Uhyggen breder sig. Halloween er inden for de seneste år rykket længere og længere ind i vores bevidsthed. Og selvom den amerikanske tradition egentlig blot er vores fastelavn tilsat græskar og gys, hælder vi alligevel gerne mere benzin på bålet. Vi har fundet fem film, du kan give dig i kast med på Allehelgensaften. 

__________


HALLOWEEN (Maskernes Nat, 1978)

Banebrydende slasher af John Carpenter og inspirationen til mange slasher-film sidenhen. En oplagt film på Allehelgensaften, hvor en af gysergenrens mest ikoniske mordere går amok. Tilsat et nervepirrende soundtrack og en ung Jamie Lee Curtis holder filmen stadig, selv om den fylder 35 i år.

__________


CARRIE (1976)

En af Brian De Palmas bedste film, som er baseret på Stephen Kings roman. Filmen er en hævnklassiker om den sære teenagepige Carrie, der skal gå så grueligt meget igennem med en psykotisk religiøs mor og ondsindede klassekammerater. Tilsæt telekinesiske evner og så kan det kun gå galt. Er du mere til nye film, kan du se remaket af 'Carrie' i biografen fra den 31. oktober.

__________


SCREAM (1996)

En metafilm, der vender og drejer gyserklicheerne 180 grader, og dermed fornyer den ellers tyndslidte gysergenre. Ghostface terroriserer en lille by, og det går især ud over Neve Campell. Filmen blev forståeligt nok et box office-hit, da den udkom og fik flere efterfølgere. Dem kan du dog godt springe over.

__________


ONDSKABENS HOTEL (1980)

Endnu en af Stephen Kings romaner, der er blevet vækket til live på skærmen. Ingen ved siden, ingen over. Dobbelt op på uhygge, især fordi man selv sidder tilbage med en følelse af isolation, når Jack Nicholson giver sit livs pragtpræstation. Den 7-årige Danny Lloyd spiller også formidabelt.

__________


DONNIE DARKO (2001)

En meget ung Jake Gyllenhaal spiller Donnie Darko, der overlever et styrtende fly, der lander i hans værelse. Men kun fordi han er fulgt efter kæmpekaninen Frank udenfor kort tid inden. Spørgsmålet er, om Frank er en hallucination eller virkelighed. Filmen er over årene blevet kult, og kanin-kostumet finder man til de fleste Halloween- og fastelavnsfester.

LÆS OGSÅ Robert de Niro: En sky og mystisk mand fejrer jubilæum

TWITTER Følg os på twitter