Romain Gavras er blevet kendt for at lave ultravoldelige og samfundskritiske musikvideoer. Kristoffer Dahy Ernst mødte franskmanden, som Jay-Z ringer til, når han skal bruge visuel hjælp.

Når Romain Gavras taler, forventer han, at der bliver lyttet. Og når han laver musikvideoer, forventer musikerne, at der bliver kigget. Han har de seneste år positioneret sig som en af verdens bedste instruktører af musikvideoer med budskaber, der både skaber forargelse, røre og beundring. De er ofte æstetiske mesterværker og rummer på samme tid en social kritik, men selv afviser han at kalde sit arbejde for politisk. Sådan noget kan musikere godt lide at høre, så de er begyndt at kime ham ned. Alle vil lege med Romain Gavras. Det er især hans musikvideoer for Justice, M.I.A. og senest Jay-Z og Kanye West, der har slået hans navn fast.

Hans videoer rummer en ofte eksorbitant brug af voldelige virkemidler, som han første gang bragede igennem med i videoen til franske Justices nummer ’Stress’. I videoen er en gruppe utilpassede unge parisiske forstadsknægte i læderjakker på smadretogt gennem Paris drevet af had og oprør uden et gram respekt for deres omgivelser. Musikvideoen er optaget med så meget dokumentaristisk nerve, at det ligner virkelighed.

”Justice ønskede en virkelig voldelig musikvideo, så det gav jeg dem. Drengene, der er med i videoen, er fra et område, hvor en af mine venner boede. Jeg fandt dem der og i forskellige bokseklubber rundt om i Paris, og de var meget tændte på ideen om at gå amok i byen,” siger Romain Gavras, der er stor som en slagteriarbejder. Hans manke er vilter, han har fuldskæg og ryger som en franskmand i 80’erne – konstant. Han er tilbagelænet og svarer kortfattet, men høfligt. At have tømmermænd, som han har i dag, virker ikke fremmed for ham. Han er i København for at besøge nogle venner, hvilket er det samme som at være sent ude om natten. Hans slæng i Paris hedder Ed Banger Records, så våde nætter er en disciplin, han åbenbart mestrer.

Siden han var en ung teenager, har Romain Gavras interesseret sig for film. Familiens videokamera, et gammelt Super 8, optog alle de eksperimenter, den 14-årige Romain kastede sig ud i, og senere begyndte han at redigere optagelserne på to videomaskiner. Optagelserne eksisterer ikke længere, men var med til at så det frø, der senere spirede som ungt talent i kollektivet Kourtrajmé og nu har forgrenet sig til at omfatte prisvindende musikvideoproduktioner for nogle af vor tids mest interessante og kontroversielle kunstnere.

Vold bliver benyttet som drivkraft i flere af Romain Gavras’ videoer, men han afviser at se sine musikvideoer som politisk motiverede.

”Jeg har det glimrende med al den vold, mine videoer indeholder. Opfattelsen af vold er forskellig alt efter, hvem du er, og for mig er en video med Katy Perry meget mere voldelig end mine egne videoer, fordi den håner mine øjne,” forklarer Gavras: ”Jeg gengiver bare virkeligheden.”

De seneste års voldsomme demonstrationer og oprørslignende tilstande rundt om i Europa har fungeret som benzin i Romain Gavras’ visuelle molotovcocktail. Med ungdommen, der gik bersærk i London i august 2011, og de voldsomme optøjer i Grækenland i starten af 2012 kunne timingen for Romain Gavras’ fortællinger nærmest ikke være mere aktuel. Han er ikke eksponent for vold, fordi han vil provokere, men fordi det er den realitet, han oplever, når han tænder for fjernsynet.

På samme måde eftergør hans musikvideoer virkeligheden så detaljerigt som muligt. Og det faldt i Kanye Wests og Jay-Z’s smag.


” Hvorfor skulle jeg opstille et falsk univers, når jeg blot kan gengive virkeligheden, der ofte er grotesk og voldelig nok i sig selv?” Foto: Kenneth Nguyen.

”Jeg har været fan af Jay-Z i 20 år, og jeg var i London, da han ringede til mig. Han havde set min M.I.A.-video og syntes, den var god, så han spurgte, om jeg ville lave en video for ham og Kanye West. Det var et stort øjeblik. Jeg fik fuldstændig kreativ frihed og måtte lave, hvad jeg ville.”

Det resulterede i en musikvideo til ’No Church in the Wild’, der blev optaget i Prag. På settet var 500-600 mennesker, og der var spærret fire blokke af til optagelserne. I videosammenstødet mellem myndigheder og oprørere er politiet klædt i græske politiuniformer, ligesom der bliver brugt laser, som er et af græsk politis midler til oprørsbekæmpelse.

Siden de første videoer er Gavras’ æstetik blevet forfinet, og den tekniske kvalitet er højnet. Men selv om en bestillingsopgave fra hiphoppens verdenselite betyder betydelig større budget end tidligere, har råheden og brutaliteten ikke sluppet sit tag i Romain Gavras.

Den subtile aktivisme, som erstatter vold med samfundskritiske budskaber, har Romain Gavras excelleret i i selskab med M.I.A. Senest i videoen til nummeret ’Bad Girls’, der er optaget i Marokko. En motorvej i en gold ørken danner kulisse for vilde bilstunts, et hujende arabisk publikum og masser af bling. Men kigger man lidt nærmere, viser videoen også niqab-klædte kvinder bag rattet, hvilket er ulovligt i Saudi-Arabien, hvor kvinder ikke må køre bil. Den viser også M.I.A. med sexappel som en fotomodel og blaserte arabiske mænd med længsel efter at bryde ud af regionens normer.

”Jeg skulle have lavet videoen til ’Paper Planes’ (M.I.A.s hit fra 2007, red.), men det gik i vasken. En nat sad vi og så YouTube-videoer med arabiske mænd, der drifter på to hjul. Vi ville lave en video sammen, men gøre det smukt og mere ikonisk end de klip, vi havde set.”

Autenticitet er et af Gavras’ dogmer, når han laver musikvideoer. I videoen til ’Bad Girls’ sidder M.I.A. på et tidspunkt på toppen af en bil, der kører på to hjul. Ikke just en ufarlig situation, men der er ikke tale om et stunt.

”Pladeselskabet syntes, det var en dårlig idé, og forsikringsselskabet måtte ikke få noget at vide, men M.I.A. er fantastisk at arbejde med. Når hun får en idé, er der ingen, der taler hende fra det. Og det er også der, jeg vil hen med mine videoer. Hvorfor skulle jeg opstille et falsk univers, når jeg blot kan gengive virkeligheden, der ofte er grotesk og voldelig nok i sig selv?”



Romain Gavras (f. 1981) er født i Athen og opvokset i Paris. Den græsk/franske instruktør vandt i 2012 to VMA’s for Best Director og Best Cinematography på baggrund af M.I.A.s video til ’Bad Girls’. Han er mest berømt for sine musikvideoer, men har lavet flere spillefilm. Han arbejder ofte sammen med skuespiller Vincent Cassel og har de seneste fem år sammen med Ed Banger Records været aktiv i eksponeringen af parisisk ungdomskultur.

LÆS OGSÅ Muse: Kongerne af patos

LÆS OGSÅ Who Made Who: Nu mangler vi kun Afrika