For 50 års siden skabte Lee Harvey Oswald et nationalt traume i USA, da han skød John F. Kennedy. I en ny film lægger Rob Lowe sideskilning og Boston-accent til den ikoniske præsident. Vi spurgte ham, hvorfor JFK stadig er vigtig i dag.

Hvorfor skal vi se endnu en film om Kennedy?

”Han er som en Shakespeare-figur, og alle store Shakespeare-figurer vil altid være værd at spille. Der har været utallige opsætninger af Hamlet og Richard III og Romeo og Julie. Der er ingen grund til, at der ikke også skulle være utallige portrætteringer af JFK. Hans liv fortjener den opmærksomhed. 50-året for hans død er det rigtige tidspunkt for landet at mindes ham. Vi har nu to generationer af amerikanere, som ikke var i live, da han døde, men før 11. september 2001 var mordet på JFK landets største offentlige traume.”

Hvad var udfordringen ved at spille JFK?

”Den kendsgerning, at han stadig er så meget i live i folks bevidsthed. Alle ved, hvordan han så ud, og hvordan han talte. Jeg vil tro, at hans ansigt og hans stemme er de mest genkendelige i det 20. århundrede. Jeg har altid været interesseret i ham og har nok læst alle bøger, der er skrevet om ham. Jeg vidste en masse i forvejen, men jeg skulle have styr på hans stemme og kropsprog osv. Jeg har siddet i timevis og set filmoptagelser og hørt optagelser med hans stemme.”

Hvad lagde du mærke til?

”Fx slog det mig, at han talte på én måde offentligt og på en anden måde privat. Han bevægede sig også på en meget speciel måde, sikkert på grund af rygsmerter og det korset, han gik med. Han havde en meget genkendelig måde at holde sine hænder på og han havde nogle specielle vaner. Fx tog han alle sine noter med blyant og ikke en kuglepen. Det kan godt være, det ikke gør en forskel, men jeg valgte at bruge en blyant til at tage noter på filmsettet. Så vidste jeg i hvert fald, at jeg gjorde, som han ville have gjort.”

Se traileren til 'Killing Kennedy' her:



Ville han blive accepteret som præsident i dag – det er jo ingen hemmelighed, at han fx var utro?

”Præsidents Kennedys død satte gang i en række begivenheder, der har fået ufattelig stor betydning. Folk glemmer ofte, at Kennedys død var årsag til, at Vietnamkrigen fortsatte. Lyndon Johnson (Kennedys efterfølger, der optrappede USA’s involvering i Vietnam, red.) trak sit kandidatur i 1968 pga. krigen, og det betød, at Bobby (Robert Kennedy, red.) stillede op. Så blev han skudt, og Nixon blev præsident. Det førte til Watergate-skandalen, som skabte en situation, der hed ’pressen mod regeringen’. Da JFK levede, vidste pressen udmærket godt, hvad han rendte og lavede, men de havde en gentlemens agreement om ikke at skrive om det. De følte ikke, de var sat på Jorden for at styrte en regering. Efter Watergate ville alle være journalistiske helte. På den måde skabte Kennedys død en kultur, som han aldrig ville overleve i som politiker i dag med den måde han opførte sig på.”

Siger du, at det var bedre dengang?

”Jeg ved ikke, hvad der er bedst, begge tilgange har ulemper. Jeg synes nok, at pendulet er svinget lige langt nok til den ene side, for der er mange dygtige mænd og kvinder, der ikke vil ind i manegen. De kan ikke overskue at blive gransket i al offentlighed. Ens personlige karakter betyder da meget i et offentlig embede, men mange af verdens største ledere har haft meget komplicerede liv rent privat, og det har ikke forhindret dem i at være gode ledere. I dag mangler vi de rigtig gode ledere, og jeg tror, at nogle, der ville være dygtige til det, undlader at træde frem, fordi de ikke vil granskes på den måde i medierne.”



Hvad kan lederne i dag så lære af JFK?

”Præsidenter som Bill Clinton og Barack Obama skylder JFK næsten alt. JFK analyserede ikke nogen for at blive ham, som alle de andre analyserer. Han var bare 'the guy'. Morsom, klog og kvik. Han havde ikke brug for en teleprompter, når han holdt tale, og han havde ikke brug for en taleskriver, selvom han havde den bedste nogensinde i sin stab. Han blev den mand alle efterligner. Alle stjæler fra JFK.”

Se ’Killing Kennedy’ på National Geographic, 17. november kl. 22.

TWITTER Følg os på twitter