’ kan nemlig meget vel gå hjem med en pris for bedste visuelle effekter, og det skyldes, at instruktør Jon Favreau (som de fleste nok husker som Monicas rigmandskæreste i én af de første sæsoner af ’Venner’) virkelig har taget livtag med den typisk positive film og gjort den beskidt og dyster.

For kan det virkelig passe, at en knægt, der er opvokset blandt ulve, bare kan synge og danse sig igennem livet? Nej, naturligvis ikke! Junglen er et farligt og ubarmhjertigt sted, og det opdager Mowgli i den grad i denne moderne version af ’Junglebogen’, der er så smuk og barsk, at den bestemt ikke er for de allermindste – men til gengæld er den en effektiv actionfilm for alle, som gerne vil se, hvordan man vender en klassiker godt og grundigt på hovedet.

Kan streames på Viaplay