Sci-fi-thrilleren ’Autómata’ ser med sin grovkornede æstetik og sit ambivalente forhold til kunstig intelligens temmelig medrivende ud.

I en af filmens hovedroller finder man Birgitte Hjort Sørensen. Hun spiller over for Antonio Banderas, der arbejder som forsikringsagenten, der skal undersøge et tilfælde med nogle robotter, der er blevet manipuleret.

Filmens handling er lagt i en problematisk fremtid, hvor jordens ressourcer er anstrengt til det yderste, og programmerede robotter udvikler selvstændig intelligens og farlige menneskelige egenskaber, som de blandt andet bruger til at kidnappe Banderas’ hovedperson.

Robotdilemmaet er en klassiker inden for sci-fi-genren – kendt i forskellige afskygninger fra film så forskellige som ’Blade Runner’, ’Terminator’ og ’District 9’. 

Men selv om temaet ikke som sådan er nyt, er det stadig muligt at få nye filosofiske betragtninger ud af det, og det ser ud som om, den spanske instruktør Gabe Ibanez skildrer grænselandet mellem det menneskelige og det kunstige med en behageligt nedtonet visuel stil.

Ud over Antonio Banderas finder man en anden spansk stjerneskuespiller på rollelisten, nemlig Javier Bardem, der lægger stemme til en robot. Det kan ikke være helt kedeligt.

Autómata får premiere til oktober.