Festivalsæsonen står for døren og en lang række arrangementer fylder vores sommer med beats og bekræfter os i, at den ni måneder lange vinter har været det hele værd.

En af de nye festivaller hedder Henry's Dream. Bag den står blandt andre Esben Weile Kjær. Esben er en af de travleste unge mænd, jeg kender. Han har allerede holdt flere fester end Otto Brandenburg havde damer. Han er med i et rådgivende udvalg for Kulturministeren. Han læser på Rytmisk Musikkonservatorium, han er over to meter høj, han blev nomineret til at være 'Årets Københavner' tidligere på året (han kommer fra Aarhus), folk skriver klummer om ham i Information og han kender Gud og hver mand.

Og så er han gammel nok til at være festivalarrangør og for ung til at vide bedre. Festivallen Henry's Dream kommer til at foregå et hemmeligt sted lidt uden for København d. 18.-20. juli. Jeg tog fat i Esben for at høre nærmere om arrangementet og om fester generelt.

Hej Esben. Jeg ved, at du har travlt, så tak for din tid. Hvad er Henry's Dream?

"Henry's Dream er et festivaleksperiment. Over de tre dage vil godt og vel 50 bands fra hele verden spille. Derudover har vi to scener, der kører 24 timer i døgnet med elektronisk musik kurateret af Syg Nok Records og det danske house-/techno kollektiv Vektor.

Henry's Dream er drømmen om at kunne skabe et midlertidigt parallelsamfund over tre dage, hvor det klassiske afsender-/modtagerforhold, der opstår i koncertsammenhænge, bliver vendt på hovedet. Vi ser festivallen som et stort kunstværk, hvor gæster, kunsterne og musikere sammen skaber indholdet i de rammer, vi mere konkret skaber omkring om festivalen. Vi er meget inspireret af blandt andre Burning Man, ATP og Fusion, og performancemæssigt har vi kigget i retning af grupper som Living Structures (UK), Punchdrunk (UK), Instituttet (SE) og SIGNA (DK)."

Hvem er jeres kernepublikum?

"Alle, som er klar på at kaste sig ud i noget nyt, og som er trætte af alt for store og kontrollerede kulturbegivenheder."

Hvordan får I det til at løbe rundt?

"Vi har fået en del penge fra Statens Kunstråd og nogle private investorer. Og så har vi taget et rimelig stort lån i banken og kørt på en masse goodwill."

Hvorfor bliver festivallen holdt et hemmeligt sted?

"Vi vil helst ikke have, at folk skaber for mange billeder af oplevelsen, inden de er på festivallen. Det tror vi, vi kan undgå ved at holde location hemmelig.

Når man køber sin billet på billetnet, får man nogle instruktioner om, hvordan man kommer ud på festivallen. Vi har inddraget rejsen til området som en del af festival oplevelsen, og gæsterne bliver blandt andet transporteret i veterantoge og gamle busser.

Mange moderne festivaller fungerer ligesom supermarkeder. Programmet er reklamekataloget, som du får ind ad brevsprækken, hvor varerne bliver præsenteret og solgt. Produktionen af koncerter er præget af vanetænkning og en traditionel forestilling om, hvordan man oplever musik. Henry's Dream er en reaktion mod det kulturforbrug og den kommercialisering, der bliver mere og mere legitim i mange kulturkredse. Vi vil skabe et kollektivt eksperiment, hvor ansvaret for oplevelsen ikke kun ligger hos arrangørerne, men er et projekt eller en idé, hvor det er muligt at være medskaber.

For at udfordre os selv og sørge for, at vi ikke kommer til at lide under den samme vanetænkning og stereotype opfattelse af det at skabe en festival, som vi kritiserer andre kulturinstitutioner for at gøre, har vi lavet et sæt dogmer (de kan læses her). I det regelsæt står der blandt andet, at festivallen ikke må placeres det samme sted flere år i træk, at deltagerne ikke må kende til området før de er ankommet og at man ikke kan forlade festivallen i de tre dage, den står på."

Hvad kan Henry's Dream, som andre festivaler ikke kan?

"Det bliver jo spændende at se. Mig bekendt har der aldrig været en festival under samme koncept som Henry's Dream før, så hvordan festivallen skiller sig ud, ved vi først, når det sidste band har spillet.

Et konceptuelt greb, der adskiller os fra andre festivaler, er, at alle koncerter bliver skabt i samarbejde med dansere, performere og lysinstallationer. Så hver enkelt koncert bliver en unik scenekunst-oplevelse skabt i et samarbejde med musikere og kunstgrupper."

Hvad er ambitionen for Henry's Dream?

"Vi vil skabe en skandinavisk festival, der favner nye strømninger i musik, der har et æstetisk udgangspunkt. Det er et behov, alle os, der skaber festivallen, har haft længe. Og indtil videre virker det ikke, som om vi er de eneste, der har været trætte af at se alle vores yndlingsbands rejse forbi København på deres sommertour, fordi de andre danske festivaller ikke booker dem."

Hvordan ser en perfekt weekend ud for dig?

"Jeg arbejder ikke så meget med weekender og hverdag. Jeg arbejder lidt og fester lidt hele tiden. Meget klassisk for denne branche smelter mit arbejde og min fritid sammen.

De perfekte dage for mig er dem, hvor jeg kan mærke, at noget rykker sig. Det kan være mine projekter eller noget mentalt. De der dage, hvor jeg oplever nye ting, jeg ikke vidste fandtes. En gammel togstation på Amager eller et arrangement, som overrasker.

Jeg er meget observerende som menneske, så når jeg oplever noget nyt, der fanger mig, vil jeg vide alt om det."

Hvordan holder man sig vågen hele natten?

"Jeg har nogle ret fede Guarana piller fra Berlin, som jeg købte i et biomarket. Hvis man tager nok af dem, falder man aldrig i søvn.

Egentlig behøver jeg ikke medicin for at holde en hel nat. Hvis festen er god nok, er ens krop også klar over det, og så bliver man ikke træt. Man bliver først søvnig, når oplevelsen bliver for monoton."

Henry's Dream foregår et hemmeligt sted tæt på København d. 18. - 20. juli 2013. Billetter kan købes her.

henrysdream.dk

LÆS OGSÅ Interview med Distortions Thomas Fleurquin

LÆS OGSÅ Metallica skal spille på Roskilde Festival