FBI-agenterne Fox Mulder og Dana Scully udregnede den ene dag matematiske koder gemt i surrealistiske formationer, mens de den næste dag fandt forbindelser mellem en synsk, pædofil mand og organdonationer i tv-serien X-Files.

Seriens 197 afsnit var båret af hændelser med væsner fra det ydre rum, cigaretrygende mænd, et tæt FBI-makkerpar og tilsidesatte følelser, der på én gang var så usandsynlige og dragende, at jeg som seer gruede for den næste scenes sære hændelser, men alligevel holdt blikket fast på skærmen og fortsatte med endnu et afsnit.



Men i 2002 var det slut med nye kryptiske historier og kommentarerne 'The truth is out there' og 'I want to believe'. Bortset fra en spillefilm i 2008 har X-Files været slukket de seneste tretten år.

Det gælder snart ikke længere. For som det for nylig blev offentliggjort, kommer Mulder, Scully og den oprindelige instruktør Chris Carter tilbage. Det er endnu usikkert, hvornår de planlagte seks nye afsnit får præmiere, men optagelserne begynder til sommer.

LÆS OGSÅ: Danmarks 10 rimgeste tv-programmer i nyere tid

Og det er et perfekt tidspunkt at bringe X-Files tilbage til serien, har Chris Carter sagt i forbindelse med offentliggørelsen. For verden er kun blevet mere mystisk siden sidste afsnit.

Alligevel har han måske brug for lidt inspiration – her er fem virkelige, endnu uløste hændelser lige til at gå i gang med:

1. Indbyggere falder i søvn uafbrudt i flere uger
Der foregår noget ganske besynderligt med indbyggerne i Kalachi i Kasakhstan. De falder i søvn. Ikke bare sådan når de har lyst, men også når de slet ikke regner med det. Og så sover de uafbrudt i flere dage og uger. De pludselige, lange søvnintervaller har stået på siden foråret 2013, og det forlyder, at det har noget med byens nedbrudte, radioaktive bygning at gøre. Men ingen har endnu fundet et endegyldigt svar.

2. Huller ned i uendeligheden
Det er ikke nødvendigvis dødhyggeligt og idyllisk at vandre en tur i de russiske skove. Du kan i hvert fald risikere at støde på et uendeligt dybt hul.

Hullerne dukker op steder, hvor man ikke kan komme til med hverken bil eller truck, så det er en besværlig omgang at skulle have bragt udstyr til at grave hullerne. Og hvor dybe de egentlig er, det er ikke til at sige, for modige sjæle, der har firet sig ned i hullerne, er blot blevet omgivet af uendeligt mørke men aldrig en ende.

3. Cikaderne fortæller i koder
De bliver offentliggjort på internettet hvert år. Den 5. januar. Sådan har det været siden 2012. Der er tale om komplekse koder, der er en kombination af matematiske regnestykker, litterære spørgsmål og filosofiske overvejelser.

LÆS OGSÅ: Ved du, hvad de her 15 mystiske ord betyder

Det eneste, der er klart omkring koderne, er, at det er Cicade 3301, der står bag. Det er en organisation, der menes kun at være skabt til at kreere og offentliggøre koderne, der alle er signeret med en cikade tegnet af kunstneren Banksy. Det er ganske svært at løse koderne, og konspirationsteorier går på, at det er en form for rekruttering af særligt intelligente individer til M16, NSA og CIA.



4. Kolonikollaps
Kæmpe stimer af bier har tidligere angrebet en kvinde i et X-Files-afsnit. Men denne gang er det bierne selv, der på mærkværdig vis forsvinder uden spor, når det bliver vinter. Kuberne står helt tomme tilbage. Og honningbier plejer ellers at blive hjemme, når kulden rammer.

Eksempler blev først opdaget i USA i 2004, og siden har både Belgien, Frankrig, Holland, Grækenland, Italien, Portugal, Spanien, Schweiz og Tyskland opdaget samme fænomen, mens de i Irland mener, at omkring 50 procent af alle honningbier er forsvundet. Forskere siger, det kan være, at sprøjtemidler ødelægger leveforholdene, men det er ikke bevist. Så hvad et det lige, der foregår med bierne? Hvor bliver de af?

5. Selvmordsbroen i Skotland
Der er noget med broen Overtoun Bridge i Skotland, der lokker hunde i døden. Siden 1960'erne er nogen og 50 hunde hoppet ned fra broen. Alene i 2005 sprang fem hunde ned med ganske kort mellemrum. Og dem, der overlever det første spring, de tager som regel en ekstra tur, så snart de kan komme til det. De går i dag under navnet 'second timers'. Det er ganske pudsigt i sig selv, men der er også en anden ting, der er iøjnefaldende; hundene hopper mere eller mindre fra det samme sted (mellem de sidste to søjler ved rækværket på højre side).



6. "Sink Holes"
En bil blev slugt af jorden en helt almindelig dag i High Wycombe i 2014. Et år tidligere var det en mand, der forsvandt sammen med hele sit hus i Seffner i Florida. Og nå ja, et par år tidligere i 2010 sugede jorden en hel fabrik tredive meter ned i undergrunden lige ved Guatemala City. I alle tilfældene gav myndighederne huller, der synker jorden ud af ingenting, skylden.

LÆS OGSÅ: 'Top of The Lake' er 'Twin Peaks' moderne arvtager

LÆS OGSÅ: 15 sjove film selv alvorlige mænd bør streame

LÆS OGSÅ: My so called life 1994 -1995