Man kalder det at typecaste: Når den samme skuespiller ofte castes i de samme roller. Den neurotiske psykopat (tænk på Christopher Walken), den lettere kejtede teenager (tænk på Michael Cera) eller den kronisk befippede men charmerende brite (tænk på Hugh Grant).

Brad Pitt er ikke en skuespiller, der typecastes. Tværtimod. Den amerikanske A-lister har spillet alt fra naiv og spejlblank fitnessinstruktør i 'Burn After Reading' til anarkistisk terrorist-psykopat i 'Fight Club'. Men når man ser på den type film, han med stor succes har medvirket i over den seneste årrække, tegner der sig alligevel et mønster.

I Quentin Tarantinos 'Inglourious Bastards' spillede Brad Pitt den ekstremt amerikanske løjtnant Aldo Raine, der ikke kunne sige 'buen giorno' uden hilbilly-accent - om så det gjaldt hans liv. Filmen foregår under 2. Verdenskrig.

Brad Pitt som løjtnant Aldo Raine i 'Inglourious Bastards'

Mens han i den anmelderroste Fury fra 2014 igen spillede en amerikansk løjtnant. Denne gang var der tale om en rå og beskidt 2. Verdenskrigsfilm, hvis scene er sat i en amerikansk tankvogn.

I Robert Zemeckis nye film 'Allied' er Brad Pitt igen tilbage i 2. Verdenskrig. Nu ikke som amerikansk løjtnant, men som den canadiske efterretningsagent, Max Vatan.

På en mission til Casablanca, hvor han skal snigmyrde en tysk ambassadør, møder han den franske oprørskæmper, Marianne Beausejour (den gudesmukke Marion Gotillard fra bl.a. Inception og Midnight in Paris). For ikke at blive afsløret af nazisterne må de gå under dække af at være gift.


Max (Brad Pitt) og franske Marianne (Marion Gotillard).

Missionen eksploderer (bogstaveligt talt), og det er da kun med nød og næppe, at de slipper ud af Nordafrika med livet i behold. Da de forenes i London, er kærligheden ikke længere blot et dække. De bliver gift, får et barn og livets idylliske tandhjul begynder ligeså langsomt at dreje. Men kortvarigt.

For Marianne er måske fjenden, fortæller Max' overordnede ham. Muligvis er hun dobbeltagent for Hitler og Det Tredje Rige, og i så fald er det op til Max at tage livet af Marianne – sit livs kærlighed og moderen til hans barn.

Vind billetter til filmen Allied - og svar på spørgsmålet nederst i artiklen.

Med inspiration i virkelighedens paranoia
Historien om Max og Marianne er eftersigende inspireret af virkelighedens spioner. Og graver man lidt i historiebøgerne, er der da også mange eksempler på historier om spioner og dobbeltagenter, der er som taget ud af det store lærred.

Tag Ian Flemmings James Bond, som var direkte inspireret af Dusko Popov, den jugoslaviske millionærsøn, kvindebedårer og dobbeltagent for briterne under 2. Verdenskrig. Ian Flemming, der senere skulle skrive James Bond-bøgerne, arbejdede på det tidspunkt for den britiske flådes efterretningstjeneste. Han havde fået stillet opgaven, at sikre sig, at Dusko Popov virkelig havde briternes interesse for øje.

Det skulle det vise sig, at Dusko Popov havde, alt imens hans karakteristika som charmør og verdensmand blev til inspiration for Ian Flemmings James Bond.


Dusko Popov - inspirationen bag James Bond.

I 'Allied' er vi ikke ude i en ny type James Bond-film, men filmen synes alligevel at være inspireret af den konstante paranoia, der eksisterede og altid har eksisteret, når det gælder virkelighedens dobbeltagenter.

Nu er det Max Vatan, der skal afgøre, hvorvidt moderen til hans barn og sit livs kærlighed er - og hele tiden har været - dobbeltagent for tyskerne. Det resulterer i thrillerdrama, hvor knapperne for lidenskab og en voksende paranoia er skruet helt i top.

"Allied" kommer i biograferne den 24. november. Se traileren her.

Vi trækker 3 heldige vindere af 2 stk. biobilletter til Allied, 1 paspung + 1 lommelærke, d.8. december.

Vinderne får direkte besked.

Svar på spørgsmålet nedenfor.